Autonieuws

BMW X5 en X6 M Competition vanaf nu een mild-hybride

februari 22, 2023

48V technologie

Met de nieuwe aandrijflijn van de nieuwe BMW X5 M Competition en BMW X6 M Competition wordt voor het eerst 48V technologie geïntroduceerd bij high-performance-modellen van BMW M GmbH. BMW integreert in de compacte behuizing van de achttraps M Steptronic-transmissie een elektromotor, die tot 9 kW (12 pk) extra vermogen en 200 Nm extra koppel levert.

MHEV-techniek

De elektromotor fungeert tegelijkertijd als een startmotor op de krukas. De energie daarvoor is afkomstig uit een 48V accu in de motorruimte, die wordt opgeladen met efficiënt teruggewonnen energie die vrijkomt bij het afremmen. BMW combineert deze MHEV-techniek met een vernieuwde M TwinPower Turbo V8 benzinemotor.

625 pk en 750 Nm

De 4,4-liter achtcilinder is nu voorzien van een cross-bank uitlaatspruitstuk, een versterkte krukasaandrijving, geavanceerdere turbocompressoren, een nieuwe luchtinlaat en geoptimaliseerde olietoevoer en -scheiding. Het maximum koppel bedraagt 750 Nm tussen de 1.800 en 5.800 toeren per minuut en het maximumvermogen 460 kW (625 pk) bij 6.000 toeren per minuut. Beide modellen sprinten in 3,9 seconden van 0 naar 100 km/u.

Techniek BMW X5 M Competition

Wat is er nog meer nieuw? Een M-sportuitlaatsysteem met elektrische kleppenregeling, nieuwe katalysatoren voor het optimaliseren van de emissie van de benzinemotor, een nieuwe achttraps M Steptronic transmissie die sneller schakelt en een aangepaste versie van M xDrive vierwielaandrijving. Op de achteras installeert BMW M een sportdifferentieel. Via het M Setup-menu kan de bestuurder wisselen tussen de standaard vierwielaandrijving en de Sport-modus, waarmee er meer vermogen naar de achterwielen wordt gestuurd zodat er gecontroleerde drifts kunnen worden uitgevoerd.

Nieuwe koplampen

Dan het cosmetische deel. De koplampen zijn 35 millimeter smaller geworden dan bij de voorgaande modellen. Optioneel zijn de koplampen uit te voeren met Shadow Line details. Beide modellen hebben nu nieuwe adaptieve led-koplampen met Matrix technologie en de BMW Selective Beam grootlichtassistent.

Prijzen BMW X5 M Competition en BMW X6 M Competition

Ook het BMW Curved Display doet zijn intrede. Het gebogen glazen scherm bestaat uit een 12,3-inch Info Display achter het stuurwiel en een 14,9-inch groot Control Display. Via de aanraakfunctionaliteit van het Control Display zijn diverse functies digitaal te bedienen, waardoor er aanzienlijk minder fysieke knoppen nodig zijn. De nieuwe BMW X5 M Competition is beschikbaar vanaf 224.302 euro. De BMW X6 M Competition kost minimaal 228.283 euro. Beide modellen rollen vanaf april 2023 van de band in de fabriek van BMW Group in Spartanburg (VS). De eerste auto’s verschijnen in juni 2023 op de Nederlandse wegen.








BMW X6 M Competition