Autonieuws Autotests

BYD Seal (2023) Review – Budget Porsche Taycan?

april 18, 2023

Korte geschiedenisles

Voordat we je alles vertellen over de BYD Seal, praten we je eerste even bij over BYD. Want misschien heb je nog nooit gehoord van het Chinese merk, dat pas sinds kort in Nederland actief is. In een notendop: BYD is een van de grootste autobouwers ter wereld. Het maakt niet alleen auto’s – al twintig jaar – maar ook batterijen. Het is zelfs de derde grootste batterijenproducent ter wereld. In Nederland verkoopt het sinds eind 2022 drie eigen modellen: de Atto 3, een compacte SUV, de Tang, een SUV met zeven zitplaatsen, en de Han, een sportieve sedan.

BYD Seal

Nu komen daar de Dolphin – een compacte hatchback – en de Seal bij. In Spanje mochten we vast kennismaken met beide modellen. De Seal gaat het in Europa opnemen tegen de Tesla Model 3, BMW i4 en Nio ET5. Het model dat je hierboven in de video ziet, komt rechtstreeks uit China. Hij zal waarschijnlijk nog op een paar kleine punten aangepast worden voor de Europese markt.  

Sportsedan

De Seal is een klassieke sportsedan, met een langgerekte motorkap en een korte kont. Net als de Dolphin maakt hij onderdeel uit van de Ocean-reeks van BYD. Het thema van de auto is dus de oceaan. Het thema komt terug in het design in de vorm van snorharen van een zeehond (de zwarte vlakken me witte verlichting in de voorbumper), kieuwen naast de wielkasten en een soort schubbenstructuur op de dorpels. Klinkt kinderachtig, maar het is redelijk subtiel en smaakvol gedaan, als je het ons vraagt. De Taycan-achtige koplampen zorgen voor een sportief randje.

Actieradius

BYD levert de Seal in Europa voorlopig alleen met een 82 kWh-accupakket, die bij een snellader tot 150 kW laadkracht kan hebben. Bij de achterwielaangedreven versie zorgt ‘ie voor 570 kilometer WLTP-actieradius. Bij de uitvoering met vierwielaandrijving lever je 50 kilometer range in. Zoals elke BYD heeft de SEAL een kobaltvrije lithium-ijzerfosfaatbatterij. BYD is razend trots op deze accu en noemt hem de Blade Battery. De batterij is volgens het merk extra veilig en heeft een lange levensduur. Daarnaast zorgt het compacte formaat van de Blade Battery voor veel interieurruimte. Hij is namelijk lekker plat.

Cell-to-Body

Daarnaast zorgt de Blade Battery voor extra veiligheid. De batterij is namelijk volledig geïntegreerd in de structuur van de auto, waardoor de koets veel stijver is. BYD noemt dit Cell-to-Body-technologie. Met de CTB-technologie vormen de batterij en de traditionele vloer van de auto samen een sandwichstructuur waarin de batterij en de batterijhouder zijn geïntegreerd.

3.8S

De Seal ziet er vlot uit en dat is hij ook. De instapper – de achterwielaandrijver – beschikt al over 313 pk. De AWD-versie doet daar een schepje bovenop en heeft 530 pk. In Spanje mogen we op een afgesloten circuit kort een stukje met de Seal rijden en hem een aantal keer lanceren op het rechte stuk. Moeiteloos razen we in 3,8 seconden van stilstand naar 100 km/u. Leuk detail: op de kont van de Seal staat onder de modelaanduiding ‘3.8S’. De Chinezen weten nog niet zeker of deze verwijzing naar de 0-100-tijd ook het productiemodel dat naar Europa komt gaat halen. Wij zeggen: lekker laten staan!

Bijzonder infotainmentscherm

Het nautisch thema zet zich voort in het interieur. Het wordt gekenmerkt door veel golvende lijnen, bijvoorbeeld rond de ventilatieopeningen. Het stuur van de Seal heeft drie spaken en een vlakke onderkant en lijkt daardoor haast op de staart en vinnen van een vis. Alle aandacht in het interieur gaat naar het grote 15,6-inch infotainmentscherm. Met een druk op de knop kan het hele scherm 90 graden draaien en staat het ineens rechtop. Een leuk trucje, dat we al kennen van andere BYD-modellen.

Bagageruimte BYD Seal

Op de tweede zitrij is er redelijk wat beenruimte. Daar kijken we niet van op. Chinezen zijn gek op beenruimte. Heb je succes in je leven, dan is een auto met veel beenruimte het eerste wat je koopt. Bagageruimte vinden ze wat minder belangrijk en dat merk je in de Seal. Er is slechts plek voor zo’n 400 liter aan spulletjes. Genoeg voor de wekelijkse boodschappen, maar het wordt proppen als je met het hele gezin op vakantie naar Zuid-Europa gaat. Gelukkig kun je in de frunk – een opbergruimte onder de motorkap – nog wat dingen kwijt. Van kinderen die achterin zeuren omdat de batterij van hun gadget leeg is, zul je geen last hebben. Alle laadmogelijkheden die ze maar nodig hebben, zijn aanwezig. Er zit niet alleen een USB-A en USB-C laadpunt, maar ook zelfs een volledig huishoudelijk stopcontact.

Wanneer komt hij naar Nederland?

De Seal komt in het vierde kwartaal van dit jaar naar Nederland. Meer informatie over de specificaties en de definitieve prijzen wordt voorafgaande aan de officiële lancering van de BYD SEAL bekendgemaakt.

Alle specificaties op een rij:

Algemene specificaties BYD SEAL  (82 kWh)  
Afmetingen (L/B/H)  4.800/1.875/1.460 mm
Wielbasis   2.920 mm
Aandrijving  Achterwielaandrijving en vierwielaandrijving 
Topsnelheid   180 km/u 
Motorvermogen achtwielaandrijving 230 kW/313 pk
Motorvermogen vierwielaandrijving 390 kW/530 pk
Acceleratie 0-100km/h achterwielaandrijving   5,9 s 
Acceleratie 0-100km/h vierwielaandrijving   3,8 s 
Wielen  19 inch 
Elektrische range achterwielaandrijving 570 km (WLTP gecombineerd)
Elektrische range vierwielaandrijving 520 km (WLTP gecombineerd)
Bagagevolume 402 liter + 53 liter frunk 
Aantal zitplaatsen 
Batterij  BYD Blade Battery (LFP) 
Batterijcapaciteit  82 kWh 
Laadvermogen  150 kW DC  
11 kW AC (3-fase) 
DC-laadtijd 30-80%   26 minuten 
Warmtepomp   Standaard 
V2L-functie  Standaard