Autonieuws

Belgische regering wil korting op benzine en diesel

maart 9, 2022

Stijgende energieprijzen

Dankzij de oorlog in Oekraïne stijgen wereldwijd de prijzen van gas, elektriciteit, benzine en diesel. Iedere overheid gaat daar anders mee om. Zo komt de Nederlandse regering snel met concrete plannen voor extra compensatie vanwege de snel stijgende energieprijzen, maar van de brandstofprijzen blijven ze af. Dat terwijl een liter benzine nergens in Europa duurder is dan in Nederland.

Benzineprijs Nederland

Volgens Minister Kaag van Financiën komt het huishoudboekje van de overheid door een accijnsverlaging in de problemen. Zelfs als het gaat om een tijdelijke verlaging. Zo zou er volgens Kaag bijvoorbeeld te weinig geld voor onderwijs overblijven. Nederlandse automobilisten zullen de komende tijd dus nog veel pijn aan de pomp ervaren. Een benzineprijs van €2,50 of meer is al lang niet meer uitgesloten.

Accijnsverlaging

In België komt de overheid automobilisten wél tegemoet. De regering van onze zuiderburen overweegt een flinke belastingverlaging, waardoor de prijs voor een liter benzine of diesel met 20 tot 40 eurocent zal zakken. De Belgische adviesprijs ligt op het moment van schrijven op € 2,023, waardoor de benzineprijs richting de € 1,70 of lager zou gaan. In Nederland ligt de adviesprijs voor benzine inmiddels op 2,48 euro.

Volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem ligt alles klaar om het mechanisme “bijzonder snel” in te voeren. “Hoe sneller hoe beter, want voor veel gezinnen heeft dit een grote impact op hun budget”, aldus Van Peteghem. Naast de accijnsverlaging op brandstoffen komt er in België hoogstwaarschijnlijk ook een btw-verlaging voor gas.

Lees ook: De top 10 goedkoopste tankstations per provincie