Autonieuws

Cupra Formentor onder het mes

april 30, 2024

Formentor

Bij Cupra denk je misschien nog aan Seat of aan de Born, de Cupra die gebaseerd is op de Volkswagen ID.3, maar het is de Formentor waarmee het allemaal begon voor het merk. Het model – en dus het merk – is inmiddels vier jaar oud en heeft nu een grote update gekregen. De vernieuwde Formentor heeft een nieuwe neus, met een sharknose-front met drie driehoekige LED-units per koplamp. Aan de achterzijde valt LED-verlichting over de gehele breedte van de auto op, waarin een verlicht CUPRA-embleem is geïntegreerd. De achterlichten zijn tevens ook voorzien van driehoekige vormen. Een forse diffusor mag uiteraard niet ontbreken op de sportieve SUV. Het vernieuwde model rolt standaard op 18-inch lichtmetalen velgen, maar 19-inch exemplaren zijn ook leverbaar. In het vernieuwde kleurenpalet zijn verschillende matte kleuren opgenomen.

Groot scherm

In het interieur bespeuren we een nieuw 12,9-inch scherm, dat we al kennen uit verschillende andere Volkswagen Group-producten, zoals de Volkswagen Golf en Skoda Superb. Het systeem is uiteraard geschikt voor zowel Apple- als Android-smartphones, die draadloos te koppelen én op te laden zijn. Ook nieuw is het Sennheiser-audiosysteem, dat als optie leverbaar is. Het omvat elf speakers, een subwoofer en een versterker van 390 watt gecombineerd met Sennheiser’s ‘AMBEO Concerto’ software.

272 pk

Het motorenaanbod gaat ook op de schop. Er is een nieuwe plug-in hybride aandrijflijn, met een 1.5 TSI benzinemotor en een elektromotor, goed voor 150 kW/204 pk of 200 kW/272 pk. De accu van de PHEV is van zo’n 12 kWh gegroeid naar 19,7 kWh, waardoor de Formentor een stuk verder komt op een volle acculading. Volgens het merk moet ruim 100 kilometer mogelijk zijn op elektrokracht. Bovendien kan de PHEV voortaan bijladen bij een snellader, tot 50 kW. Thuislanden kan nu met 11 kW, terwijl hij voorheen maximaal 3,6 kW laadkracht kon hebben.

Deze zomer bij de dealer

Elke Formentor wordt standaard geleverd met de DSG-automaat met dubbele koppeling. De Formentor VZ e-Hybrid (220 kW/272 pk) is optioneel leverbaar met een Brembo remsysteem met geperforeerde remschijven en via Dynamic Chassis Control (DCC) kunnen klanten de rijeigenschappen van hun auto flink aanpassen. De vernieuwde CUPRA Formentor wordt vanaf deze zomer leverbaar en is vanaf 1 mei on-tour langs de Nederlandse CUPRA Garages.