Autonieuws

Dacia bouwt spectaculaire offroader

januari 30, 2024

Dacia Sanderider

Helaas, deze robuuste terreinwagen van Dacia wordt niet beschikbaar voor het grote publiek. De fabrikant houdt deze krachtpatser voor zichzelf en gaat ermee deelnemen aan de ultieme offroad-uitdaging: de Dakar Rally. De Dacia Sandrider is namelijk een compleet nieuw ontwikkeld voertuig, specifiek ontworpen voor de rallysport. Het model is geïnspireerd op de Dacia Manifesto die in 2022 werd onthuld als ‘laboratorium’ voor nieuwe ideeën. Voor de stoere 4×4 gebruikt Dacia de autosportexpertise van Renault Group en de Britse motorsportspecialist Prodrive.

Stevig vermogen

In de FIA-klasse valt deze terreinwagen onder de Ultimate T1+ categorie. Het chassis bestaat uit een buizenframe, terwijl de carrosserie is vervaardigd van lichtgewicht koolstofvezel. Onder de motorkap bevindt zich een krachtige 3,0-liter V6 twin-turbo motor. Deze motor levert een maximumvermogen van 265 kW (360 pk) bij 5.000 t/min, met een indrukwekkend maximumkoppel van 539 Nm bij 4.250 t/min. De krachten gaan via een sequentiële zesversnellingsbak naar alle wielen toe. De motor van Sandrider loopt op synthetische brandstof.

BF Goodrich

Dankzij een veerweg van 350 mm en een dubbele wishbone wielophanging aan zowel de voor- als achterkant moet de Dacia moeiteloos verschillende terreinen aankunnen. De Sandrider rust op 17-inch aluminium wielen met 37-inch BF Goodrich-banden voor uitstekende grip en tractie.

Afmetingen

Met een lengte, breedte en hoogte van respectievelijk 4.140 x 2.290 x 1.810 mm en een wielbasis van 3.000 mm, biedt de Dacia Sandrider een goed uitgebalanceerde offroad-ervaring. De overhang aan de voor- en achterkant is ook goed afgestemd, met 590 mm voor en 550 mm achter, wat bijdraagt aan de wendbaarheid en stabiliteit van de terreinwagen.

Debuut

Nu de Dacia Sandrider is onthuld, begint het model aan een langdurige en intensieve testfase in verschillende landen. De Sandrider maakt zijn debuut tijdens de Rallye du Maroc 2024, de Marokkaanse etappe van het World Rally-Raid Championship (W2RC) tussen 5 en 11 oktober 2024. De Dacia Sandriders, zoals het W2RC-team van Dacia officieel heet, neemt vanaf 2025 deel aan het volledige World Rally-Raid Championship, inclusief de befaamde Dakar Rally.