Achtergrond Autonieuws

Citroën Mehari blaast 55 kaarsjes uit: een terugblik

mei 27, 2023

Ontworpen door Roland de La Poype

De Citroën Mehare – met een open laadbak en een oprolbare kap – werd aangedreven door een luchtgekoelde tweecilindermotor met 21 tot 24 kW (28 tot 32 pk). De carrosserie was gemaakt van ABS-kunststof (acrylonitril-butadieen-styreen) en ontworpen door Roland de La Poype. Citroën baseerde de Mehari op het platform van de Dyane en noemde de auto oorspronkelijk Dyane 6 Mehari.

Bijna twintig jaar in productie

De Mehari bleef bijna twintig jaar in productie – van 1968 tot in 1987 – en uiteindelijk produceerde Citroën 144.953 Mehari’s, waarvan 1.213 vierwielaangedreven Mehari’s 4×4. Daarmee was de Mehari een verrassend groot succes voor een dergelijk voertuig. Citroën produceerde de Mehari hoofdzakelijk in zijn fabriek in het Belgische Vorst, maar de auto is ook in zeven andere fabrieken in Frankrijk, Spanje en Portugal gebouwd.

Citroën Mehari

Voor elk terrein en elk seizoen

De naam Mehari is afkomstig van een dromedaris-soort die in Noord-Afrika en in de Sahara voorkomt. Deze dieren staan erom bekend dat ze in ruw terrein uitstekend uit de voeten kunnen, dat ze een groot doorzettingsvermogen hebben en een geringe behoefte aan eten en drinken. De Noord-Afrikaanse mehari’s kunnen goederen en mensen over grote afstanden door ruw terrein vervoeren en daarom past hun naam zo goed bij deze veelzijdige Citroën, die immers ook ruw terrein de baas kan en ongekende capaciteiten bezit.

Van een afstandje lijkt de Mehari helemaal niet zo geschikt voor elk seizoen. Hij ziet er meer uit als een kleine cabriolet of een strandautootje. Maar dankzij zijn oprolbare winterkap is hij te wapenen tegen gure weersomstandigheden en is hij het hele jaar te gebruiken.

Veelzijdig

De Citroën Mehari is zeer veelzijdig en aan te passen aan vrijwel elk gebruik. Een deel van de vloer achterin is op te klappen en vormt dan een rugleuning voor twee extra zitplaatsen achterin. Zo is er plek voor vier personen. De auto is kortom voor allerlei doelen te gebruiken.

De carrosserie van de Mehari is opgebouwd uit slechts elf eenvoudig te repareren panelen. De auto is zowel vanbuiten als vanbinnen eenvoudig te reinigen met de tuinslang. De auto is gemakkelijk te onderhouden en ook goedkoop te repareren. Daarbij maakte Citroën gebruik van voor die tijd moderne materialen.

De Mehari is voor een hele generatie een fraaie jeugdherinnering. Met zijn innovatieve carrosserie werd de Mehari door de loop der jaren een echte icoon in de autowereld en daarbuiten.

Citroën Mehari

Drie mythische versies

Hoewel de Mehari bijna twintig jaar in productie was, zijn er slechts drie speciale versies verschenen – waarvan twee ook in kleine aantallen zijn geproduceerd. In 1979 introduceerde  Citroën de Mehari 4×4, die voorzien is van vierwielaandrijving. In een oplage van slechts 1.213 exemplaren biedt deze versie een zelfs vandaag nog vrijwel ongekende vrijheid. In 1983 bracht Citroën twee speciale uitvoeringen op de markt. De eerste was de Méhari Plage, in een felgele kleur en met een vakantieachtige uitstraling. Deze versie is alleen in Spanje en Portugal verkocht. De andere speciale uitvoering was de Mehari Azur, die alleen voor de Franse, Italiaanse en Portugese markten verscheen in een oplage van slechts 700 exemplaren.

Citroën Mehari in het leger

De Mehari trok sterk de aandacht van overheidsdiensten, zoals politie en douane, maar ook van beheerders van luchthavens, paardenrenbanen en circuits. En winkeliers, ambachtslieden en particulieren werden aangetrokken door de Citroën Mehari.

In het Franse leger had de Mehari een grote, langdurige carrière. Het leger nam van 1972 tot 1987 maar liefst 11.457 Mehari’s af. De Mehari 4×4 heeft zelfs medische ondersteuning geboden. In de Rally Paris Dakar van 1980 gebruikten medische teams tien exemplaren van de Mehari 4×4 voor medische hulp langs de route. Ten slotte had de Mehari ook nog een filmcarrière, vooral dankzij de beroemde ‘Le gendarme de Saint Tropez’-films van en met Louis de Funès.Citroën Mehari


Citroën Mehari
Citroën Mehari