Autonieuws

De MINI Aceman is een elektrische crossover

april 24, 2024

MINI Aceman

MINI heeft de gloednieuwe Aceman onthuld: de allereerste compacte volledig elektrische crossover van het merk. De Aceman brengt volgens het merk compacte proporties samen met maximale binnenruimte. Het klassieke MINI-recept dus. Met zijn lengte van 4,07 meter, breedte van 1,75 meter en hoogte van 1,50 meter positioneert MINI de Aceman tussen de nieuwe Cooper en nieuwe Countryman in. De Aceman heeft vijf zitplaatsen en 300 liter bagageruimte – uit te breiden tot 1.005 liter door de achterbank neer te klappen.

Herkenbaar design

De Aceman haalt duidelijk inspiratie uit de geschiedenis van het merk. Zo doet de schuine lijn onder de voorruit denken aan de klassieke Mini. De naadloze overgang tussen de carrosserie en de ramen zorgt ervoor dat de Aceman extra gestroomlijnd is. De zwarte dorpels maken het zijprofiel af en geven de Aceman een slanke, sportieve look. Aan de achterkant valt de horizontale vorm op, die de breedte benadrukt. De verticale Matrix-achterlichten, die typisch zijn voor MINI en optioneel in drie modi kunnen branden, maken de Aceman extra herkenbaar. De brede, donkere rand onder de achterbumper en het beschermingspaneel tussen de wielkasten geven dit crossover-model een sportieve uitstraling.

Historisch randje

In de klassieke Mini stond de rij tuimelschakelaars in het midden van het dashboard, wat een kenmerkend element was. MINI brengt dit historische element terug naar de nieuwste modellen om de merkgeschiedenis te laten voortleven. De belangrijkste rijfuncties, zoals de parkeerrem, versnellingskeuze, start-/stop, Experience Modes en audiovolume, zijn nu bereikbaar via vijf tuimelschakelaars. Hierdoor ontstaat er handige opbergruimte in de middenconsole. Daarnaast zijn er bekerhouders en extra ruimte voor draadloos opladen van smartphones beschikbaar. Het centrale oled-display is ook een stevige knipoog naar de klassieke Mini.

Alleen elektrisch

De Aceman is alleen verkrijgbaar met volledig elektrische aandrijving. De MINI Aceman verschijnt als E en SE. De ‘E’ beschikt over een 184 pk sterke elektromotor en sprint in 7,9 seconden van 0 naar 100 km/u. zijn 42,5 kWh accu biedt tot 310 km actieradius. De ‘SE’ beschikt over 218 pk en heeft 7,1 seconden nodig voor een 100-sprint. Dankzij 54,2 kWh haalt hij op een enkele acculading 406 kilometer rijbereik.

De batterij van de MINI Aceman kan worden opgeladen met 11 kW wisselstroom. Snelladen met gelijkstroom kan de Aceman E met 75 kW en de Aceman SE met 95 kW. Aan een snellader kan de batterij binnen 30 minuten worden opgeladen van 10 tot 80 procent.