Achtergrond Autonieuws

BMW stapt in de wereld van boten, dit is The Icon

mei 17, 2023

BMW The Icon

The Icon is het eerste door een batterij aangedreven vaartuig in zijn soort. De specs? Het vaartuig heeft een lengte van 13,15 meter en een topsnelheid bedraagt 30 knopen. Hij heeft een batterij-elektrische aandrijflijn. Verantwoordelijk voor het ontwerp van The Icon zijn de creatievelingen van innovatiehub Designworks, een dochteronderneming van BMW Group met studio’s in Los Angeles, München en Shanghai.

Draagvleugelboot

The Icon betreft een zogeheten draagvleugelboot. Dit type boot heeft als voordeel dat de energiebehoefte 80 procent lager is ten opzichte van een conventionele romp. De zogeheten foiling-technologie – waarbij het vaartuig op vleugelconstructies onder het waterniveau vaart, terwijl de romp boven het wateroppervlak zweeft – zorgt ook voor meer reiscomfort en hogere snelheden.

BMW i7 met The Icon

Zes accu’s: 240 kWh

Voor de aandrijving zorgen een paar elektromotoren van 100 kW. Aan boord heeft de boot van BMW een accucapaciteit van liefst 240 kWh, bestaande uit zes accu’s van de BMW i3. De actieradius komt uit op meer dan 50 zeemijl (ongeveer 100 km). Voor recreatief varen meer dan genoeg. Het vaartuig kan een werksnelheid van 24 knopen leveren, terwijl de maximale snelheid 30 knopen (55 km/u) is.

Geen nierengrille

Het design van The Icon is wat je noemt heel bijzonder. Uiteraard ontbreekt een nierengrille, maar deze boot met prisma-achtige vorm en origami lichtgewicht structuur, is verder wel voorzien van alle gemakken.

De commandopost van het vaartuig bevindt zich centraal op het dek. Alle instrumenten zijn uitgevoerd in BMW-design. We bespeuren onder meer een 32-inch touchscreen-display met 6k-resolutie en de look en feel van het BMW iDrive-bedienings-/bedieningssysteem.

Volledig productieklaar

Laat een ding duidelijk zijn: dit is geen designstudie. Nee, BMW The Icon is volledig productieklaar. Wie zijn portemonnee trekt, kan dus vast en zeker een exemplaar kopen. Het vaartuig is gericht op moderne, stedelijke levensstijlen en kan worden gebruikt als vervoermiddel over zee, zowel door luxebewuste particuliere klanten als in de commerciële sector. Een prijs is niet bekend, maar reken op een paar miljoen euro.



































BMW The Icon


BMW i7 met The Icon