Autonieuws

BMW gaat in vrachtwagens

september 29, 2022

De autofabrikant wil de vrachtwagens inzetten voor CO2-neutraal transport van en naar de eigen fabrieken. Trucks rijden immers continu af en aan om onderdelen en componenten voor de autoproductie te leveren. Door die op waterstof te laten rijden is de uitstoot van CO2 in het logistieke proces flink te reduceren.

BMW en verduurzaming

BMW Group investeert momenteel grote sommen geld in verduurzaming van zijn auto’s en de productie ervan. Je ziet het aan de komst van steeds meer elektrische modellen. Aan de productiekant wordt alles gedaan om zo CO2-neutraal mogelijk te draaien. Zonnepanelen en windmolens die de stroom leveren en recycling van afvalstoffen en afvalwater zijn al verregaand doorgevoerd.

BMW Group onderzoeksconsortium

Alleen op transport heeft BMW minder grip want het concern bouwt immers zelf geen vrachtwagens, zoals bijvoorbeeld Mercedes-Benz. Dus wil je de logistiek verduurzamen dan moet dan moet je andere partijen erbij betrekken. BMW Group heeft dat gedaan en leidt nu een onderzoeksconsortium waarbij meerdere producenten en dienstverleners zijn betrokken.

Met DEUTZ en Volvo Trucks

In het door BMW Group geleide consortium zitten DEUTZ, een producent van verbrandingsmotoren voor trucks en bouwmachines, en Volvo Trucks. Andere betrokkenen zijn DHL Freight, dat al logistieke diensten voor BMW Group verricht, en energiebedrijf TotalEnergies.

Verbrandingsmotoren op waterstof

Het consortium genaamd HyCET (Hydrogen Combustion Engine Trucks) richt het vizier op verbrandingsmotoren op waterstof. Die zijn sneller inzetbaar voor transportdoeleinden. Waterstoftrucks met brandstofcel en elektrische aandrijving zijn er wel, maar duurder en in beperktere mate beschikbaar.

Flink budget beschikbaar

Het consortium heeft een budget van 19,5 miljoen euro ter beschikking, waaraan de Duitse overheid 11,3 miljoen euro heeft bijgedragen. BMW en DEUTZ willen de trucks inzetten in hun eigen logistiek en dan met name voor fabrieken in Leipzig en Nürnberg. DHL is de transporteur. Bij de fabrieken komen waterstoftankstations van TotalEnergies.

Binnen 4 jaar

Binnen 4 jaar moet de klus geklaard zijn. Dan moeten de naar waterstof omgebouwde trucks rijden. 18-tons exemplaren zullen gebruikmaken van een 7,8-liter krachtbron van DEUTZ en 40-tons exemplaren zijn omgebouwde Volvo vrachtwagens met een 13,0-liter krachtbron op waterstof.

Headerfoto: Car Front Swaps