Autonieuws

Chaos bij Duitse tankstations aan de grens – Nederlanders zorgen voor lange files

juni 1, 2022

Accijnsverlaging

Nederlandse automobilisten hebben vanaf 1 juni nog een reden om jaloers te zijn op Duitsers met een auto. Naast het feit dat auto’s aanzienlijk goedkoper zijn over de grens, is nu ook de brandstof die ze gebruiken veel minder duur dan bij ons. Dat was natuurlijk altijd al zo, maar per 1 juni is het prijsverschil met ons land extreem groot.

Recordprijs benzine

In Nederland stijgt de benzineprijs namelijk opnieuw naar een recordhoogte. Ondanks de accijnsverlaging die hier op 1 april werd doorgevoerd, is de adviesprijs voor 1 liter benzine op het moment van schrijven (1 juni) 2,444 euro. Voor de accijnsverlaging lag het record op 2,502 euro.

Benzineprijs Duitsland

Duitsers die vandaag hun auto volgooien betalen slechts 1,85 euro per liter. Voor diesel betaal je in Duitsland altijd meer, maar ook een liter diesel is bij de buren aanzienlijk goedkoper dan bij ons: 1,90 euro. De adviesprijs voor diesel is in Nederland nu 2,131 euro per liter.

Chaos aan de pomp

Duitse tankstations en gemeenten hebben door de lage prijzen vandaag te maken met een grote toeloop van auto’s met gele kentekens. De wegen naar tankstations in Kranenburg – net over de grens bij Nijmegen – staan muurvast en iets verderop in Emmerik is er ook sprake van verkeerschaos. Het verkeer in Emmerik staat tot in het centrum vast. Om ongelukken te voorkomen heeft de gemeente de maximumsnelheid verlaagd van 70 naar 50 km/u. De tankstations in deze plaatsen hebben extra personeel aan het werk gezet om de druk op te vangen.

Enschede – Gronau

Ook in het grensplaatsje Gronau is er sprake van filevorming bij de tankstations. Nederlanders die bij Enschede de grens passeren staan daar gemiddeld 30 tot 45 minuten in de rij om goedkoper te kunnen tanken.

Jerrycans

Omdat het prijsverschil tussen Duitse en Nederlandse benzine zó groot is, zijn in Emmerik ook al Nederlanders gesignaleerd die jerrycans vullen bij een tankstation. Slim, want dan hoef je niet iedere week naar Duitsland te rijden voor een goedkope tankbeurt. Maar mag dat eigenlijk wel? Dat lees je in dit artikel, waar we je precies uitleggen wat er wel én niet mag als je benzine uit Duitsland wil meenemen. Wil je toch goedkoop tanken, maar binnen de landsgrens? Hier kun je lezen waar de 10 goedkoopste tankstations per provincie staan en wat het goedkoopste tankstation van Nederland is.