Achtergrond

Citroen Mehari – Alles wat je moet weten

december 22, 2022

In het kort

De Citroën Mehari was een open auto die werd geproduceerd door Citroën van 1968 tot 1987. De Mehari was ontworpen als een compacte, goedkope en praktische auto voor het Franse platteland en werd ook gebruikt als legervoertuig. Het was een populaire auto in Frankrijk en werd ook geëxporteerd naar andere landen.

Mehari

De Méhari is gebaseerd op het chassis van de 2CV en heeft een lichtgewicht kunststof carrosserie. Het ontwerp is zeer eenvoudig, met een open cabine en twee zitplaatsen. Geen auto voor de wintersport dus. Hij heeft namelijk geen dak, al waren optionele harde of zachte daken beschikbaar. Onder de motorkap ligt een luchtgekoelde tweecilinder-boxermotor van de 2CV. Zijn topsnelheid is 110 km/u. Ook geen auto voor de Autobahn dus.

Robuust

De Méhari werd voornamelijk gebruikt als vrijetijdsvoertuig en was populair op het platteland vanwege zijn open cabine en robuuste bouw. Het was ook een populaire keuze voor strandgangers en watersporters, omdat het gemakkelijk te reinigen was en goed bestand was tegen water. Tegenwoordig kom je hem nog steeds regelmatig tegen in Zuid-Europese badplaatsen. Het is een beetje een modeaccessoire geworden.

Productie

De Méhari bleef in productie tot 1987, en hoewel het nooit een massaproductie-auto was, werden er meer dan 150.000 exemplaren gebouwd. In de jaren tachtig werd de Méhari vervangen door de Citroën AX 4×4, een kleine SUV met vierwielaandrijving.

Aftermarket

Hoewel de Méhari niet meer in productie is, blijft het een populaire auto onder liefhebbers van klassieke voertuigen. Het is een iconisch ontwerp en wordt nog steeds gebruikt als vrijetijdsvoertuig in Frankrijk en andere landen. Er zijn ook veel aftermarket-onderdelen beschikbaar voor de Méhari, wat het gemakkelijk maakt om het voertuig te onderhouden en te restaureren.

e-Méhari

Er zijn ook enkele moderne verwijzingen naar de Méhari in de autowereld. In 2016 lanceerde Citroën een speciale editie van de C3 met de naam “C3 Aircross”, die stijlkenmerken van de Méhari heeft, zoals de kunststof carrosserie en de open cabine. Ook heeft Citroën in 2019 een open elektrische auto gelanceerd, de e-Méhari, die geïnspireerd is op de klassieke Méhari.

Aankooptips

Het bouwjaar van de Citroën Méhari zegt niet alles over de kwaliteit van de auto. Omdat de Méhari modulair opgebouwd is, kunnen bijvoorbeeld de chassis of het plaatwerk jonger of ouder zijn. Ook de kilometerstand zegt niet enorm veel bij de Citroën Méhari. De teller heeft namelijk maar 5 cijfers, dus de kans is groot dat je een ‘1’ voor de getoonde kilometerstand kunt zetten. Ook kan de motor of teller vervangen zijn.

Bekijk ook: