Elektrisch rijden

De voor- en nadelen van een hybride auto

juli 8, 2022

De voordelen van een hybride auto

Hybride auto’s worden steeds populairder. Niet vreemd gezien de voordelen. Vooral op het gebied van kostenbesparing is een hybride auto een aantrekkelijke keuze, maar er zijn ook praktische aspecten. We zetten de voordelen van een hybride auto eens op een rij.

Laag verbruik

We zeiden het al: het lagere verbruik is hét grote voordeel van een hybride. Vooral in stads- en fileverkeer scheelt dat een hoop. Niet alleen kan een hybride auto op lagere snelheden vaker elektrisch rijden, hij wint dan ook nog eens stroom terug tijdens het afremmen. Sommige hybride auto’s kunnen zelfs volledig elektrisch rijden. Een plug-in hybride auto kan zelfs tientallen kilometers volledig elektrisch rijden. Voor de meeste dagelijkse ritten heb je de brandstofmotor dus niet eens nodig.

Lagere gebruikskosten

Dit hangt samen met het vorige punt, want minder verbruik betekent natuurlijk ook minder brandstofkosten. Een plug-in hybride auto moet je wel opladen, wat stroom kost. Toch is zelfs opladen bij de duurste openbare laadpunten altijd nog goedkoper dan brandstof tanken.

Belastingvoordeel

Voor een plug-in hybride auto geldt bovendien nog een financieel voordeel: je betaalt maar de helft aan wegenbelasting. Dat is in ieder geval nog zo tot en met 2024. In 2025 hebben plug-in hybride auto’s waarschijnlijk nog 25 procent korting op de wegenbelasting en vanaf 2026 geldt weer het volle tarief. Met de steeds veranderende fiscale regels rondom geëlektrificeerde auto’s is dit dus een tijdelijk voordeel, maar toch zeker iets om rekening mee te houden.

Standaard met automaat

De automatische transmissie wint de laatste jaren snel aan populariteit. Sommige auto’s worden niet eens meer met handgeschakelde transmissie aangeboden. Voor automaatliefhebbers is een hybride ook goed nieuws, want op slechts een heel enkele uitzondering na heeft iedere hybride auto een automatische transmissie. Zeker in druk stads- of fileverkeer, waar een hybride auto toch al het beste tot zijn recht komt, rijdt dat wel zo ontspannen.

Goede parkeerplek

Een plug-in hybride auto brengt nog een praktisch voordeel met zich mee: je mag ermee parkeren op een laadplek. Die laadplekken zijn vaak lekker dicht bij de ingang van bijvoorbeeld een winkelgebied. Denk er wel aan dat de auto daadwerkelijk moet opladen als je op een laadplek staat.

De nadelen van een hybride auto

Helaas heeft een hybride auto niet alleen maar voordelen, maar gelukkig zijn er ook geen echt grote nadelen. Het zijn wel dingen om rekening mee te houden, dus we zetten ook de nadelen van een hybride auto even op een rij.

Hogere aanschafprijs

Hoewel je met een hybride auto op meerdere kosten bespaard, zoals hierboven beschreven, geldt dat niet voor de aanschafprijs. Vanwege de meer complexe techniek is een hybride auto namelijk duurder in aanschaf dan een vergelijkbare brandstofauto. Wel heb je dat verschil vaak snel terugverdiend met de genoemde kostenbesparingen.

Minder bagageruimte

Een praktisch nadeel van een hybride auto is dat de extra elektrotechniek ruimte inneemt. Daarom hebben veel hybride auto’s een kleinere bagageruimte dan de uitvoering met alleen een brandstofmotor. Dit nadeel geldt gelukkig niet per definitie. Bij de Hyundai Kona beschik je bijvoorbeeld altijd over evenveel bagageruimte. Of je nu de benzine- of hybrideversie kiest.

Gedoe met opladen

Een plug-in hybride heeft als ander praktisch nadeel dat je hem moet opladen om echt voordeel te hebben van de hybridetechniek. Dat opladen kan een gedoe zijn als je geen eigen laadpaal hebt. Ook vindt niet iedereen het fijn om überhaupt met laadkabels in de weer te moeten.

Het voordeel van parkeren op een laadplek brengt ook een nadeel met zich mee: je mag daar alleen staan als de auto daadwerkelijk oplaadt. Aangezien een plug-in hybride vergeleken met een volledig elektrische auto een kleine batterij heeft en dus snel is opgeladen, kan het zijn dat je tijdens je bezoek aan die plek tussendoor even je auto moet verplaatsen naar een gewone parkeerplek.

Weinig voordeel op de snelweg

Zoals gezegd is het grote voordeel van een hybride auto het lagere verbruik. Wie vooral op de snelweg rijdt, zal daar alleen veel minder voordeel van hebben. Op constante hoge snelheden kan de hybridetechniek namelijk maar weinig ondersteuning bieden aan de verbrandingsmotor. De meeste plug-in hybride auto’s kunnen wel elektrisch rijden op de snelweg. Dat bespaart natuurlijk wel wat, maar de stroom is dan ook snel op.

Laag of geen trekgewicht

Iets om rekening mee te houden voor wie vaak een caravan of andere zware aanhanger trekt: de meeste hybrides hebben maar een laag trekgewicht, of mogen zelfs helemaal geen aanhanger trekken. Soms levert dit zelfs een probleem op voor het monteren van een fietsendrager die op een trekhaak moet worden geplaatst. Hybride auto’s die een caravan kunnen trekken zijn er gelukkig wel. De Hyundai Tucson of Santa Fe bijvoorbeeld, met een geremd trekgewicht van 1.650 kg.