Autonieuws

Citroën-CEO: ‘SUV-tijdperk over dankzij elektrische auto’s’

januari 17, 2023

Uitroeien

Volgens Vincent Cobée, de CEO van Citroën, zullen elektrische auto’s SUV’s “uitroeien”. SUV’s zijn te groot en zwaar, waardoor ze een flink accupakket nodig hebben om een enigszins acceptabele afstand af te kunnen leggen. Hierdoor krijgen ze helemaal het gewicht van een middelgrote dinosaurus. De Hummer EV, die je op de foto’s in dit artikel ziet, weegt net geen 4.500 kg. Volgens de Franse topman zal het grote publiek auto’s met een giga-gewicht niet langer accepteren. Net als de dino’s, zal zo ook de SUV komen te overlijden.

“Als je aerodynamica bij een elektrische auto verkeerd is, wordt dat enorm afgestraft in de actieradius. Tussen een SUV en een sedan heb je het heel gemakkelijk over 60 tot 80 kilometer verschil.”

Gewichtsbelasting

Volgens de Fransman is een grotere accu om het bereik te vergroten niet altijd een optie bij SUV’s. Overheden zullen actie ondernemen om het gewicht van voertuigen binnen de perken te houden. In Frankrijk speelt de overheid al met het plan om belasting te heffen naar gewicht.

“In de jaren zeventig woog een auto 700 kg. Tegenwoordig weegt een gemiddelde auto 1300 kg. Morgen zal een gemiddelde auto twee ton wegen. Dus we gebruiken drie keer meer grondstoffen, alleen maar om ‘groen’ te zijn. Het A-segment is gedood door regelgeving, het D-segment [SUV] zal worden gedood door aerodynamica en gewicht.”

Terrorist

Bovendien denkt de Fransman dat SUV’s over een aantal jaar gezien worden als ordinair en patserig: “Vijf jaar geleden was je een grote man, als je je kinderen in de stad naar school bracht met een grote SUV. Als je dat nu doet, ben je een ’terrorist’.”

Citroën SUV

Citroën heeft momenteel zelf twee SUV’s in de showroom staan: de compacte C3 Aircross en de grotere C5 Aircross. Met de C4, C4 X en C5 X slaan de Fransen een heel andere weg in dan veel autofabrikanten. Deze crossover-modellen staan iets hoger op hun wielen, maar kun je geen échte (coupé)SUV’s noemen. De C4 X kun je zelfs het beste omschrijven als een sedan. Hij weegt bovendien ‘slechts’ 1.559 kilo. In de video onderaan dit artikel vertellen we je er meer over.

Instortingsgevaar

In Engeland maken ze zich zelfs zorgen om instortingsgevaar bij parkeergarages door zware (elektrische) auto’s. Volgens de British Parking Association zijn veel Britse parkeergarages verouderd en niet berekend op het gewicht van elektrische auto’s. De boel zou zomaar eens kunnen instorten. Lees maar: