Autonieuws

De nieuwe BMW M2: dit is de Nederlandse vanafprijs

oktober 12, 2022

BMW M2 past binnen traditie BMW

Met de nieuwe BMW M2 zet BMW de traditie van het merk voort als het gaat om sportieve, compacte modellen. Want kijk maar even mee terug. In 1973 verscheen BMW 2002 Turbo. Vervolgens zagen we nog modellen als de 1 Serie M Coupé en natuurlijk de vorige generatie BMW M2 Coupé. Van de laatste generatie zijn wereldwijd bijna 60.000 exemplaren verkocht. BMW hoopt dat verkoopaantal te evenaren met de nieuwe generatie BMW M2.

Nederlandse prijs BMW M2

Benieuwd naar de Nederlandse vanafprijs? Die weten we al! De BMW M2 is in Nederland beschikbaar vanaf een consumentenadviesprijs van 113.806 euro*. De marktintroductie vindt plaats in april 2023. BMW produceert de M2 in de fabriek in San Luis Potosí in Mexico, waar BMW ook de nieuwe BMW 2 Serie Coupé produceert.

*De huidige consumentenadviesprijs is een richtprijs gebaseerd op de voorlopige BPM waarde voor 2023. De recyclingsbijdrage, inschrijving voertuigregisterkosten en tenaamstellingskosten zijn gebaseerd op de 2022 RDW tarieven. Deze kunnen nog wijzigen voor 2023.

Zandvoort Blau of Toronto Rot

De keuze aan carrosseriekleuren voor de nieuwe BMW M2 omvat Zandvoort Blau en Toronto Rot metallic, die exclusief zijn voorbehouden aan dit model. Optioneel is het in M Carbon uitgevoerde dak, dat het gewicht van de auto met ongeveer zes kilogram verlaagt.

Design

Aan het design moet je wellicht even wennen, want BMW kiest voor vrij hoekige styling. De carrosserie is 214 mm en de wielbasis is 110 mm korter dan die van de BMW M4 Coupé. Tegelijkertijd is zowel de breedte van de carrosserie als de spoorbreedte beduidend groter dan die van de nieuwe BMW 2 Serie Coupé.

Aan de voorkant valt de forse, randloze BMW nierengrille met horizontale spijlen op, evenals de driedelige, bijna rechthoekige onderste luchtinlaat. Let ook op de uitgeklopte wielkasten. De achterzijde van de BMW M2 heeft een aantal specifieke details, zoals de opvallende spoilerrand op de achterklep, de verticaal geplaatste reflectoren, de diffusorinzet in de achterbumper en de twee paar uitlaatpijpen.

Aandrijflijn BMW M2

De 6-cilinder-in-lijn benzinemotor met M TwinPower Turbo-technologie kennen we van de M3 en M4. Maar in de M2 zijn er wel wat aanpassingen doorgevoerd om hem meer geschikt te maken voor het karakter van de M2.

De zes-in-lijn in de nieuwe BMW M2 levert bij 6.250 toeren per minuut zijn maximumvermogen van 338 kW (460 pk) en overtreft daarmee de motor van zijn voorganger met 66 kW (90 pk). Het maximumkoppel van 550 Nm is beschikbaar van 2.650 tot 5.870 toeren per minuut. Het maximale toerental bedraagt 7.200 toeren per minuut. De krachtbron ademt uit via een M-uitlaatsysteem met elektronisch aangestuurde kleppen. Het oliesysteem is net als het koelsysteem berekend op circuitgebruik.

Automaat of handbak

BMW levert standaard een achttraps M Steptronic-automaat. De transmissie is te bedienen met zowel de keuzehendel als met de schakelpaddles aan het stuurwiel. Een handgeschakelde zesversnellingsbak is optioneel leverbaar. De handbak heeft een Gear Shift Assistant, die het aangrijpmoment nauwkeurig bepaalt om tijdens terugschakelen tijdens remmen in bochten doorslippen te voorkomen. De Gear Shift Assistant kan in het M Setup-menu worden uitgeschakeld.

Prestaties BMW M2 2023

De nieuwe BMW M2 sprint met de M Steptronic-transmissie van 0 naar 100 km/h in 4,1 seconden; met de handgeschakelde versnellingsbak is dat 4,3 seconden. Wie zelf wenst te schakelen levert dus iets in op de prestaties. De acceleratie van 0 naar 200 km/h vergt slechts 13,5 seconden met de M Steptronic-transmissie. Met handbak is dat 14,3 seconden. De topsnelheid is begrensd op 250 km/h, maar ligt op 285 km/h met het optionele M Driver’s Pack.

Standaard is de M2 uitgerust met M Traction Control. Er zijn tien niveaus waarop het systeem kan ingrijpen. Dit kan de bestuurder zelf bepalen. Een Actieve M Sportdifferentieel achter is ook standaard. Dit systeem optimaliseert de tractie bijvoorbeeld op wegen die voor de linker- en rechterwielen een ongelijke mate van grip bieden. De BMW M2 heeft verder en gewichtsverdeling van 50:50.

Andere eigenschappen BMW M2

Andere kenmerken van de nieuwe BMW M2 zijn wielophanging (voor en achter) met vijf wieldraagarmen. De standaarduitrusting van de BMW M2 omvat het Adaptieve M Onderstel met elektronisch geregelde dempers, M Servotronic-besturing met variabele overbrengingsverhouding, DSC (Dynamic Stability Control) inclusief M Dynamic Mode en M Compound remmen met vaste remklauwen met zes zuigers vóór en zwevende remklauwen met één zuiger achter. Het geïntegreerde remsysteem biedt de bestuurder twee instellingen voor het pedaalgevoel.

Wielen M2

De BMW M2 is standaard voorzien van 19-inch lichtmetalen wielen vóór en 20-inch lichtmetalen wielen achter – beide een inch groter dan de wielen die standaard zijn gemonteerd op de BMW M3 en BMW M4. Optioneel zijn ze te voorzien van circuitbanden.

Interieur BMW M2

Voor de bestuurder relevante informatie verschijnt in een nieuwe grafische lay-out op het 12,3 inch Info Display. M-specifieke widgets voor de instellingen van de auto en de conditie van de banden zijn slechts twee zaken die zijn op te roepen in het 14,9-inch Control Display. Ook het optionele BMW Head-Up Display biedt M-specifieke weergaven. Apple CarPlay en Android Auto zijn eveneens standaard inbegrepen in de BMW M2, die ook voorzien is van een 5G -antenne voor optimale connectiviteit.

Aankleding

De stoelen voor bestuurder en voorpassagier zijn afgewerkt in Sensatec/Alcantara-bekleding. M Sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen en geperforeerde bekleding in Vernasca leder/Sensatec zijn als alternatief leverbaar. De M Carbon-kuipstoelen op de optielijst zijn opgebouwd rond een structuur uit met koolstofvezel versterkt plastic (CFRP) met openingen in de zijwangen en de hoofdsteun. Ze reduceren het gewicht van de auto met ongeveer 10,8 kilogram.

M Drive Professional

M Drive Professional – dat tot de standaarduitvoering van de BMW M2 behoort – omvat behalve M Traction Control ook de M Drift Analyser en M Laptimer. Verder is de M Mode knop op de middenconsole te gebruiken om zowel de mate van bestuurdersassistentie aan te passen als de weergegeven informatie in het infodisplay – met keuze uit de instellingen ROAD, SPORT en TRACK.

M Race Track Pack

Verder is op de optielijst het M Race Track Pack te vinden, met het M Driver’s Pack met Carbon Fibre dak, M Carbon kuipstoelen, interieurlijsten in Carbon Fibre én circuitbanden. De prijs van dit pakket is nog niet bekend.