Autonieuws

Autosalon Parijs 2022: de 10 meest opvallende auto’s

oktober 18, 2022

1. Jeep Avenger

Jeep is een van de weinige merken met een échte primeur op de Autosalon van Parijs 2022: de Avenger. Hier lees je alles over de eerste volledig elektrische Jeep die het B-segment moet gaan bestormen. Jeep maakte verder meteen van de gelegenheid gebruik om een offroadversie van de Avenger te presenteren: de Avenger 4×4 Concept. Met zijn ruige offroadbanden is deze versie niet te missen. Het blijft nog even in het midden of Jeep de 4×4 daadwerkelijk in productie neemt. De voorwielaangedreven Avenger staat volgend jaar in ieder geval in de showroom.



















2. Renault 4Ever Trophy

Hij neemt een prominente plek in op de vrij omvangrijke stand van Renault: de 4Ever Trophy. Niet zo gek, want ook Renault grijpt de Autosalon van Parijs aan om dit studiemodel voor het eerst aan het publiek voor te stellen. De 4Ever Trophy trekt met zijn grote wielen, uitgeklopte spatborden en ruig bumperwerk direct de aandacht. Niet echt klaar voor productie, zou je zeggen, maar toch is de 4Ever Trophy een aardig concrete vooruitblik op de elektrische Renault 4, die in 2025 verschijnt. Om het vuurwerk op de stand compleet te maken, zette Renault de 5 Prototype en de knotsgekke R5 Turbo 3E ernaast.



















3. Alpine Alpenglow & A110 R

Naast de batterij-elektrische auto speelt ook de waterstofauto een belangrijke rol op de Autosalon van Parijs 2022. Alpine neemt de Alpenglow mee: een eenpersoons raceauto met futuristisch uiterlijk en een – al dan niet fictieve – brandstofcel. De Alpenglow is namelijk een statisch studiemodel. Wel laat de racer zien waar Alpine in de nabije toekomst met zijn designtaal naartoe wil. Naast de Alpenglow stond de A 110 R op de stand van Alpine. Wij zijn alvast erg benieuwd naar deze lichtgewicht versie van de al niet bepaald zware standaard A110!



















4. BYD

Van de Europese merken maken we even een sprongetje naar het oostelijk halfrond. Want als er íets is dat de Autosalon van Parijs 2022 laat zien, is het wel dat de Chinezen rap onze kant op komen. BYD heeft één van de grootste stands. Niet zo gek ook, want Build Your Dreams – zoals je het merk voluit uitspreekt – neemt een aardig arsenaal aan modellen mee: de Seal, Han, Tang en Atto 3 waren allemaal present. Met name die laatste is belangrijk als uitdager van onder meer de Volkswagen ID.3. BYD lijkt al met al helemaal klaar om de Europese consument te gaan binnen hengelen.



















5. Hopium Machina

De merknaam Hopium roept voor sommigen wellicht associaties op met de verslavende plant, maar het is toch echt een nieuw automerk. Met de Machina, een laaggelijnde luxe sedan, zet Hopium volledig in op waterstof. De beloofde prestaties wekken indruk: een vermogen van meer dan 500 pk, capaciteit voor 6 kilo waterstof en een actieradius van 1.000 kilometer. Hopium lijkt al aardig ver met de ontwikkeling van de Machina, maar net zoals bij zoveel andere nieuwe merken geldt: eerst zien, dan geloven.










6. VinFast

Een andere fabrikant met een grote stand op de Autosalon van Parijs 2022 is het Vietnamese VinFast. Net als BYD neemt ook VinFast een flink aantal modellen mee naar de beurs: de VF 6, VF 7, VF 8 en VF 9. Die laatste twee zijn als eerste productierijp en nog dit jaar wil VinFast zijn eerste Nederlandse store openen. Nu al weten hoe een VinFast rijdt? Wij mochten in Vietnam al op pad voor een eerste rijtest met de VF 8.



















7. Racers van Peugeot en DS

Peugeot en DS zijn beide ook aanwezig op de beurs, alleen beide merken nemen niet echt iets compleets nieuws mee. Peugeot heeft nog wel de vernieuwde e-208 en een aantal exemplaren van de reeds bekende 408 staan, maar de nieuwe e-308 ontbrak. Bij DS stond er helemaal niks nieuws. De grootste aandachttrekkers van deze stands zijn de Peugeot 9X8 en de DS E-Tense Performance, beide met genen uit de autosport. De Peugeot komt volgend jaar in actie op onder meer de 24 uur van Le Mans, de DS blijft voorlopig een studiemodel. Voorlopig, want men sluit een productieversie niet geheel uit…



















8. Wey en Ora

Nóg meer Chinese merken. Het conglomeraat Great Wall Motor introduceert twee voor ons nieuwe merken op de Autosalon van Parijs: Wey en Ora. Wey is een serieuzer merk dat hoger in de markt staat. De Coffee 01 – om die naam moeten we nog een beetje gniffelen – moet de strijd aangaan met onder meer de BMW X5 en Mercedes-Benz GLE, terwijl de Coffee 02 net een segment lager staat. Ora gooit het met zijn guitige retrodesigns juist over een totaal andere boeg. Ook aan die namen, ‘Funky Cat’ en ‘Cat’, kunnen we nog niet echt wennen…



















9. Namx

Getekend door grootmeester Paolo Pininfarina himself maakt de SUV van de Franse start-up Namx indruk. Een naam heeft het model vooralsnog niet, al noemen de Fransen het een HUV: ‘Hydrogen Utility Vehicle’. Het meest bijzondere aan deze auto is niet eens zijn waterstof-aandrijflijn, maar vooral de manier van ‘bijtanken’. Je kunt aan de achterkant van de auto namelijk afzonderlijk van elkaar zes capsules verwisselen om weer een nieuwe lading waterstof aan boord te hebben. Dat moet uiteindelijk plaatsvinden bij daarvoor bestemde omwisselstations. De SUV van Namx moet in 2025 op de markt komen. Een interessant idee, maar de tijd zal leren of het ook uitvoerbaar blijkt.










10. E.Go e.wave X

Aan kleine, relatief betaalbare elektrische auto’s is momenteel nog steeds een groot gebrek. De Duitse start-up E.Go probeert daar verandering in te brengen met de e.wave X: een opvallend vormgegeven elektrische stadsauto’s die zich in zijn prestaties niet laat beperken tot de stad. Met een vermogen van 116 pk, een topsnelheid van 135 km/h en een actieradius van 253 kilometer moet je er ook gewoon mee de snelweg op kunnen. In het interieur zien we een volwaardig digitaal dashboard en vooral veel Alcantara bekleding. De prijs van de e.wave X is nog niet bekend, maar we hopen dat deze Duitse stadsrakker snel zijn weg naar het productiestadium vindt!










Volledige fotogalerij Autosalon van Parijs 2022

De bovenstaande tien merken en modellen zijn een greep van wat er op de Autosalon van Parijs te zien is. Helaas is de totale omvang van de beurs een stuk kleiner dan voorheen door het ontbreken van veel grote automerken. Gelukkig is er voor de autoliefhebber toch nog genoeg te zien om op zijn minst een half dagje zoet te zijn. De volledige fotogalerij bekijk je hier: