Autonieuws

Coastrunner EV: elektrische strandauto uit Nederland

oktober 25, 2022

Ontstaan Coastrunner EV

Emile Pop en Justin de Boer, de twee mannen achter Savage Rivale, kwamen in 2017 op het idee voor de Coastrunner in de zomer van 2017. Op een parkeerplek van het strand van Corsica zagen ze een niche die nog ontbrak in de hedendaagse markt: een moderne interpretatie van de strandauto à la Citroën Méhari, maar dan elektrisch en veiliger voor de drukkere wegen van vandaag de dag. Nu, vier jaar verder, zijn de eerste Coastrunner EV’s bijna klaar voor aflevering.

Coastrunner EV

Volkswagen-ingrediënten

Wie de Coastrunner EV goed bekijkt, ziet direct een aantal elementen uit de rekken van de Volkswagen Groep. Zo zijn de zijspiegels, de stoelen en het stuurwiel afkomstig van de Volkswagen Up. Verder is het design geheel uniek. Qua lijnenspel heeft hij wel wat weg van de Savage Rivale Roadyacht GTS, de supersportwagen die het bedrijfje in 2009 onthulde. Het stoffen dak en het teakhouten ‘achterdek’ van de Coastrunner EV zijn leuk gevonden verwijzingen naar de maritieme activiteiten van Savage Rivale.

Het drietal van Savage Rivale

Verder valt de strandauto vooral op door wat er níet op zit. Een voorruit krijg je er nog wel bij, maar verder heeft de elektrische strandbuggy geen ruiten of deuren. Het dak is van stof en kun je desgewenst oprollen voor een open rijervaring. Dat maakt ‘m ongetwijfeld erg leuk voor tijdens de zomerse dagen aan de kust, maar scheelt ook behoorlijk in het gewicht. Zo weegt hij volgens het Duitse Auto, Motor und Sport slechts 800 kilo. Zeker voor een elektrische auto is dat absoluut niet veel.

Specificaties Coastrunner EV

Door dat lage gewicht is er niet veel voor nodig om de Coastrunner EV op gang te brengen. De elektromotor zit op de achteras en levert een vermogen van 68 pk en 200 Nm koppel. Daarmee kun je een topsnelheid van maximaal 120 km/u behalen, wat ons gezien het type auto hard zat lijkt. Het accupakket heeft een capaciteit van 20 kWh, goed voor een actieradius van 200 kilometer. Dat zijn aardig wat ritjes langs de kustlijn.

Coastrunner EV

Koelkast

Als je ook toe kunt met iets minder actieradius, is het goed om te weten dat je in de frunk een koelkast van 60 liter kwijt kunt om je drankjes koel te houden. Ook opvallend: op het dashboard zitten een paar grote speakers en één grote subwoofer voor de nodige tropische beats. Bang voor zand en water hoef je niet te zijn, want de vloer bestaat uit teakhout en de bekleding is waterbestendig.

Coastrunner EV

Prijs Coastrunner EV

De prijs van de Coastrunner EV is niet bekend, maar je kunt ‘m wel reserveren bij Savage Rivale. In een recente Facebook-post van begin deze maand zegt het bedrijf dat er nog veertien plaatsen te vergeven zijn en de productie op het punt staat te beginnen. Wellicht zijn de eerste exemplaren net op tijd klaar voor komende zomer!