Autonieuws

Bezuinigen op autoverzekering een goed idee?

oktober 7, 2022

Normaal kunnen leven

Het is toch wat he, de prijzen van boodschappen zijn flink gestegen, voor energie betaal je je helemaal blauw en dan is het ook nog bij de brandstofpomp ‘feest’. Van de inflatie worden we kortom niet vrolijk. Kortom: het zijn geen leuke tijden wat betreft de kosten om gewoon normaal te kunnen leven.

Autoverzekering: WA, WA Beperkt Casco en WA Volledig Casco

Waarschijnlijk staat er thuis ook nog een auto op de stoep. Zoals je weet is een autoverzekering verplicht om ermee op straat te kunnen rijden. In de wereld van autoverzekeringen zijn er drie basisniveau’s, te weten WA, WA Beperkt Casco en WA Volledig Casco.

WA autoverzekering

WA is de wettelijke aansprakelijkheidsdekking. Deze dekking vergoedt schade als je aansprakelijk bent voor schade die je met jouw auto veroorzaakt aan anderen, waarvoor jij verantwoordelijk bent. WA is het minimale verzekeringsniveau.

WA Beperkt Casco en WA Volledig Casco

Met de WA Beperkt Casco ben je ook verzekerd voor andere schades, denk hierbij aanruitschade en inbraakschade. Wil je de maximale autoverzekering? Dus dat ook de schade wordt betaald als je zelf schade rijdt aan je auto? Kies dan voor WA Volledig Casco dekking, ook wel allrisk genoemd. Maar daar ben je waarschijnlijk al van op de hoogte.

Bezuinigen op autoverzekering

In dit geval zou je graag willen bezuinigen op je kosten, want met al die gestegen woon- en leefkosten is het fijn om op financieel gebied weer wat adem te kunnen halen. Je wilt bezuinigen op je autoverzekering? Dat kan best de nodige euro’s schelen. Het verschil tussen WA of allrisk scheelt toch tientallen euro’s per maand. Stel dat het prijsverschil tussen deze twee verzekeringen 40 euro is, dan kun je in theorie dus 480 euro per jaar besparen.

Denk aan de consequenties

Klinkt allemaal best interessant, maar schaal niet te snel terug met je autoverzekering, want realiseer je goed wat de consequenties zijn met je dekking. Een gloednieuwe auto verzeker je liever niet alleen maar met WA, maar het liefst allrisk. De auto is namelijk nog flink wat waard.

Alles is dus sterk afhankelijk van de leeftijd van je auto. Hoeveel de auto waard is. En hoe sterk je gehecht bent aan je vervoersmiddel. Het zou zonde zijn om een gloednieuwe auto direct een stapje minder te verzekeren. Want als je dan toch betrokken raakt bij een ongeval, zit je met de gebakken peren en moet je zelf opdraaien voor de kosten.

Voor- en nadelen op en rij zetten

Zet dus goed de voor- en nadelen op een rij. Een voordeel is natuurlijk dat je per maand wat euro’s overhoudt, maar een nadeel is dat je bij een minder uitgebreide autoverzekering zelf moet opdraaien voor de meeste kosten als je betrokken raakt bij een ongeluk, hoe groot of klein die ook is. En die eigen kosten zijn vaak al hoger dan het bedrag dat je op jaarbasis zou besparen door niet te kiezen voor all-risk maar voor WA.

Een goedkope autoverzekering Toch kan rondkijken naar een goedkopere autoverzekering geen kwaad. Een zoektocht online levert al snel wat interessante opties op. Een autoverzekering berekenen is tegenwoordig bijvoorbeeld heel eenvoudig, laat staan een autoverzekering afsluiten. Online is dat allemaal een fluitje van een cent. Je ziet direct waar je aan toe bent, wat het prijsverschil is tussen de verschillende verzekeringen.