Autonieuws

Chinees automerk mag Mini-kopie niet in productie nemen

februari 13, 2023

Patenttekeningen

Beijing Estek Technology diende in mei 2022 patenttekeningen in bij het State Intellectual Property Office van de Mini-kopie met batterij-elektrische aandrijflijn. BMW had de patenttekeningen al snel in het vizier en diende in juli 2022 protest in tegen de patenttekeningen.

BMW wint

Het State Intellectual Property Office kiest nu partij voor BMW, omdat het ontwerp van de auto’s te sterk lijkt op de klassieke Mini. Beijing Estek Technology krijgt drie maanden te tijd om op de beslissing van het Chinese patentenbureau te reageren.

En David Brown dan?

Maar hoe kan het dan dat David Brown Automotive wel de klassieke vorm mag produceren? Dat zit net even anders. Dat bedrijf wekt bij wijze van spreken de klassieke Mini opnieuw tot leven voor de moderne tijd. Bovendien heeft David Brown met BMW een overeenkomst om dit te doen.

Helaas pindakaas

Beijing Estek Technology had echt de intentie om een productielijn op te zetten voor het fabriceren van een elektrische auto zonder Mini-badge en dat mag simpelweg niet. De vraag is ook of het de Chinese partij zou lukken om de nieuwe ‘Mini’ te laten voldoen aan alle veiligheidseisen, want in de jaren ’60 en ’70 was er nog niet echt sprake van kreukelzones.