Autonieuws

De nieuwe Honda Civic Type R is bescheiden en brutaal tegelijk

juli 21, 2022

Honda Civic Type R

Het is misschien wel leukste voorwielaangedreven auto die je kunt krijgen: de Civic Type R. De flink gepeperde Civic is sinds 1997 op de markt en sinds 2017 enkel als hatchback leverbaar. Er gingen geruchten dat het nieuwe model vierwielaandrijving zou krijgen, maar dat blijkt niet het geval te zijn. De exacte specificaties houden de Japanners nog geheim, maar bekend is dat de vertrouwde 2,0-liter K20 VTEC-turbomotor via een handgeschakelde zesbak en mechanisch sperdifferentieel het vermogen naar de voorwielen stuurt. Hoe krachtig de nieuwe Type R is wil Honda nog niet zeggen, behalve dat hij krachtiger is dan zijn voorganger. In het uitgaande model was de viercilinder goed voor 320 pk en 400 Nm.

Ingetogen

De nieuwe Type R is gebaseerd op de elfde generatie Civic en ziet er daardoor minder futuristisch uit dan zijn voorganger. De auto lijkt meer van deze tijd en minder van het jaar 2080. Zelfs de wielen zijn wat minder in-your-face. De 20-inch wielen van het uitgaande model maken plaats voor bescheiden 19-inch exemplaren. Niet dat de Type R niet opvalt hoor. Op de achterzijde pronkt wederom een forse spoiler en in het midden van de diffuser zitten opvallende drie uitlaten.   

Interieur

Binnenin het nieuwe Japanse bommetje op wielen is alles anders vergeleken met zijn voorganger. De gepolijste aluminium versnellingspook is het enige dat we herkennen uit de vorige Type R. Uiteraard kun je weer felrode bekleding krijgen in het interieur. Het typeplaatje waarop het productienummer van de auto op staat zit voortaan niet achter de pook, maar heeft een prominentere plek gekregen vlak boven het dashboardkastje.  

2023

Duidelijk is dat de Civic Type R in 2023 naar de VS en Europa komt. In Amerika is de Type R pas sinds 2017 op de markt. Het nieuwe model is dus pas de tweede generatie die daar leverbaar wordt. Of hij naar Nederland komt is nog maar de vraag, aangezien hij vanwege ons belastingstelsel waarschijnlijk onbetaalbaar zal worden.