Autonieuws

BMW XM ‘Label Red’: de krachtigste BMW is niet te missen

april 12, 2023

Weinig mensen zullen de 653 pk van de BMW XM bestempelen als ‘aan de magere kant’. In de wereld van de super-SUV’s is de pk-wedloop echter in volle gang en daarin kan BMW M natuurlijk niet achterblijven. Daarom veegt de BMW XM Label Red qua gecombineerd vermogen – het is immers een plug-in hybride – behoorlijk de vloer aan met de concurrentie: 748 pk en maar liefst 1.000 Nm koppel! Dat is 95 pk en 200 Nm meer dan de reguliere XM. Van dat vermogen neemt de 4,4-liter grote geblazen V8 585 pk voor zijn rekening, de elektromotor is goed voor nog eens 197 pk.

Uiteraard zorgen deze getallen voor spetterende prestaties. De XM Label Red sprint in 3,8 seconden van 0 naar 100 km/u en de topsnelheid is in principe begrensd op 250 km/h. In principe, want met het M Driver’s Pack kan de limiet worden verhoogd naar maar liefst 290 km/h!

De krachtigste BMW M ooit

Met dat monsterlijke systeemvermogen sleept de BMW XM Label Red direct de titel ‘de meest krachtige BMW M ooit’ in de wacht. Uiteraard mag de auto met dat predikaat niet onopgemerkt aan de buitenwereld voorbij gaan. De naam verraadt het eigenlijk al: de XM Label Red is voornamelijk te herkennen aan de accentlijsten in de kleur ‘Toronto Red’ rondom de grille en de zijruiten. Aan de achterkant heeft de XM Label Red een roodomrande diffuser en heeft het XM-logo een rode achtergrond. Zijn de rode accentlijsten toch niet helemaal jouw ding? Geen zorgen, ze zijn optioneel ook in het zwart leverbaar.Verder staat de XM Label Red desgewenst op zwarte wielen met rode accenten in maatje 22-inch. De standaard wielmaat is 21-inch. Uiteraard kun je via BMW Individual de hele auto naar wens op smaak brengen met talloze keuzemogelijkheden voor de lak- en interieurkleuren. De afgebeelde introductieversie van de XM Label Red heeft een gelimiteerde oplage van 500 exemplaren en is uitgevoerd in de kleur BMW Individual Frozen Carbonschwarz Metallic.

Prijs BMW XM Label Red

Ten opzichte van de reguliere BMW XM moet je voor de BMW XM Label Red wel aardig de knip trekken. Waar de XM op het moment van schrijven verkrijgbaar is vanaf net iets meer dan 177.000 euro, betaal je voor de XM Label Red maar liefst 203.700 euro. Gelukkig wordt de Nederlandse aanschafprijs nog wel enigszins gedrukt door het feit dat de XM Label Red een plug-in hybride is. Op papier stoot de auto namelijk slechts 35 tot 39 gram CO2 per kilometer uit. We zeggen er nadrukkelijk bij ‘op papier’, want als je de V8 laat brullen blijft er van die lage uitstoot natuurlijk niet heel veel meer over…


Een goedkopere XM: de XM 50e

Voor die de hybride V8 onder de kap van de huidige XM en XM Label Red toch wat te gortig is, komt BMW M binnenkort met een nieuwe variant van de XM: de XM 50e. Die variant, eveneens een plug-in hybride, heeft een zes-in-lijn onder de kap die samen met een elektromotor een systeemvermogen van 475 pk en 700 Nm koppel moet gaan leveren. Daarmee accelereert de 50e in 5,1 seconden naar 100 km/u. Wat deze XM-light gaat kosten is op het moment van schrijven nog niet duidelijk, aangezien BMW gedetailleerde informatie nog even onder de pet houdt.

BMW XM 50e