Autonieuws

BMW Vision Neue Klasse: in 2025 werkelijkheid!

september 4, 2023

Neue Klasse van BMW komt in 2025

“De BMW Vision Neue Klasse combineert onze innovatiecapaciteiten op het gebied van elektrificatie, digitalisering en circulariteit”, zegt Oliver Zipse, Voorzitter van de Raad van Bestuur van BMW AG. “Op deze manier kunnen wij de toekomst altijd twee stappen voorblijven. In 2025 brengt de Neue Klasse de mobiliteit van het volgende decennium naar de weg – en leidt BMW naar een nieuw tijdperk.”

In een notendop

De BMW Vision Neue Klasse vertolkt een nieuwe designtaal met grote oppervlakken en slechts enkele karakterlijnen. De auto oogt heel minimalistisch. Deze benadering accentueert bekende BMW design features zoals de nierengrille en de Hofmeister knik bij de zijramen om het design een krachtige BMW uitstraling te geven. In het interieur bespeuren we de volgende generatie van het BMW iDrive bedieningsconcept. De CO2-voetafdruk gedurende de hele levenscyclus van de Neue Klasse pakt klein uit door een intensief hergebruik van grondstoffen, een hoogst energie-efficiënte productie en een volledig elektrische aandrijflijn met de zesde generatie BMW eDrive technologie.

Plus 30 procent

“Met 30 procent meer actieradius, 30 procent sneller laden en 25 procent meer efficiëntie maakt de Neue Klasse een grote sprong voorwaarts voor EfficientDynamics. Datzelfde geldt voor het design, dat eigenlijk niet nog futuristischer kan zijn”, zegt Frank Weber, Lid van de Raad van Bestuur van BMW AG, verantwoordelijk voor Development. “Met de Neue Klasse zijn we begonnen aan de grootste investering van het bedrijf. We schrijven daarmee geen volgend hoofdstuk van BMW, we schrijven een geheel nieuw boek. Om die reden zal de Neue Klasse van grote invloed zijn op onze modelgeneraties.”

BMW Vision Neue Klasse

Meer over design

Het uiterlijk toont designelementen die de verschillende Neue Klasse modellen zal kenmerken. “De vormgeving is helder, elegant en tijdloos. De nieuwe, volledig elektrische voertuigarchitectuur opent nieuwe mogelijkheden voor het interieurdesign. De Neue Klasse is overduidelijk een BMW en tegelijk ook zo progressief dat het lijkt of we een modelgeneratie hebben overgeslagen”, aldus Adrian van Hooydonk, Head of BMW Group Design.

Kenmerken

Krachtig ogende wielkuipen, een aflopende daklijn en een voorover hellende ‘shark-nose’ voorzijde zijn kenmerkende BMW designfeatures. De 21-inch aerodynamische wielen vallen op door een klassiek kruisspaak design dat stamt van de autosport. Tegelijk creëren de bijna monolithische carrosserie, met krachtige inkepingen aan de voor- en achterzijde, en de grote ruitvlakken een nieuw esthetisch beeld.

Joyeus Bright

De carrosseriekleur ‘Joyeus Bright’, met een subtiele gele kleurtint, benadrukt de vriendelijke, toekomstgerichte personaliteit van de BMW Vision Neue Klasse. De zwarte zijskirts en bumpers zorgen voor wat contrast. Door een hoger percentage hergebruik van grondstoffen en een aanzienlijke reductie van verschillende materialen is duidelijk winst geboekt op het vlak van circulariteit. Een verbeterd demontageconcept zal ook helpen om de recycling van de Neue Klasse modellen aan het einde van hun gebruiksfase te optimaliseren.

BMW Vision Neue Klasse

De volgende generatie van BMW iDrive

De analoge bediening is teruggebracht naar een minimum in de BMW Vision Neue Klasse. De interactie tussen mens en auto vindt plaats via BMW Panoramic Vision, het centrale beeldscherm, multifunctionele schakelaars op het stuurwiel en de beproefde spraakbediening van de BMW Intelligent Personal Assistent. Deze volgende generatie van BMW iDrive is op deze manier een moderne interpretatie van de kenmerkende bestuurdersgeoriënteerde bediening.

BMW Panoramic Vision

Met de première van de BMW Panoramic Vision in de Neue Klasse neemt het merk opnieuw het voortouw, zoals dat eerder ook is gedaan met de BMW iDrive Controller in het middenconsole en het BMW Head-Up Display. De bestuurder ziet informatie op ideale hoogte van het blikveld geprojecteerd en ook voor het eerst over de volledige breedte van de voorruit. Deze innovatie complementeert het verbeterde BMW Head-Up Display in de productiemodellen van de Neue Klasse.

In deze volgende generatie van BMW iDrive kunnen zowel de bestuurder als de voorpassagier de informatie op BMW Panoramic Vision raadplegen en met elkaar delen. De bestuurder kan de getoonde inhoud van het centrale beeldscherm met een eenvoudige veegbeweging naar BMW Panoramic Vision verplaatsen.

Interieurverlichting

Een gecoördineerd samenspel tussen de Ambiance interieurverlichting, de grafische elementen op het centrale display en BMW Panoramic Vision verrijken de gebruikerservaring, dat met My Modes ook is aan te passen. De nieuwe BMW iDrive is gebaseerd op een sterk geïntegreerde softwarearchitectuur, die rijervaring gerelateerde gegevens en infotainment bundelt met data van de voertuigelektronica, van elektrische systemen en van de BMW cloud.

Leder? Not done!

Stoffen bekleding zorgt voor een comfortabele sfeer in de BMW Vision Neue Klasse. Achter het stuurwiel met afgeplatte boven- en onderzijde prijkt een licht gekleurd dashboard met het centrale display met matrix-achtergrondverlichting langs de randen. Een vak voor het opladen van de smartphone en een glossy transmissiehendel bevinden zich in het middenconsole. De voorstoelen zijn via een enkele rail met de vloer verbonden voor meer beenruimte achterin. De passagiers achterin genieten tegelijk van de ruimte dankzij twee individuele zitplaatsen. Het interieur is geheel vrij van decoratief chroom en leer en draagt bij aan een lagere CO2 voetafdruk van het productieproces.

CO2-reductie bij productie, zesde generatie BMW eDrive technologie

De productie van de Neue Klasse vindt straks plaats in de nieuwe fabriek van BMW Group in Debrecen, Hongarije. Deze fabriek draait volledig zonder fossiele brandstoffen en maakt intensief gebruik van ruwe en hergebruikte grondstoffen waarvan het winnen en produceren met minder CO2-emissie gepaard gaat. De Neue Klasse zal ook een aanzienlijke impuls bieden aan energie-efficiënte individuele mobiliteit. Daaraan dragen het geoptimaliseerde voertuiggewicht en een lage lucht- en rolweerstand bij. De hoge mate van efficiëntie wordt mede bereikt door intelligent warmtemanagement, in het bijzonder voor de elektrische aandrijflijn met de zesde generatie BMW eDrive technologie.

Behalve hoog efficiënte elektromotoren maken ook nieuw ontwikkelde accupakketten deel uit van de nieuwe BMW eDrive technologie. De daarin toegepaste ronde batterijcellen hebben een meer dan 20 procent hogere energiedichtheid dan de tot dusver toegepaste prismatische cellen. Met de zesde generatie BMW eDrive technologie zal de laadsnelheid van de Neue Klasse tot aan 30 procent verbeteren en zal de auto ook een tot aan 30 procent grotere actieradius bieden. Dat leidt uiteindelijk tot een maximaal 25 procent hogere voertuigefficiëntie.

Toekomst van BMW

Samengevat: de BMW Vision Neue Klasse is een conceptauto die het gehele spectrum van technologische innovaties omvat waarmee BMW Group zijn toekomstige duurzaamheid laat zien. De BMW Vision Neue Klasse luidt het begin van een nieuw tijdperk van individuele mobiliteit.


BMW Vision Neue Klasse

BMW Vision Neue Klasse