Autotests

AUTOTEST – ROLLS-ROYCE CULLINAN BLACK BADGE (2021) 

maart 29, 2022

Onbetaalbare momenten

De super-luxury SUV: inmiddels bestaan er meerdere van. Denk maar aan de Bentley Bentayga of Mercedes-Maybach GLS. Maar er is één SUV die wat betreft luxe en prijs elke andere SUV overtreft: de Rolls-Royce Cullinan. De Rolls-Royce Cullinan Black Badge gaat nog een stapje verder.

Black Badge

De Rolls-Royce Wraith en Ghost waren in 2016 de eerste Rolls-Royce-modellen onder het Black Badge-label. In 2017 kwam daar de Dawn Black Badge bij. Eind 2019, begin 2020 introduceerde Rolls-Royce de Cullinan Black Badge als het absolute topmodel binnen het Cullinan-programma. Black Badge slaat niet op de kleur, maar puur op het hogere motorvermogen. Rolls-Royce levert meer dan 44.000 verschillende kleuren, ook op een Black Badge. Elke auto is maatwerk. En handwerk, vandaar dat een Rolls-Royce behoorlijk aan de prijs is.

Vragen naar de prijs? Oké, doei!

Voor een Cullinan Black Badge begint de teller te lopen bij ongeveer 500.000 euro, daar waar een Bentley Bentayga start bij ongeveer 255.000 euro en een Maybach GLS bij 230.000 euro. Een Rolls-Royce is dus stukken duurder. Het is de top van de auto-industrie en alleen bereikbaar voor de lucky few, zoals professionele voetballers, DJ’s, artiesten, welgestelde families of loterijwinnaars. Wie een Rolls-Royce-showroom binnenwandelt – zoals Cito Motors in Eindhoven – vraagt niet naar prijzen. Wie moet vragen naar de prijs, kan een Rolls-Royce simpelweg niet betalen.

“Als Rolls-Royce-eigenaar is 200 euro natuurlijk wisselgeld. Het is een fooi voor je patatje oorlog bij de lokale snackbar.”

600.000 euro is normaal

Overigens blijft de Phantom het absolute topmodel van Rolls-Royce. Het prijskaartje van zo’n auto loopt met gemak op richting 700.000 euro. Wat dat betreft is de Cullinan – de eerste SUV van Rolls-Royce – iets ‘goedkoper’. Maar omdat er opties in overvloed zijn – zoals een zogeheten Viewing Suite bestaande uit twee stoeltjes voor de achterklep (23.000 euro) – zal je vast wel begrijpen dat een bedrag van 600.000 euro normaal is.

Comfort overheerst

Hoe dan ook: de Rolls-Royce Cullinan Black Badge is het paradepaardje binnen het Cullinan-gamma. De aandrijflijn en het chassis zijn wat dynamischer afgesteld voor meer rijdynamiek. Dat klinkt op papier best aardig, maar het is en blijft een Rolls-Royce. Dus comfort overheerst. Altijd. Daar kunnen 29 extra peekaa’s en 50 Nm extra Newtonmeters niets aan veranderen, hoewel de Black Badge onderin wel net wat meer ‘swung’ lijkt te hebben. In totaal heeft de 6,75-liter V12-motor met twee turbo’s 600 pk en 900 Nm te vergeven. Dit riante vermogen resulteert in een 0-100-tijd van 5,2 seconden en een topsnelheid van 250 km/u.

Rolls-Royce Cullinan Black Badge: lekker levendig

Best indrukwekkende prestaties voor een 5.341 mm lange super-SUV met een gewicht van ongeveer 2.750 kilogram. Dit gewicht laat van zich horen in bochten en tijdens remacties, dan is deze SUV bijzonder levendig. Je moet flink trappen op het rempedaal om hem te laten stoppen. In bochten helt de Rolls-Royce behoorlijk over en tijdens volgas accelereren en remacties duikt de Cullinan Black Badge in zijn veren. Een bijzondere ervaring. Toch valt er een vleugje dynamiek te bespeuren, want een potje sturen in deze Black Badge-versie is best plezierig. Het bochtentempo kan op verzoek stevig zijn.

Geen scheurijzer

Maar mensen, het is en blijft natuurlijk wel een Rolls-Royce. En dat is per definitie al geen scheurijzer. Een Rolls-Royce is juist gemaakt om te flaneren en heerlijk te cruisen. Deze Rolls-Royce Cullinan Black Badge is er uitstekend in. Niet normaal wat een rust deze auto te bieden heeft. Zalig en boterzacht, extreem comfortabel en fluisterstil. Drempels bestaan niet en geluiden vanuit de wielkasten zijn zeldzaam dankzij de tientallen kilo’s aan geluidsisolatie. Zelfs de V12-motor laat maar zelden van zich horen. Je vraagt je soms serieus af of de motor nog wel ‘loopt’, zo stil is de auto.

1 op 5, goed bezig!

Zuinig is de V12-motor allesbehalve. Ook met normaal gebruik – dus 100 km/u op de snelweg – is een brandstofverbruik van 1 op 5 een fenomenale prestatie. De tankinhoud bedraagt overigens 100 liter. Dat betekent dat een volle tank met E10-benzine je zomaar 200 euro kan kosten, rekening houdend met een prijs van 2 euro per liter. Dat loopt voor de normale sterveling aardig in de papieren. Als Rolls-Royce-eigenaar is 200 euro natuurlijk wisselgeld. Het is een fooi voor je patatje oorlog bij de lokale snackbar.

Nekkendraaier pur sang

Het hogere brandstofverbruik komt niet alleen door de imposante longinhoud van de V12-motor, maar ook door het gebrek aan aerodynamica. Maar juist dat statige en hoekige voorkomen maakt van de Cullinan een echte Rolls-Royce. Deze auto valt op. Het is een nekkendraaier pur sang, zelfs in deze witte kleurstelling. Elke lak wordt overigens tien keer met de hand gepolijst. Pas daarna mag een Rolls-Royce de fabriekspoorten in Goodwood verlaten.

Kenmerken Cullinan Black Badge

Dankzij deze witte kleurstelling vallen overigens de kenmerken van een Cullinan Black Badge extra op. Veel exterieurdetails zijn afgewerkt in hoogglans zwart chroom, net als de iconische Spirit of Ecstasy mascotte die in de grille verdwijnt zodra je de auto op slot zet. Ook de silver-on-black Double R-logo’s zijn typisch voor de Black Badge, evenals donkerchromen afwerking van de grille-omlijsting, omlijsting van de luchtinlaten en uitlaten. Exclusieve 22-inch Black Badge-wielen maken het geheel af.

Wat een perfectie

Dan het interieur. Heb je even? Elk knopje is perfect afgewerkt, alleen de transmissiehendel heeft dezelfde afwerking die je ook in een Golf of Focus vindt. Verder is alles spot-on! Wat een perfectie. Uniek voor de Black Badge is de geweven koolstofvezelstructuur genaamd Technical Carbon. Dit materiaal heeft een driedimensionaal effect. Elk vel van dit Technical Carbon is afgewerkt met zes lagen lak, daarna wordt het 72 uur met rust gelaten en vervolgens met de hand gepolijst voor ultieme glans. Het complete proces duurt 21 dagen. En dan te bedenken dat de auto 23 van deze Technical Carbon-elementen heeft.

Starlight Headliner

Het ruimte-aanbod in een Rolls-Royce is vanzelfsprekend. De wielbasis van deze Cullinan Black Badge bedraagt 3.295 mm. Je zit zowel voorin als achterin vorstelijk. Deuren zelf sluiten hoeft niet in een Rolls-Royce. Zowel voor- als achterin kun je de portieren met een druk op de knop elektrisch sluiten. En dan is er nog de Starlight Headliner, een sterrenhemel verwerkt in het dak van je Rolls-Royce. Sensationeel. Magisch. En romantisch, want in de nacht zijn er ‘vallende sterren’ te zien.

Schittering in elkaars ogen

Moet je voorstellen dat je samen met je geliefde een nachtelijke rit maakt met pal boven je een schitterende sterrenhemel. Je ziet de schittering in elkaars ogen. Het regent, maar de druppels zijn niet te horen want zo stil is de Cullinan. Voor op de neus prijkt de fameuze Spirit of Ecstasy als ware beschermengel. In het instrumentarium geeft de Power Reserve-meter aan dat je nog 95 procent van het totale motorvermogen niet gebruikt. De weg voor je is vrij. Je voert het tempo op, op naar nieuwe avonturen. Het zijn die momenten waar je voor betaalt. Rijkelijk. Maar een Rolls-Royce geeft je er ook een rijk gevoel voor terug. Niet rijk qua geld, maar rijk wat betreft onbetaalbare momenten.

Performance met een comfortabele twist

De Rolls-Royce Cullinan Black Badge biedt extra performance, maar dan wel op de Rolls-Royce-manier. Het is performance met een comfortabele twist. Wie dat niet begrijpt, kan beter voor een Bentley Bentayga Speed of Mercedes-Maybach GLS 600 kiezen. Je moet de natuurkundige grenzen van een auto van 2.750 kilogram en dik 5,3 meter respecteren. Wie dat kan, koopt voor dik 500.000 euro een SUV die genoemde concurrenten op het gebied van afwerking en comfort op alle fronten overtreft. Het is iets bijzonders.