Achtergrond Autonieuws

De betrouwbaarste en minst betrouwbare automerken volgens het J.D. Power-onderzoek 2023

februari 13, 2023

Drie jaar oud

J.D. Powers is al ruim dertig jaar een begrip op het gebied van betrouwbaarheidsonderzoeken in de autowereld. De J.D. Power betrouwbaarheidsstudie baseert zich op de ervaringen van gebruikers van populaire auto’s die maximaal drie jaar oud zijn. De studie onderzoekt het aantal problemen dat consumenten hebben gemeld over de afgelopen twaalf maanden en gebruikt dit om de overall betrouwbaarheid van deze auto’s te bepalen. Dit wordt uitgedrukt in het aantal mankementen per 100 auto’s: problems per 100 vehicles. De rangorde wordt bepaald op basis van deze uitslag.

Laagste score wint

Op basis van deze informatie heeft het onderzoeksbureau een eindscore bepaald voor elke auto. Hierbij is de regel: hoe lager de score, hoe betrouwbaarder de auto is. Dit jaar heeft J.D. Power aan 30.000 Amerikaanse autobezitters gevraagd naar eventuele gebreken die hun auto de afgelopen jaren heeft vertoond. 

2023

Bij deze editie was het gemiddelde score voor alle auto’s 186. Zoals wel vaker, eindigt Lexus bovenaan in het JD Power onderzoek, met dit jaar een score van 133. Ook Genesis (het luxemerk van Hyundai) en Kia blijken uiterst betrouwbaar. Op de vierde en vijfde plaats vinden we twee Amerikaanse merken: Chevrolet en Buick, die beide behoren tot het General Motors-concern. Daarna komen we weer drie Aziaten tegen: Mitsubishi, Toyota en Hyundai.

Europeanen

De onderkant van de lijst bestaat voor een groot gedeelte uit Europanen. Duitse merken, zoals Mercedes-Benz, Porsche en Volkswagen, staan dit jaar verrassend laag. Helemaal onderaan de lijst bungelen Audi, Lincoln en Land Rover. De studie houdt geen rekening mee met de ernst van het kwaal. Kortom: een compleet aan gort gelopen motor telt net zo zwaar als een infotainmentsysteem met wat kuren. J.D. Power geeft zelf aan dat maar liefst zes van de tien meest voorkomende problemen gerelateerd zijn aan infotainment. De kans is groot dat daarom veel Europese merken – die vaak ingewikkelde infotainmentsystemen gebruiken – zo laag staan. Hieronder zie je de hele lijst. Wat momenteel de betrouwbaarste auto’s volgens de Nederlandse Consumentenbond zijn lees je hier.

Lees ook: Dit zijn de betrouwbaarste auto’s volgens de Consumentenbond