Autonieuws

Auto als investering – wat te overwegen

februari 22, 2023

De laatste jaren zijn auto’s steeds populairder geworden als beleggingsvorm. Veel mensen gebruiken deze investering om op lange termijn financiële zekerheid te krijgen en hun spaargeld te beschermen. Hoewel het een riskante onderneming kan zijn, kunnen auto’s als investering een goed rendement opleveren en, afhankelijk van het model, soms enorme winsten. Maar het is vergelijkbaar met gokken. Gebruikers van gokspellen zoals 777, dromen ervan geld te verdienen. Maar of het gaat lukken is niet te voorspellen.

In dit artikel gaan we dieper in op de voor- en nadelen van auto’s als investering. Evenals manieren om de risico’s te minimaliseren zodat spaarders het meeste uit hun investering kunnen halen.

De realiteit in de meeste gevallen – het verlies van waarde

In de meeste gevallen daalt de waarde van een nieuwe auto zodra er een paar kilometer mee is gereden. De waardevermindering van een auto hangt af van veel verschillende factoren. Zoals de oorspronkelijke aankoopprijs, het merk, model en de uitrusting van de auto, de leeftijd van het voertuig en hoe het is onderhouden. De meeste waardevermindering vindt meestal plaats in de eerste jaren na aankoop en het percentage neemt toe met de leeftijd.

Dit komt omdat de meeste nieuwe autobezitters de slijtage van hun auto tot een minimum willen beperken en ervoor willen zorgen dat deze in goede staat blijft. In de meeste gevallen daalt de waarde van een auto onevenredig ten opzichte van de oorspronkelijke prijs naarmate hij ouder wordt. Daarom is een auto in veel gevallen zeker niet geschikt als investering. In de regel verliest een nieuwe auto in het eerste jaar ongeveer 20% van zijn marktwaarde, en elk volgend jaar kan dit verlies met maximaal 10% toenemen.

Na vijf jaar verliezen de meeste auto’s meer dan 50 procent van hun oorspronkelijke prijs. Zoals beschreven hangt dit echter af van verschillende factoren. Vooral de uitrusting is een belangrijke pijler en natuurlijk de algemene toestand. Toch verliezen auto’s steeds meer van hun waarde. Met één lovenswaardige uitzondering: klassieke auto’s en zeldzame auto’s van bijzondere automerken, die tegenwoordig een aanzienlijke waarde hebben bereikt.

Klassieke auto’s als investering met hoog rendement

Klassieke auto’s als investering worden beschouwd als een bijzonder lucratieve investering, omdat ze de neiging hebben in waarde te stijgen. Ze vormen een gunstige investering en kunnen zeer winstgevend zijn. Door de veranderende markt van verzamelaars van klassieke auto’s en liefhebbers van oude zeldzame auto’s neemt de vraag naar dit soort investeringen toe, wat leidt tot stijgende prijzen. Zelfs met fluctuerende beurzen blijven klassieke auto’s relatief stabiel.

Enkele voordelen van het kopen van klassieke auto’s zijn onafhankelijkheid van inflatie, winstpotentieel, stijging van de marktwaarde en de mogelijkheid om een brede groep potentiële kopers te bereiken vanwege de stabiele waarde. Het is echter belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en de juiste klassieke auto te vinden om succesvol te zijn in de investering. Daarbij is een taxatie door een specifieke expert onontbeerlijk voor de aankoop.

Een taxatie van een klassieke auto is een taxatie van het voertuig door een deskundige op basis van de kenmerken en de staat ervan. Normaal gesproken wordt bij een dergelijke taxatie rekening gehouden met merk, model, carrosserievorm, motorvermogen, transmissie, uitrustingsvarianten en origineel lakwerk. Daarnaast kunnen ook de kilometerstand, de interieuruitrusting en andere onderdelen worden meegenomen.

Voor deze beoordeling worden geldige prijslijsten van soortgelijke modellen gebruikt, evenals referenties van vergelijkingsvoertuigen. Dit moet een realistisch beeld geven van de marktwaarde van het voertuig en de eigenaar helpen om de juiste aankoopprijs te onderhandelen of de auto te verkopen. Niet elke klassieke auto levert echter rendement op. Daarom is de zaak altijd verbonden met risico’s.

Sportwagens als investering

Sportwagens zijn een bijzonder en duur type investering. Ze hebben meestal een zeer hoog risico (vanwege de soms enorme investering), maar kunnen ook een overeenkomstig rendement opleveren. Vooral bij bijzonder zeldzame en waardevolle modellen is het mogelijk dat de prijzen stijgen, wat kan leiden tot een positief investeringsrendement. Sportwagens zijn echter ook onderhevig aan sterke schommelingen in de wederverkoopwaarde en moeten daarom slechts met enige voorzichtigheid worden bekeken.

Hoewel ze meestal niet het beste financiële rendement bieden, kunnen ze toch enkele voordelen hebben. Zo kan een investering in een sportwagen worden beschouwd als onderdeel van een portefeuille. Dit geldt overigens ook voor klassieke auto’s. Anders is de kans groot dat kopers een goed rendement op hun investering krijgen, aangezien veel sportieve auto’s tegenwoordig in waarde stijgen of in ieder geval hun prijs vasthouden.

Vooral als ze van bekende merken en modellen zijn. Ze zijn over het algemeen niet zo volatiel als andere activaklassen, en de prijzen hebben meestal slechts kleine schommelingen gekend. Bovendien kunnen kopers sportwagens verhuren, wat het voor beleggers nog lucratiever maakt. Natuurlijk altijd met de achtergrond van een volledig uitgebreide verzekering in geval van nood.

Voorbeelden van TOP-opbrengsten voor auto’s

De Ford Mustang Shelby GT500 uit 1967 is een klassieke muscle car die heeft bewezen een zeer waardevolle investering te zijn. Met zijn legendarische V8-motor en indrukwekkende uiterlijk biedt deze klassieker zekerheid en een stabiel rendement. Ook de Plymouth Barracuda uit 1970 is een van de meest gewilde klassiekers en bekoort door zijn krachtige motor en agressieve design. Dankzij zijn (meestal) hogere restwaarde en toenemende vraag naar originele onderdelen biedt hij een indrukwekkend rendement.

Maar de 1969 Chevrolet Camaro SS is ook een van de populairste sportwagenmodellen in de VS en blijft tot op de dag van vandaag een favoriet onder klassiekerliefhebbers. Met zijn robuuste motoren, stijlvolle design en hoge investeringsrendement maakt hij elke investeerder blij. Wat de Europese modellen betreft, bekoort de Mercedes-Benz Coupé 300 SL met een indrukwekkend rendement. Deze werd voor het eerst gebouwd in 1957 en momenteel wordt de klassieker voor meer dan een miljoen euro verhandeld. Het is een feit dat zeldzame en populaire klassieke auto’s soms enorme waarden en dus rendementen kunnen bereiken.

Zelfs de beruchte Porsche 911 verliest als klassieker bij wijze van spreken geen waarde. Integendeel. Alleen al in de afgelopen 15 jaar behaalde de auto een waardestijging van maar liefst 600 procent. Vaak hebben Amerikaanse muscle cars en Duitse merken de meeste kans op rendement. Er is echter altijd een restrisico dat de investering bij doorverkoop niet de gewenste bedragen oplevert. Aan de andere kant scoren auto’s als financiële investering met het feit dat de inflatie nauwelijks invloed heeft en klassieke auto’s en oude sportwagens in ieder geval een relatief veilige financiële investering zijn zoals goud.