Autonieuws

Dacia Spring 2024: betaalbare EV grondig vernieuwd

februari 21, 2024

De Dacia Spring is inmiddels een geliefde auto op de redactie van AutoRAI.nl. De compacte EV oogt sympathiek, rijdt voor z’n formaat prima en biedt veel waar voor z’n geld. Toch konden we ons niet aan de indruk onttrekken dat de Spring in sommige opzichten wat gedateerd aanvoelde. De draaiknoppen voor de airconditioning, het infotainmentsysteem op leeftijd, de analoge klokken achter het stuur, het was duidelijk waar Dacia op bespaard had ten opzichte van de andere modellen in het gamma. Maar daar komt nu verandering in.

Opnieuw de goedkoopste EV? – Nieuwe DACIA SPRING ELECTRIC! (2024) – AutoRAI TV

Mini-Duster

Voor wie de nieuwe Dacia Duster heeft gezien, zal het design van de nieuwe Dacia Spring bekend voorkomen. De Duster was immers de vaandeldrager van het nieuwe familiegezicht van Dacia en de Spring is het volgende model in het rijtje dat in de nieuwe designtaal is ontworpen. De compacte EV oogt daarmee vooral een stuk robuuster en stoerder dan voorheen. De led-dagrijverlichting heeft een geheel nieuw, Y-vormig ontwerp en een hoogglans zwarte strip met daarin het nieuwe Dacia-logo verbindt de dagrijverlichting optisch met elkaar. Daardoor oogt de Spring breder dan hij daadwerkelijk is. Aan de achterkant past Dacia met de achterlichten een vergelijkbare truc toe.

Net als bij het vorige model zijn ook de koplampen van de nieuwe Spring uit twee lagen opgebouwd. Onder de led-dagrijverlichting zit het halogeen dimlicht. Helaas treffen we daar nog steeds geen led-reflectorunits aan, ook niet op de duurdere uitvoeringen. Dat had van de Spring wel een wat moderner ogende verschijning gemaakt. Gelukkig maken de rest van de designwijzigingen dit meer dan goed. Andere wijzigingen op de Spring: de dakdragers zijn geschrapt en er zijn twee nieuwe kleuren: Sandstone en Rouge Brique.

Forse moderniseringsslag in het interieur

Binnenin de nieuwe Dacia Spring heeft Dacia misschien nog wel een grotere slag geslagen dan bij het exterieur. Het interieur oogt écht een stuk moderner dan voorheen. Laten we de wijzigingen eens langs lopen, te beginnen bij het 7-inch digitale instrumentarium. Dat is hetzelfde scherm als in de grotere Duster. Het presenteert alle noodzakelijke bestuurdersinformatie op duidelijke wijze, met hoge resolutie. Erg instelbaar is het niet, maar dat is ook niet waar de gemiddelde Dacia-rijder op zit te wachten.

Het centrale 10-inch touchscreen waaide eveneens over van de Duster. Dat scherm ziet er een stuk mooier uit dan het kleine schermpje met lage resolutie dat er voorheen zat en werkt bovendien snel. Draadloze Apple CarPlay en Android Auto zijn inbegrepen. Helaas: dit scherm is pas standaard vanaf het uitrustingsniveau Extreme. Standaard levert Dacia de Spring met een soort telefoonhouder in het midden, waarmee je via de My Dacia-app bepaalde voertuigfuncties als de radio kunt bedienen. Dit principe kennen we onder meer van de Volkswagen Up.

YouClip: stel zelf je interieur samen

De Dacia Spring profiteert nog van een ander slimmigheidje van de nieuwe Duster: YouClip. Dat is een bevestigingssysteem waarmee je diverse accessoires op verschillende plekken in het interieur kunt monteren. Denk bijvoorbeeld aan een extra en afsluitbaar dashboardkastje, een telefoonhouder met inductielader of een 3-in-1 bekerhouder, tassenhaak en draagbare lamp! Doordat de YouClip-bevestigingspunten in het interieur hetzelfde zijn voor alle modellen van Dacia, kun je ze bovendien uitwisselen tussen verschillende auto’s. Het is een leuke functionaliteit die een stukje praktische personalisatie toevoegt. Wij zijn fan!

Nu mét vehicle-to-load

De Dacia Spring is qua techniek grotendeels hetzelfde als voorheen. Je hebt twee keuzes qua motoren, een 45 pk of 65 pk sterke variant. De batterij is altijd 26,8 kWh groot, wat betekent dat je tot 220 km op één acculading moet kunnen halen volgens de WLTP-testcyclus. AC-laden kan tot een laadsnelheid van 7 kW, wat betekent dat je accu in zo’n 4 uur opgeladen kan worden als hij leeg is. Snelladen is voor alle uitrustingsniveaus optioneel en kan tot 30 kW. Dat is niet bijzonder snel en ook niet sneller geworden dan bij de vorige versie, maar omdat de Spring een kleine accu heeft, kun je hem alsnog in 45 minuten van 20 tot 80 procent op te laden.

Een voordeel van de nieuwe Dacia Spring voor 2024 is wel dat je de laadkabel voortaan op kunt bergen in een frunk! In het geval van de Spring is dat een plastic bak die boven de elektromotor onder de motorkap wordt gemonteerd. Dat biedt een extra laadruimte van 30 liter, net genoeg om bijvoorbeeld dus de laadkabel in op te bergen. Best handig, want het laadpunt van de Dacia Spring zit nog steeds in de neus. Maar dit is nog niet alles, want de nieuwe Spring kent nóg een extra voordeel: de mogelijkheid om kleine elektrische apparaten te voorzien van stroom met de auto! Met een speciale V2L (vehicle-to-load) adapter is dat mogelijk. Helaas: het is standaard op de Extreme, maar niet leverbaar voor de overige uitvoeringen.

Uitvoeringen Dacia Spring 2024

Dat is direct een mooi bruggetje naar de verschillende uitvoeringen van de nieuwe Dacia Spring. Dit zijn ze:

Essential: Alleen met 45 pk. Onder meer diverse ADAS-systemen, waaronder een noodremassistent voor fietsers en voetgangers, het 7-inch digitale instrumentenpaneel, cruise control, een in hoogte verstelbaar stuurwiel, elektrisch bedienbare zijruiten vóór en parkeersensoren achter.

Expression: Met 45 of 65 pk. Bevat de uitrusting van de Essential, met daarbovenop handmatig te bedienen airconditioning en 15-inch wielen (voor de versie met 65 pk)

Extreme: Alleen met 65 pk. Bevat de uitrusting van de Expression, met daarbovenop koperkleurige afwerkingsdetails, elektrisch verstelbare buitenspiegels en elektrische zijruiten rondom, het Media Nav Live-multimediasysteem en bidirectionele V2L-oplader.

Wat gaat de nieuwe Dacia Spring kosten?

Kortom, de Dacia Spring bevat aardig wat nieuwigheden en is een stuk moderner geworden. Maar wat gaat dat dan kosten? Dat is op het moment van schrijven helaas nog niet bekend, maar Dacia belooft dat het niet significant duurder gaat zijn dan het uitgaande model. Mocht dat inderdaad het geval zijn, dan wordt de Dacia Spring feitelijk een nóg scherpere aanbieding dan hij al was. Lang hoeven we hier in ieder geval niet op te wachten, want de orderboeken voor de nieuwe Dacia Spring openen in het voorjaar van 2024. De marktintroductie staat gepland voor halverwege dit jaar in de zomer.