Achtergrond Autosport Formule 1

Christian Horner: alles wat je moet weten over de teambaas van Red Bull Racing

december 19, 2022

Wie is Christian Horner?

Christian Horner begon zijn autosportcarrière als coureur. Horner groeide op in een familie die betrokken was bij de auto-industrie. De opa van Horner was inkoopmanager bij de Standard Motor Company in Coventry. Na die functie richtten de opa en vader van Horner een agentschap op, om onderdelen te leveren aan autofabrikanten in de Midlands.

Karting

Horner zelf begon zijn racecarrière in karts. Nadat hij een Formula Renault-beurs had gewonnen in 1991 nam hij deel aan het British Formula Renault Championship in 1992. Dit seizoen werd hij racewinnaar en hoogst geplaatste rookie. Na dit succesvolle seizoen stapte Horner over naar de Britse Formule 3 en werd hier tweede in het Klasse B-kampioenschap voor P1 Motorsport. Dit seizoen won hij vijf races. In 1994 en 1995 stapte Horner over naar de Fortec- en ADR-teams. In 1996 maakte hij de overstap naar het TOM’S-Team en reed hij ook in de Britse Formule 2.

Formule 3000

In 1997 richtte Horner het Arden-team op in de Formule 3000. Het team werd opgericht met geleend geld van externe partijen en een lening van zijn vader. Christian overtuigde de P1 Motorsport-oprichter Roly Vincini om race-ingenieur te worden. In 1998 bleef Horner in de F3000 en ging hij rijden met Kurt Mollekens. Kurt reed vlot en leidde op een bepaald moment het kampioenschap. Tijdens een pre-season test kwam Horner erachter dat hij het niveau niet bij kon benen en ging hij focussen op de ontwikkeling van het Arden-team.

Formule 1

Na een aantal seizoenen in de F3000 ging Horner op zoek naar de mogelijkheid om de Formule 1 toe te treden. Red Bull kocht in november 2004 het Jaguar F1-team en noemde het Red Bull Racing. Horner werd in 2005 aangesteld om het team te leiden. Dit maakte hem de jongste teambaas. Met een voorbereiding van acht weken was het een verassing dat het team toch 34 punten scoorde. Het team behaalde de eerste podiumplaats bij de Grand Prix van Monaco in 2006.

Vettel

In 2010 won Red Bull Racing zijn eerste constructeurskampioenschap met nog één race niet gereden. Sebastian Vettel werd de jongste wereldkampioen namens Red Bull Racing. Dit maakte Horner de jongste teambaas die een constructeurskampioenschap won. De komende drie jaar zou Vettel ook de wereldtitel pakken.

Max Verstappen

Tegenwoordig krijgt Red Bull Racing in Nederland veel aandacht vanwege de aanwezigheid van de succesvolle Max Verstappen. In 2021 en 2022 werd Verstappen kampioen namens Red Bull Racing, wat veel losmaakte binnen Nederland. Kort ging het gerucht dat Horner in 2023 zou overstappen naar Ferrari, maar daar reageerde hij als volgt op: