Achtergrond

De geschiedenis van het Franse presidentiële wagenpark: 6 bijzondere Peugeots

juli 18, 2022

Presidentiële Peugeots

We kijken eerst even naar de recente geschiedenis. Emmanuel Macron kwam als net gekozen president met een Peugeot 5008 aan bij zijn ceremonie op 14 juli 2017. Hij hield de auto tijdens de eerste vijf jaar presidentschap. Waarschijnlijk is de Peugeot 5008 daarmee de meest gefilmde en gefotografeerde auto van de afgelopen vijf jaar. Toch is het niet de auto waar we het meest van weten. Om begrijpelijke veiligheidsredenen zijn de specificaties van de auto namelijk niet volledig bekend. Wat we wel weten is dat de presidentiële auto net als alle andere Peugeot 5008’s is geproduceerd in de fabriek in Rennes. Daarna werd de auto toevertrouwd aan Centigon, een gespecialiseerd bedrijf in Bretagne dat de bepantsering uitvoerde. Voor de rest is er alleen officiële informatie over de stoelindeling. Achterin staan namelijk twee stoelen in plaats van een achterbank en ook is er een speciale middenconsole. Verder is te zien dat de grille is voorzien van zwaailichten en dat er een presidentiële badge op de carrosserie zit. De rest is topgeheim!

De pionier: de Peugeot Type 156 van Alexandre Millerand

De ‘prehistorie’ van Peugeot en de Franse Republiek begint in de jaren ’20. Alexandre Millerand wordt op 23 september 1920 gekozen als derde president van de Republiek en rijdt vanaf 1921 met een gloednieuwe Peugeot Type 156. De Type 156 is het eerste model dat in Sochaux werd geproduceerd en was destijds het topmodel van het merk. De auto heeft een indrukwekkende 6-cilinder-in-lijn motor, met een inhoud van 5.954 cc en een vermogen van… 25 pk.

De Peugeot 604 van Valéry Giscard d’Estaing

Meer dan een halve eeuw later wordt een liefhebber van rijden, auto’s en Peugeot als president gekozen. Valéry Giscard d’Estaing brengt Peugeot in 1975 naar het Elysée Palace. Dat is het jaar dat de Peugeot 604 wordt geïntroduceerd als het nieuwe vlaggenschip van het merk. Het nieuw gekozen staatshoofd zorgt ook voor een frisse wind: op verzoek zijn de presidentiële auto’s niet langer zwart, maar mosgroen.

In de presidentiële termijn van zeven jaar worden vier Peugeot 604’s besteld. Drie daarvan zijn productiemodellen, de topuitvoering SL met onder de motorkap de 2,6-liter V6 met 136 pk. De president kroop in de 604 ook graag zelf achter het stuur. Naast deze auto’s was een Peugeot 604 Presidential Limousine gereserveerd voor ceremoniële gelegenheden. Die is destijds gebouwd in samenwerking met carrosseriebouwer Heuliez, heeft een 62 centimeter verlengde wielbasis en is voorzien van extra luxe stoelen achterin en een dak dat is bekleed met zwart imitatieleder.

Het Elysée gaf echter geen goedkeuring aan het Peugeot 604 Landaulet-project, waarvan het dak aan de achterkant open kon. Die auto werd voorgesteld door carrosseriebouwer Chapron. Het ene exemplaar dat in 1979 is gebouwd ging uiteindelijk naar de president van Nigeria.

De gepantserde Peugeot 605 limousine van François Mitterrand

In 1991 kreeg het Elysée Palace beschikking over een Peugeot 605, die door het Bretonse bedrijf Labbé was verlengd en gepantserd. Labbé is het bedrijf dat later Centigon werd, het bedrijf dat de presidentiële Peugeot 5008 verzorgde. De 605 was voorzien van een 170 pk sterke V6, sterke bepantsering en ramen van kogelbestendig glas en polycarbonaatcomposiet. In cijfers: de auto weegt 2.500 kg, dat is 1.000 kg meer dan de standaard 605 V6. Deze limousine werd voornamelijk gebruikt door staatshoofden van andere landen die in Frankrijk verbleven, zoals Mikhail Gorbachev, Hosni Mubarak en Paus John Paul II.

De Peugeot-modellen van Chirac

Tijdens zijn twaalf jaar in het Elysée Palace maakte Jacques Chirac regelmatig gebruik van de Peugeot 607’s uit het presidentiële wagenpark. Maar de Peugeot die destijds ongetwijfeld de meeste indruk maakte op de Fransen is de rode Peugeot 205 SR uit 1984, waar de vrouw van de president zelf mee reed over de wegen van Corrèze…

De Peugeot 607 Paladine van Nicolas Sarkozy

De Peugeot 607 Paladine is misschien wel de meest spectaculaire presidentiële auto van de Republiek, met toch de kortste periode van gebruik. In 2007 ging het team van Nicolas Sarkozy voor de inauguratie op de Champs Elysées op zoek naar een auto die vernieuwing en moderniteit symboliseerde. Een van de teamleden oppert de Peugeot 607 Paladine conceptcar, die op de Geneva Motor Show van 2000 werd onthuld. Deze spectaculaire 607 is door carrosseriebouwer Heuliez geproduceerd voor Peugeot. De auto mat in de lengte meer dan vijf meter en werd omgebouwd tot een landaulet met een te openen glazen dak boven de stoelen achterin. Het luxueuze interieur viel op door blauwe en crèmekleurige lederen bekleding van Hermès, een bar, twee elektrisch verstelbare fauteuils voor de vooraanstaande inzittenden en een klapstoeltje dat tegen de rijrichting in was geplaatst voor een eventuele extra passagier.

Op verzoek van het team van Nicolas Sarkozy werd de Peugeot 607 Paladine uit het Peugeot Museum gehaald en op 16 mei 2007 werden Frankrijk en de rest van de wereld verrast door de aanblik van de 607 Paladine op de Champs Elysées. Ondanks de vele veranderingen aan de auto was hij nog net zo elegant als de standaard Peugeot 607. De installatie van het dakmechanisme zorgde er echter wel voor dat de benzinetank veel kleiner moest worden: daar ging nog maar zes liter in. Wat geen probleem was voor de conceptcar, werd een grote uitdaging nu de auto regelmatig gebruikt zou gaan worden. De auto was best zwaar en de V6 lustte ook wel een slokje. Daarom werd uiteindelijk toch besloten om de Peugeot 607 Paladine na de inauguratie niet meer te gebruiken.

Presidentiële vragen: een of twee vlaggen?

Er is een nauwkeurig protocol dat de ‘decoratie’ van de presidentiële auto bepaalt. Wanneer de president in de auto rijdt voor een officiële gelegenheid, dan wordt rechtsvoor de Franse vlag geplaatst. Dat is ook de kant waar het staatshoofd altijd in- en uitstapt. Wanneer een ander staatshoofd of een andere overheidsvertegenwoordiger uit een ander land de Franse president vergezeld, dan wordt de vlag van dat land linksvoor op de auto geplaatst. Dat is ook de kant waar het betreffende staatshoofd in- en uitstapt.

Welk kenteken?

Tot in de jaren ’70 had het Elysée Palace gereserveerde kentekens voor de presidentiële auto: 1PR75 tot 5PR75. Het kenteken 1PR75 is voor verschillende auto’s gebruikt. Aan deze traditie kwam een einde en de presidentiële auto draagt voortaan reguliere kentekens zoals die voor alle auto’s in Frankrijk worden uitgegeven door de voertuigregistratiedienst.

Wat gebeurt er met de auto’s na hun diensten voor de president?

Daar is geen vaste regel voor. Sommige auto’s worden in het wagenpark van het Elysée gehouden, andere worden verkocht of aan musea gegeven. Zo zijn de Peugeot Type 156 van Millerand, de Peugeot 604 Limousine van Giscard d’Estaing, de Peugeot 605 limousine van Mitterrand en de Peugeot 607 Paladine te bewonderen in het Musée de l’Aventure Peugeot.

Lees ook: