Autonieuws

De vernieuwde Volkswagen Golf R, de snelste Golf

juni 26, 2024

Aandrijflijn Volkswagen Golf R

Onder de motorkap van de vernieuwde Volkswagen Golf R ligt een 2,0-liter viercilinder TSI turbo-benzinemotor met variabele kleptiming. Het topvermogen van 245 kW (333 pk) is beschikbaar vanaf 5.600 tpm en het maximale koppel van 420 Nm tussen 2.100 en 5.500 tpm. Schakelen gebeurt met een 7-traps DSG-transmissie met dubbele koppeling.

4Motion

Uiteraard heeft deze snelle Golf 4Motion vierwielaandrijving met variabele verdeling van de aandrijfkracht. R Performance Torque Vectoring kan in bochten het koppel variabel verdelen over de achterwielen. Daarbij kan tot 100% naar de buitenste wielen in de bocht worden gestuurd. Dit voorkomt onderstuur.

Verlaagde wielophanging

De vernieuwde Golf R heeft verder verlaagde (-20 mm) wielophanging met McPherson vooras, een multilink achteras en een remsystemen met 18-inch remschijven en blauwe remklauwen. Progressive steering met een variabele overbrenging is eveneens standaard. De Vehicle Dynamic Manager stemt de werking van het elektronische sperdifferentieel (XDS), de adaptieve schokdempers van het Dynamic Chassis Control (DCC) én van het R Performance Torque Vectoring op elkaar af.

Rijmodi

Naast de eco-modus zijn er de Comfort-, Sport- en Race-modi. Het Performance-pakket voegt daar de Special- en Drift-modus aan toe. Door latere schakelmomenten is de Comfort-stand nu sportiever dan voorheen. In Sport worden de start/stop- en ‘zeil’-functie uitgeschakeld, terwijl Race staat voor een uitgesproken sportieve afstemming. De Individal-modus stelt de bestuurder in staat een eigen set-up te realiseren.

Special-profiel

Het Special-profiel, dat is opgenomen in het Performance-pakket, is ontwikkeld voor gebruik op de Nordschleife van de Nürburgring. Door een zachtere afstemming van de dempers (ten opzichte van de Race-modus) houden de wielen optimaal contact met het golvende wegdek op het fameuze circuit. In deze stand is het stabiliteitssysteem ESC handmatig uit te schakelen. De Drift-modus maakt het mogelijk om te driften.

Akrapovič

Het optionele R-Performance titanium Akrapovič uitlaatsysteem draagt met een indringende sound en backfire-geluiden vanaf 2.500 tpm bij aan een sportievere beleving. De Sound actuator zorgt ervoor dat het geluid zowel letterlijk als figuurlijk bij de inzittenden binnenkomt. 

Een blauwe Volkswagen Golf R geparkeerd op een leeg circuit, met stadionstoelen en spandoeken op de achtergrond.
Een blauwe Volkswagen Golf R geparkeerd op een leeg circuit, met stadionstoelen en spandoeken op de achtergrond.

Zo herken je de vernieuwde Golf R

De vernieuwde Volkswagen Golf R heeft nieuwe bumpers met aero-accenten, een splitter in hoogglans zwart en LED Plus-koplampunits, die onderling zijn verbonden met een doorlopende lichtstrip met daarboven een blauw accent. Het Volkswagen-logo is verlicht en IQ.Light LED matrixverlichting is standaard. De buitenspiegels zijn uitgevoerd in mat-chroom en de naafkappen van de standaard 19 inch lichtmetalen velgen dragen nu het R-logo (voorheen Volkswagen). Nieuw zijn de ‘Warmenau’ lichtmetalen velgen, die zo’n 20% lichter zijn dan conventionele exemplaren. De naam is een verwijzing naar de locatie waar het hoofdkantoor van Volkswagen R zich bevindt.

Ook het design van de achterlichtunits is nieuw. In combinatie met IQ.Light LED matrix koplampen zijn diverse animaties mogelijk. Andere blikvangers aan de achterzijde zijn de specifieke R bumper met een diffuser in hoogglans zwart en de vier uitlaatpijpen. Het standaard geleverde Performance-pakket omvat een grotere dakspoiler voor maximale downforce.

Interieur Volkswagen Golf R

De vernieuwde Golf R heeft een nieuw infotainmentsysteem met een groot (32,8 cm), centraal geplaatst touchdisplay. Bedieningsgemak staat hierbij centraal. De menustructuur is eenvoudig en de bestuurder kan zelf functies toewijzen aan het startscherm en aan de altijd zichtbare menubalk bovenin het display. De touchsliders voor geluidsvolume en temperatuurinstelling zijn voortaan verlicht. Een head-up display is optioneel leverbaar.

Via de verder uitgebreide Digital Cockpit Pro met groot (26 cm) display is alle vitale informatie in één oogopslag te zien. Via het multifunctionele stuur kan de bestuurder de weergave wijzigen. Naast de Classic-weergave is er een speciale R-look met onder meer een centraal geplaatste toerenteller. Dan is er nog de driedimensionale numerieke ‘R view’ met onder meer een horizontale toerenteller bovenin. Het display geeft schakeladviezen als de handmatige modus van de DSG-transmissie is geactiveerd, bijvoorbeeld op het circuit. Handmatig schakelen kan met stuurpaddles of de shift-by-wire knoppen in de middenconsole. 

Interieur van een moderne Volkswagen Golf met een logo op het stuur, touchscreen-display, digitaal dashboard en sportstoelen met blauwe en grijze accenten. De bedieningsknoppen dragen bij aan het sportieve design.
Interieur van een moderne Volkswagen Golf R met een logo op het stuur, touchscreen-display, digitaal dashboard en sportstoelen met blauwe en grijze accenten. De bedieningsknoppen dragen bij aan het sportieve design.

Race-features

De GPS laptimer is nieuw: door een ronde op een circuit te rijden stelt de timer, die met GPS-gegevens werkt, vast waar de start- en finishlijn liggen en leert het de layout van de baan. Hierin zijn drie punten te markeren om sectortijden vast te leggen. De snelste ronde wordt automatisch opgeslagen en het display laat het tijdsverschil met deze ronde zien. Door deze automatische tijdwaarneming kan de bestuurder zich volledig concentreren op het rijden. De nieuwe G-krachtmeter heeft drie functies: van 0-100 km/u, van 80-120 km/u en de kwart mijl. Daarbij kan de bestuurder gebruikmaken van een startlicht met vijf lichtpunten die successievelijk uitgaan zoals bij de start van een race.

Sportieve stoelen

De sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen en R-logo zijn gedeeltelijk bekleed met het luxe ArtVelours. Ze bieden onder alle omstandigheden perfecte ondersteuning. Het multifunctionele, met leder beklede sportstuur is speciaal voor de Golf R ontworpen. Opvallend zijn de grote paddles en de blauwe 12-uurmarkering. Met de R-knop zijn de rijprofielen te selecteren. Daarbij zijn vele mogelijkheden om de Golf R naar eigen wens en smaak samen te stellen. 

Volkswagen Golf R Black Edition 

De Golf R wordt direct vanaf de introductie ook leverbaar met een Black Edition pakket, die volledig in donkere tinten is uitgevoerd: van de 19 inch lichtmetalen ‘Estoril’ velgen, remklauwen, uitlaatpijpen en logo’s tot en met de IQ.Light LED matrixkoplampen.


Een zwarte Volkswagen Golf R staat geparkeerd op een racecircuit met lege tribunes op de achtergrond.


Een zwarte Volkswagen Golf R staat geparkeerd op een racecircuit voor lege stadionstoelen.


Interieur van een auto met twee voorstoelen met blauw en zwart geruite stof en bijpassende bekleding. Ook het dashboard en een deel van het stuur zijn zichtbaar.


Het interieur van een moderne auto toont een strak dashboard met een digitaal instrumentenpaneel en een centraal infotainmentsysteem met touchscreen, samen met een stuur met het Volkswagen-logo.


Interieur van een moderne Volkswagen-auto met een digitaal dashboard, groot aanraakscherm, multifunctioneel stuur en stoelen met blauwe accenten.


Helderblauwe Volkswagen Golf R geparkeerd op een racecircuit, met een close-up van de achterkant met vier uitlaatpijpen en het logo.


Een blauwe Volkswagen Golf R staat geparkeerd in een schone, goed verlichte garage met gestapelde banden en een zichtbaar metalen hekwerk.


Een blauwe Volkswagen Golf R staat geparkeerd voor een leeg stadion, gezien vanuit een garage.


Een blauwe Volkswagen Golf R staat geparkeerd op een racecircuit voor lege stadionstoelen.


Een blauwe hatchback-auto staat geparkeerd op een racecircuit naast een tribune met lege stoelen.


Een blauwe Volkswagen Golf R staat geparkeerd op een racecircuit voor lege tribunes.


Een blauwe Volkswagen Golf R geparkeerd op een leeg circuit, met stadionstoelen en spandoeken op de achtergrond.


Close-up van de binnenstoelen van een auto, met zwarte bekleding en een blauw 'R'-logo geborduurd in het midden van elke rugleuning.