Autonieuws Autotests

Dacia Duster (2024) – De koning van ‘waar voor je geld’?

november 29, 2023

De Dacia Duster is een succesverhaal. In 2010 kwam de eerste generatie van het model op de markt, inmiddels – twee generaties verder – staat het productieaantal al op 2,2 miljoen en groeide hij uit tot de bestverkochte SUV in Europa over alle segmenten in 2022. Ook in Nederland is de Duster zeer populair en staat hij op plaats drie in de verkoopcijfers. Om nog maar even te illustreren hoe populair de Duster is: in de fabriek van Dacia in het Roemeense Pitesti rollen dagelijks zo’n duizend exemplaren van de Duster van de band. Dat is er bijna één per minuut!

Een budget-Defender?

‘De essentie, zonder kunstmatigheden’. Deze filosofie van Dacia geldt voor alle modellen en dus ook voor de nieuwe Duster. Van het scherpe en verticale frontontwerp tot de afgeschuinde wielkastbeschermers, de grote achterklep en de zijruiten die zich vrijwel naadloos van voor naar achteren uitstrekken. Daarmee oogt de Dacia Duster 2024 een stuk volwassener dan zijn voorgangers. Verder wordt de nieuwe Duster beschermd door een stijlvolle ‘band’ rondom de auto. De bodembescherming aan de zijkant is verbonden met die van de wielkasten, die op hun beurt weer in verbinding staan met de bumpers.

Over die beschermingslaag rondom de auto heeft Dacia goed nagedacht. De bodembeschermers voor en achter zijn namelijk van gekleurd materiaal en dus niet in een kleur gespoten. Niet alleen bespaart dat verf, maar eventuele krassen tasten de kleur van het onderdeel niet aan. Dat is natuurlijk handig als je buiten de gebaande paden treedt.

Maar er is meer: de bodembeschermers aan de zijkant, de wielkastbeschermers, delen van de voorbumper, (extra) beschermdelen voor en achter en het beschermdeel aan de achterzijde zijn gemaakt van een robuust materiaal, genaamd Starkle®. Dit materiaal, ontworpen door de ingenieurs van Dacia en de chemici van LyondellBasell, was voor het eerst te zien op de Manifesto conceptcar en bestaat voor 20% uit gerecycled materiaal. De samenstelling bevat witte deeltjes die zorgen voor een gevlekte uitstraling, die Dacia liever benadrukt dan bedekt onder een laag verf.

Interieur behoorlijk verbeterd

Het robuuste gevoel van de nieuwe Duster komt ook terug in het grote, hoge en verticaal ingerichte dashboard. De vorm van de ventilatieopeningen verwijst naar die van de wielkasten en zorgt voor een consistent geheel. Net als de buitenzijde biedt het interieur de essentie. Dat betekent dat ieder onderdeel een doel heeft. Er is veel aandacht besteed aan de ergonomie, inclusief het centrale 10,1-inch beeldscherm dat 10 graden naar de bestuurder is gekanteld. Daarnaast is de nieuwe bediening van de automatische transmissie zeer gebruiksvriendelijk. Het kleinere pookje geeft meer ruimte in het interieur, maar een grote, robuuste pook had wat ons betreft ook zeker niet misstaan in de nieuwe Duster.

Ook het materiaalgebruik in de Duster is erop vooruit gegaan, maar met name in de deuren tref je nog steeds hard plastic aan. Toch stoort ons dat niet: bij Dacia gaat het immers niet om het gebruik van ‘premium’ materialen. Als we achterin plaatsnemen, valt op dat de ruimte voor volwassenen meer dan toereikend is. Je kunt je voeten goed kwijt onder de voorstoelen en de achterbank biedt goede ondersteuning aan de bovenbenen. Ook beschikken de achterpassagiers over twee USB-C oplaadpunten. Voorin zitten ook enkele laadpoorten én kun je je telefoon draadloos opladen.

Dacia Duster 2024 ook als hybride

De nieuwe Dacia Duster staat op het CMF-B-platform. Dit platform speelt een centrale rol in de strategie van Dacia. Dit concurrerende en zeer flexibele platform werd voor het eerst gebruikt voor de huidige Dacia Sandero, Logan en Jogger. Het platform biedt alle veelzijdigheid die Dacia nodig heeft om zijn ambitieuze productplannen optimaal uit te voeren.

Ondanks dat de nieuwe Dacia Duster slechts fractioneel langer is geworden, biedt hij dankzij het CMF-B-platform meer ruimte voor inzittenden en bagage. Het geavanceerde platform moet ook meer comfort bieden tijdens het rijden dankzij minder vibraties en geluiden, terwijl het rijplezier en de connectie met het wegdek volgens Dacia naar een veel hoger niveau is getild. Bovendien is het CMF-B-platform van de nieuwe Dacia Duster geschikt voor toepassing van (mild) hybride-aandrijving, waar het merk dan ook direct gebruik van maakt:

Duster Hybrid 140: Deze aandrijflijn die Dacia begin 2023 voor het eerst introduceerde voor de Jogger, wordt ook geleverd in de nieuwe Duster. Het systeem maakt gebruik van beproefde technologie van Renault Group en bestaat uit een 1,6-liter viercilinder benzinemotor met 69 kW (94 pk), twee elektromotoren (een 36 kW (49 pk) sterke aandrijfmotor en een starter/generator) en een elektrische automatische transmissie.

Duster TCe 130: Deze 48V mild hybrid-aandrijflijn is compleet nieuw voor Dacia en combineert een nieuwe generatie 1,2-liter driecilinder turbobenzinemotor met een compacte elektromotor die de benzinemotor ondersteunt bij het starten en accelereren. De nieuwe Dacia Duster TCe 130 komt op de markt met een handgeschakelde zesversnellingsbak en keuze uit twee- of vierwielaandrijving.

Duster ECO-G 100: Dacia is de enige autofabrikant die al zijn brandstofmodellen levert met een benzine-LPG-motor onder het ECO-G-label. Ook de nieuwe Duster is leverbaar op LPG. De twee tanks hebben samen een inhoud van 100 liter – 50 liter benzine en 50 liter LPG – goed voor een actieradius tot 1.300 kilometer (WLTP). Bovendien is de LPG-tank onder de bagageruimtevloer geplaatst, waardoor die geen bagageruimte in beslag neemt.

Ook buiten de gebaande paden zeer geschikt

De offroad-capaciteiten van de nieuwe Dacia Duster zijn ongeëvenaard in de 4×4-markt voor modellen zonder close-ratio-transmissie. De fans van het merk kunnen met de nieuwe Duster zorgeloos genieten van hun outdoor-avonturen. De nieuwe Dacia Duster is leverbaar met een 4×4 Terrain Control-transmissie, met vijf instellingen:

De bodemvrijheid van de 4×4-uitvoering bedraagt 217 millimeter, de grootste in het segment. Bovendien heeft de Duster behoorlijk riante aanrij- en afrolhoeken: tot 31° aan de voorzijde en 36° aan de achterzijde (4×4-uitvoering). Bestel je de Duster met alleen voorwielaandrijving, dan heb je 209 millimeter bodemvrijheid. Ook heeft de nieuwe Duster een assistentiesysteem om met gecontroleerde snelheid af te dalen. Het systeem maakt vooral gebruik van de remmen om de snelheid van de Duster onder controle te houden, bij snelheden tussen 0 en 30 km/u. Het systeem activeert automatisch en werkt ook bij achteruitrijden. De bestuurder kan het gas- en rempedaal met rust laten en zich volledig concentreren op het sturen.

YouClip: een unieke accessoire

Tegelijk met de nieuwe Duster introduceert Dacia ook het nieuwe accessoiresysteem YouClip. Het betreft een door Dacia ontwikkeld systeem voor een eenvoudige bevestiging van bepaalde accessoires op specifieke plekken in het interieur. Afhankelijk van de uitvoering is de nieuwe Duster voorzien van vier of zes YouClip-grepen (op het dashboard, aan de passagierskant van de middenconsole, achter de middenconsole, twee aan weerskanten van de bagageruimte en in de achterklep).

De YouClips zijn geschikt voor een tablethouder, een opbergzakje, een smartphonehouder met inductielader of een 3-in-1 bekerhouder, tassenhaak en beweegbare lamp. Dit 3-in-1-systeem is standaard voor de Duster Extreme en alle YouClip-accessoires zijn leverbaar via het Dacia dealernetwerk.

Naast het YouClip-systeem kun je ook nog een waaier aan andere toffe accessoires krijgen voor de Dacia Duster 2024. Wat te denken van het Sleep Pack, dat we inmiddels kennen van de Jogger? Dacia levert het ingebouwde bed nu ook voor de Duster.

Prijs Dacia Duster 2024

Tegenwoordig kiest ongeveer 70% van de Dacia klanten voor de hogere en luxere uitrustingsniveaus. Daarom is de nieuwe Duster niet alleen beschikbaar als Essential en Expression, maar ook in twee verschillende, maar aanvullende topmodellen: de Duster Extreme voor liefhebbers van outdoor-activiteiten en intens rijden, en de Duster Journey die zich richt op onopvallende elegantie, comfort en welzijn. Beide topmodellen zijn leverbaar voor vergelijkbare prijzen. Die zijn nu nog niet bekend, maar op Europees niveau is de Dacia Duster straks verkrijgbaar vanaf circa 20.000 euro. Reken in Nederland dus op een vanafprijs van tussen de 25 en 30 mille. Daarmee is de Duster dus nog steeds relatief betaalbaar te noemen.

De belangrijkste standaarduitrusting: