Autonieuws

Dacia Manifesto is een Zwitsers zakmes op wielen

september 16, 2022

Conceptauto

Gaaf ding he?! Maar we moeten je helaas direct teleurstellen. Deze Dacia Manifesto is geen concept voor een toekomstig model. Dacia introduceert binnenkort dus niet een lichtgewicht off-roader met een waanzinnig uiterlijk. De naam van de auto geeft al weg wat wél het doel is van de Manifesto: hij geeft een idee welke kant het bedrijf in de toekomst op wil gaan qua design en features.

Outdooractiviteiten

Volgens het merk zijn hun klanten dol op de natuur en op buitenactiviteiten. Een milieuvriendelijke off-roader is dus precies wat Dacia-klanten zoeken. De Dacia Manifesto Concept is dan ook precies dat. Voor het model zijn weinig grondstoffen nodig. Dat zie je direct, hij heeft namelijk geeneens deuren, ramen én ook een voorruit ontbreekt. Zo kunnen de bestuurders volgens het merk meer van de natuur genieten.

Compact

Op de foto’s komt hij redelijk groot over, maar de Manifesto is in het echt behoorlijk compact: hij is ongeveer 3,6 meter lang, 1,85 meter breed en 1,55 meter hoog. De carrosseriepanelen zijn gemaakt van een speciaal kunststof dat Starkle heet. Dat is gemaakt van hergebruikt polypropyleen. In het interieur zijn veel natuurlijke materialen gebruikt, waaronder kurk, dat bijna het hele dashboard bedekt. Lekker duurzaam dus.

Gadgets

De Manifesto is een soort rijdend Zwitsers zakmes. Zo kun je, net zoals in sommige versies van huidige Dacia-modellen, je smartphone gebruiken als infotainmentsysteem. De koplamp – er is er maar één aanwezig – van de Manifesto is uitneembaar en kan worden omgevormd tot een zaklamp. Dan is er nog YouClip, een innovatie die op toekomstige modellen zal worden toegepast. Het is een systeem waarmee je heel eenvoudig handige en moduleerbare accessoires, zoals een beker- of telefoonhouder, kunt bevestigen.

Waterdicht

De auto is volledig waterdicht, waardoor je het interieur bij wijze van spreken met een tuinslang kunt schoonspuiten. De stoelbekleding moet je dan voor een schoonmaakbeurt wel even verwijderen. Dat kan heel eenvoudig en je kunt de stoelbekleding meteen als slaapzak gebruiken. Aangezien de auto geen voorruit heeft, zouden we de stoelbekleding maar meteen aantrekken.

Dakrails

Net als op veel huidige Dacia-modellen, zoals op de Jogger, zit op de conceptauto modulaire dakrails. Die kun je overdwars leggen, zodat je een dakkoffer kunt installeren of een paar fietsen op het dak kunt zetten. Een uitneembare batterij die kan worden gebruikt als draagbare energiebron voor buitenactiviteiten is ook aanwezig.

Bekijk ook: