Autonieuws

Aurus Komendant: met de groeten van Poetin

oktober 5, 2022

Alternatief voor Europa

De Russische economie staat er momenteel niet al te best voor dankzij de oorlog met Oekraïne. Veel grote Europese merken hebben zich al teruggetrokken uit het land, wat betekent dat er voor de Rus steeds minder te kiezen valt op autogebied. Rijke Russen die op zoek zijn naar een opvolger voor hun Bentley Bentayga, Rolls-Royce Cullinan of Mercedes-Maybach GLS kunnen in ieder geval opgelucht ademhalen, want de Aurus Komendant begeeft zich exact in dat deel van de markt.

Uit het Kremlin

Net als de andere modellen van Aurus ontleent ook de Komendant zijn naam aan een stuk van het Kremlin. De ‘Komendantskaya’ is namelijk een grote toren die bij het Kremlin hoort. Treffend is dat wel, want de Komendant is maar liefst 5,4 meter lang, ruim twee meter breed en heeft een wielbasis van 3,1 meter. Dat is ruwweg hetzelfde formaat als de eerder aangehaalde Mercedes-Maybach GLS. Het uiterlijk van de Komendant is van voren gezien aardig in lijn met de Aurus Senat, de sedan van het merk, maar roept verder vooral associaties op met Koreaanse en Chinese SUV’s.

Altijd met V8

Onder de kap van de Komendant schuilt een 4,4-liter V8 die extra zuurstof krijgt via twee turbo’s. Ook zit er hybridetechniek aan boord, al vermeldt men niet of het hier gaat om een plug-in hybride of mild-hybride aandrijflijn. Aurus belooft in ieder geval een vermogen van 598 pk en 880 Nm koppel. Dat vermogen is met een gewicht van maar liefst 3.235 kilo ook geen overbodige luxe. Geef plankgas vanuit stilstand en de snelheidsmeter wijst na 6,5 seconden 100 km/h aan. De koek is op bij 220 km/h. Als gemiddeld verbruik geeft Aurus een nauwelijks verbazingwekkende 18,5 liter op 100 kilometer op.

Verwennerij

Het interieur van de Komendant kenmerkt zich vooral door een enorme hoeveelheid hout en leer. De SUV heeft vier zitplaatsen, waarbij de achterpassagiers op twee afzonderlijk instelbare zetels kunnen plaatsnemen. Uiteraard is alles elektrisch verstelbaar en ontbreken ook zaken als stoelverkoeling en -verwarming, een minibar, verlichte bekerhouders en twee extra infotainmentschermen niet. Verder heeft de Aurus onder meer moderne rij-assistentiesystemen, een head-up display en een 360-graden camera aan boord. Wel zo prettig bij dit formaat auto.

Prijs van de Aurus Komendant

Wie denkt dat Aurus met de Komendant een relatief betaalbaar alternatief voor de eerder aangehaalde ultraluxe SUV’s van Rolls-Royce, Bentley en Mercedes-Maybach in petto heeft, moeten we toch teleurstellen. Omgerekend kost de SUV naar verluidt namelijk bijna €600.000. Dan moet je nog beginnen met het personaliseren van de auto. Wanneer de productie van start gaat, is nog niet bekend. In ieder geval lijkt het er voorlopig niet op dat we ‘m in Europa op de wegen gaan zien…

Over Aurus

Aurus is een merk dat ontstaan is uit het Central Scientific Research Automobile and Automotive Engine Institute. De Russische president Vladimir Poetin wilde voor zijn eigen vervoer namelijk niet langer meer shoppen bij Mercedes-Benz, maar in een in Rusland gebouwde auto vervoerd worden. Dat werd de Senat Limousine, een gepantserde staatslimousine. Daarnaast bouwt Aurus een kortere versie en zelfs een cabriolet van de Senat. Ook is er nog een luxe personenbus met de naam Arsenal. Genoeg keuze dus voor de lieden in en om het Kremlin.