Achtergrond

Dankzij deze ‘witste witte verf’ blijven auto’s koel

juli 24, 2023

De witste verf ooit

Een aantal slimme koppen van de Amerikaanse Purdue Universiteit hebben een witte verf ontwikkeld die maar liefst 98,1 procent van alle zonnestraling kan weerkaatsen. Het recept? De verf zit vol met piepkleine bariumsulfaat deeltjes. Nee, dat zegt ons ook weinig. Maar het resultaat is veelbelovend. Deze speciale witte verf heeft het potentieel om auto’s koeler te houden dan ooit tevoren.

Getest

Om de effectiviteit van deze coole witte verf te testen, voerden de onderzoekers een aantal proeven uit. Ze legden een plaatje met gewone witte verf en een plaatje met de nieuwe koelende witte verf op een betonnen oppervlak, midden in de zon. Het resultaat was opmerkelijk. Het plaatje met de koelende witte verf was tot maar liefst 13 graden Celsius koeler dan het plaatje met normale verf.  

Duurzaam

Toegepast op een auto zorgt de verkoelende verf niet alleen voor een comfortabelere ervaring voor de inzittenden, maar kan ook een gunstig effect hebben op zowel het brandstofverbruik als de levensduur van de auto. Als auto’s minder warm worden, zullen bestuurders minder snel de airconditioning inschakelen, wat resulteert in brandstofbesparingen. Bovendien kunnen de lagere temperaturen bijdragen aan het verminderen van slijtage aan belangrijke onderdelen, wat de levensduur van auto’s kan verlengen.

Vliegtuigen en raketten

De drijvende kracht achter dit project, Professor Xiulin Ruan, is nog lang niet klaar met zijn onderzoek. Momenteel werkt hij aan het uitwerken van verschillende kleuren met vergelijkbare reflecterende eigenschappen. Zijn hoop? De aandacht trekken van de autosector en andere industrieën die gebaat kunnen zijn bij het gebruik van deze technologie, zoals de vliegtuig- en raketindustrie.

Foto’s: Purdue University afbeelding/Joseph Peoples, Purdue University foto/John Underwood en Purdue University foto/Jared Pike.