Autonieuws

Aston Martin DB12 Volante: de wow-factor

augustus 14, 2023

Aston Martin DB12 Volante: de aandrijflijn

Het recept van de Aston Martin DB12 Volante is in grote lijnen gelijk aan de reguliere DB12 Coupé. Dat betekent dat er onderhuids een 4,0-liter twinturbo V8-motor schuilt met een vermogen van 680 pk en liefst 800 Nm aan koppel. De sprint van 0 naar 100 km/u neemt slechts 3,7 seconden in beslag en de topsnelheid komt uit op 202 mph, dat is omgerekend 323 km/u. Schakelen gebeurt overigens met een achttraps automaat van ZF.

Stijver dan Coupé

De nieuwe DB12 Volante is parallel met de Coupé ontwikkeld. Ook de open versie maakt dus gebruik van een zeer stijve aluminium structuur. Belangrijke structurele elementen, zoals de bovenste bevestigingspunten van de achterwielophanging en zijdelingse verbindingen, evenals prestatietoevoegingen, waaronder de dwarsbalk van de motor, verhogen de torsiestijfheid van de DB12 Volante met bijna 5%. Je leest het goed: de stijfheid van de DB12 is dus beter voor elkaar bij de Volante.

De Aston Martin DB12 Volante maakt ook gebruik van het elektronische achterdifferentieel (E-Diff). De rijder heeft keuze uit vijf rijmodi en een ESC met vier standen. De focus ligt net als bij de Coupé op dynamiek.

Aston Martin DB12 Volante

Niet langer de ‘mildere’ keuze

Aston Martin Chief Technical Officer, Roberto Fedeli, zegt: “Volante bezit alle Super Tourer-eigenschappen die succesvol zijn geïntroduceerd in de DB12 Coupé. Dat we deze toonaangevende prestaties en wegligging hebben behouden, getuigt van de onderliggende genialiteit van het DB12-platform en van het werk dat we hebben verzet om het voordeel van zijn uitstekende aandrijflijn en chassis in een open-topversie te behouden. De DB12 Volante is niet langer de ‘mildere’ optie.”

K-fold softtop

Deze roadster maakt gebruik van een elektrisch bedienbaar ‘K-fold’-dak. Dit ontwerp is vernoemd naar de tweetraps vouwprocedure waarbij het dak zeer compact opgevouwen kan worden, met een stapelhoogte van slechts 260 mm. De stoffen kap bestaat uit acht isolatielagen. De bediening van het dak duurt 14 seconden om te openen en 16 seconden om te sluiten. Dit kan bij snelheden tot 50 km/u. Het dakmechanisme kan ook worden geopend met een druk op sleutel, zolang de sleutelhouder zich binnen een straal van twee meter rond de auto bevindt. Er is keuze uit vier verschillende kleuren van de softtop: zwart (standaard), rood, blauw ‘Black and Silver’.















































Aston Martin DB12 Volante