Autonieuws Autotests

De Kia EV9: dit moet je allemaal weten – AutoRAI TV

mei 30, 2023

Electric Global Modular Platform

Het zal geen verrassing zijn dat Kia zijn nieuwe EV9 produceert op het zogeheten Electric Global Modular Platform (E-GMP) dat in samenwerking met Hyundai is ontwikkeld. Hyundai gebruikt het platform voor modellen als de Ioniq 5 en Ioniq 6. Kia bouwt er nu al zijn EV6 op. Het platform vormt ook de basis voor de Kia EV9. Je hoeft de EV9 overigens niet te zien als de vervanger van de Sorento. Beide auto’s blijven naast elkaar bestaan. Leuk weetje: de EV9 is met zijn lengte van 5,01 meter maar liefst 20 centimeter langer dan de Sorento!

Opposites United

Kia kiest voor de EV9 voor een opvallende designtaal, door Kia zelf ‘Opposites United’ genoemd. Deze designtaal wordt ook toegepast op toekomstige modellen. Kenmerkend voor deze nieuwe designfilosofie van Kia is het ‘Digital Tiger Face’ en verticale Matrix LED-koplampen. De ‘Star Map’ LED-dagrijverlichting met opvallende lichtpatronen, die doen denken aan de vorm van een sterrenbeeld, vindt in de toekomst ook zijn weg naar andere Kia EV-modellen. Ons doet de Kia EV9 van voren enigszins denken aan de Cadillac Escalade, terwijl hij van achteren meer weg heeft van de Volvo XC90.

Kia EV9 GT-Line

Afmetingen Kia EV9

De EV9 is een forse SUV. Zelfs de wielbasis meet al 3.100 mm waardoor in het interieur bijzonder veel ruimte ontstaat. De Kia EV9 heeft een lengte van 5.010 mm, een breedte van 1.980 mm en een hoogte van 1.755 mm (1.780 mm voor de EV9 GT-Line vanwege de hogere dakrails).

Twee uitvoeringen

Er is keuze uit twee uitvoeringen, waaronder een GT-Line-variant. De voor- en achterbumpers, wielen en roofrails van dit model zijn uitgevoerd in opvallende zwarte kleuren en hebben een sportievere uitstraling. De GT-Line is ook voorzien van een speciale versie van de ‘Digital Pattern Lighting Grill’.

Kia EV9 zijkant

Lage luchtweerstand

Ondanks de hoekige vormgeving is de luchtweerstandscoëfficiënt van 0,28 bijzonder laag. Deze lage luchtweerstand is bereikt door de implementatie van verschillende functies, waaronder de allereerste 3D-onderplaat van Kia, aerodynamische wielen en luchtopeningen in de voorbumper. Ook de optionele digitale buitenspiegels dragen bij aan het realiseren van een lagere luchtweerstand, maar helaas zijn deze bij de Nederlandse marktintroductie van de EV9 nog niet leverbaar.

Kia EV9 (2023): Alles wat je moet weten – WALKAROUND – AutoRAI TV

Zes of zeven zitplaatsen

De elektrische Kia EV9 is verkrijgbaar met zeven of zes zitplaatsen. De voorstoelen zijn optioneel voorzien van een relaxfunctie, wel zo prettig tijdens het laden. Optioneel voor de GT-Line is de EV9 uit te voeren met zes zitplaatsen, waarbij de stoelen op de tweede zitrij – de zogeheten ‘Swivel Seats’ – 180 graden kunnen draaien. De derde zitrij biedt bekerhouders en oplaadmogelijkheden voor mobiele apparaten.

Het kleurenpalet van de EV9 is geïnspireerd op de vier kernelementen van de natuur: licht, lucht, aarde en water. Het interieur – met forse displays – is verkrijgbaar in verschillende kleurencombinaties met tinten die variëren van lichtgrijs tot natuurlijk of juist sportief voor de GT-Line.

Kia EV9

Duurzaamheid

Wat betreft duurzaamheid zet Kia met de EV9 weer de volgende stappen. In de auto zijn onder meer biomaterialen zoals maïs, suikerriet en natuurlijke oliën toegepast. Kia wil het aandeel van gerecycled plastic in haar modellen tegen 2030 hebben verhoogd tot 20 procent.

Aandrijflijnen Kia EV9

Het Nederlandse motorengamma van de Kia EV9 is lekker overzichtelijk. Hij komt op de markt als RWD en AWD, beide uitgerust met een 99,8 kWh batterijpakket. De RWD heeft een 150 kW (204 pk) en 350 Nm sterke elektromotor, waarmee de SUV in 9,4 seconden van 0 naar 100 km/u kan accelereren (voorlopig cijfer). De AWD-variant heeft twee elektromotoren die samen een totaal vermogen van 283 kW (385 pk) en een gecombineerd koppel van 600 Nm genereren. De GT-Line doet daar met 650 Nm nog een schepje bovenop. Deze aandrijflijn zorgt in principe voor een 0-100-tijd van 6,0 seconden, maar als GT-Line dendert de EV9 in 5,3 seconden van 0-100 km/u.

Actieradius Kia EV9

De RWD-versie met 19-inch wielen heeft naar verwachting een bereik van 541 km volgens de WLTP-testcyclus. Inderdaad, naar verwachting, want de EV9 is nog niet officieel gehomologeerd. Dit getal is dus een schatting vanuit Kia. De AWD-variant komt iets minder ver: maximaal 497 kilometer. Dankzij de 800V-oplaadtechnologie kan in ongeveer 15 minuten zo’n 239 kilometer bereik worden bijgeladen. In minder dan een halfuur kun je de EV9 aan de snellader van 10 naar 80 procent laden. Een maximale laadsnelheid in kW geeft Kia nog niet op.

Autonoom rijden?

De Kia EV9 zet een volgende stap richting volledige autonomie. Dat doet de fabrikant onder meer met de nieuwe Highway Driving Pilot (HDP). Het systeem bevat vijftien sensoren, waaronder twee lidars, die in staat zijn om objecten te scannen en te detecteren in een volledig gezichtsveld van 360 graden, waarmee het de weg en andere gebruikers kan detecteren en erop kan reageren om mogelijke botsingen te voorkomen. HDP kan functioneren om level 3 autonoom te rijden. Op dit niveau is de auto in staat tot voorwaardelijke autonomie wanneer de omstandigheden dit toelaten, waardoor de bestuurder tijdelijk het rijden kan overlaten aan de auto. Kia is van plan om HDP in de toekomst aan te bieden in de EV9 GT-Line, maar alleen als het wettelijk kader daarvoor aanwezig is. In Nederland is dat nog niet het geval, dus Kia levert de EV9 bij ons voorlopig ook niet met de lidarsensoren.

Kia Connect Store

Een andere primeur die Kia voor de EV9 heeft bewaard, is de geheel nieuwe Kia Connect Store waarmee EV9-rijders hun elektrische SUV up-to-date kunnen houden, of toekomstige features kunnen toevoegen. Enkele voorbeelden van later toe te voegen features zijn de speciale Lighting Pattern functie voor de Digital Pattern Lighting Grille, of de Boost-functie voor de AWD EV9 die 100 Nm extra koppel ontgrendelt voor nog hogere prestaties.

Vehicle-to-Load

De EV9 is standaard voorzien van Vehicle-to-Load (V2L)-functionaliteit die via de Integrated Charging Control Unit (ICCU) het ontladen van energie uit de accu mogelijk maakt. Hiermee kan tot 3,68 kW stroom worden gebruikt voor bijvoorbeeld laptops, koelboxen of kampeeruitrusting. De EV9 is dus ook een gigantische powerbank. Maar er is meer, want de EV9 is ook al geschikt voor V2G (Vehicle-to-Grid) en V2H (Vehicle-to-Home). Kortom, de EV9 kan in de toekomst ook dienen als buffer voor het elektriciteitsnet of als enorme thuisaccu. Ter illustratie: op een volle batterij van de EV9 kan een gemiddeld huishouden 5 tot 10 dagen draaien.

Kia EV9

Zelfstandig inparkeren

Tot het aanbod rijhulpsystemen behoort ook Remote Smart Parking Assist 2 (RSPA 2). Dankzij deze technologie kan de EV9 zichzelf parkeren zonder tussenkomst van de bestuurder, of deze nu in de auto zit of ernaast staat, en de procedure wordt gestart met een druk op de knop van de Kia Smart Key. Door gebruik te maken van ultrasone sensoren om obstakels te detecteren, manoeuvreert de EV9 met RSPA 2 automatisch naar de aangewezen parkeerplaats, waarbij het gaspedaal, de remmen en de versnellingspook worden aangestuurd. Het systeem activeert ook automatisch de remmen als er een obstakel wordt gedetecteerd. Deze nieuwe feature wordt aangeboden in de Kia Connect Store.

Andere rijhulpsystemen

Ook beschikbaar zijn Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA), Lane Keeping Assist (LKA) en Intelligent Speed Limit Assist (ISLA). De op navigatie gebaseerde Smart Cruise Control (NSCC-C) zorgt voor veilig rijden op snelwegen en autowegen, terwijl Highway Driving Assist 2 (HDA 2) het wisselen van rijstrook mogelijk maakt en een hands-on detectie (HOD)-sensor gebruikt om de betrokkenheid van de bestuurder te garanderen.

Ook na het rijden blijft de EV9 ondersteunen, met ander meer Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance (RCCA) en Parking Collision-Avoidance Assist (PCA). De Digital Key 2.0 is een primeur voor Kia; het systeem maakt gebruik van Ultra-Wide Band (UWB)-technologie, waardoor gebruikers hun auto kunnen openen en starten met hun smartphone, zelfs als deze in hun zak of tas zit.

Kia EV9

Marktintroductie Kia EV9

De voorverkoop van de EV9 start in het begin van het tweede kwartaal van 2023 in Korea en in het najaar van 2023 voor de Nederlandse line-up. De WLTP-gecertificeerde actieradius en prijzen worden in aanloop naar de Nederlandse marktintroductie bekendgemaakt.

Kia EV9