Autonieuws

Antwoord op de meest gestelde vragen over elektrisch laden

oktober 6, 2023

Elektrisch rijden raakt steeds meer ingeburgerd. Toch is het voor veel mensen nog steeds vrij onbekend terrein. Over elektrische auto’s is het meeste wel bekend, maar hoe zit het met alles eromheen? Waar kan je opladen en hoe werkt dat? Heb je altijd een laadpas nodig? We zetten de meest gestelde vragen over het opladen van elektrische auto’s op een rij – en geven samen met Essent natuurlijk ook de antwoorden.

Hoe makkelijk vind ik een laadpaal?

Het opladen van een elektrische auto kan op steeds meer plekken. In de drukkere delen van Nederland behoort het zoeken naar een laadpaal zelfs al tot het verleden. Daarnaast zijn op steeds meer plekken langs belangrijke (snelweg)routes snelladers te vinden, zodat je ook onderweg snel kunt bijladen als dat nodig is. Weten waar precies laadstations zijn te vinden? Verschillende aanbieders hebben daarvoor een handige kaart, bijvoorbeeld Essent. Bij veel elektrische auto’s geeft ook het navigatiesysteem aan waar in de buurt laadstations zijn te vinden.

Past mijn elektrische auto op iedere laadpaal?

Alle elektrische auto’s die sinds 2014 in Europa zijn geleverd hebben een Type 2-aansluiting, ook wel de Mennekes-aansluiting genoemd. Deze aansluiting is bedoeld voor gewone laadpalen met wisselstroom (AC). Voor snelladen (met gelijkstroom, DC) is sinds 2017 de Type 3-aansluiting de standaard, ook wel de CCS-aansluiting genoemd. Dat staat voor Combined Charging System. ‘Combined’ wil zeggen dat deze aansluiting niet alleen in snelladers past, maar ook in reguliere laadpalen. Een Type 3-aansluiting past dus op iedere aansluiting, een Type 2-aansluiting alleen op gewone laadpalen.

Elektrische auto’s van voor deze jaren hebben nog wel eens een ander type aansluiting. Bijvoorbeeld de zogenaamde Chademo-aansluiting voor het snelladen. Met name bij oudere Aziatische elektrische auto’s komt ook de Type 1-aansluiting, ofwel de Yazaki-aansluiting voor. Die is alleen voor regulier opladen. Heb je een elektrische auto met een van deze inmiddels ongebruikelijke aansluitingen? Geen zorgen, hiervoor zijn verloopstekkers te koop. Zo kan je alsnog opladen bij moderne laadstations.

Hoe werkt het opladen van mijn elektrische auto?

Het opladen van een elektrische auto is heel simpel. Vrijwel alle laadstations werken hetzelfde. Sluit je auto aan op het laadstation. Houd je laadpas voor de lezer en klaar: het laadproces begint. Je zult horen dat de stekker wordt vergrendeld. Zo kan iemand anders niet zomaar jouw stekker eruit halen. Is de auto (voldoende) opgeladen? Houd de laadpas weer voor de lezer, het laden stopt (of was al automatisch gestopt, omdat de batterij vol is) en de stekker wordt ontgrendeld. Je bent nu weer klaar om de weg op te gaan!

Hoe werkt een laadpas?

Een laadpas is een betaalpas (daadwerkelijk een pasje, of een soort sleutelhanger) voor de laadsessies. Je gebruikt de laadpas om je aan te melden bij het laadstation, zoals beschreven bij de vraag hierboven. De laadpas is gekoppeld aan je bankrekening. Na de laadsessie wordt het bedrag automatisch afgeschreven. De laadpas is te koop bij verschillende aanbieders, zoals bij Essent. Deze laadpas werkt in Nederland en grote delen van Europa. Heb je een eigen laadpaal, dan krijg je de laadpas daar meestal bij.

Kan ik kiezen wanneer mijn elektrische auto oplaadt?

Bij openbare laadstations en eenvoudiger privépalen kun je meestal geen tijdstip kiezen. Je start met laden zodra je de stekker aansluit. Een laadsessie inplannen kan alleen bij de uitgebreidere types privélaadpalen, de zogenaamde slimme laadpalen. Bij een slimme laadpaal kan je bij thuiskomst je auto aansluiten en dan een bepaald laadmoment instellen. Of de laadpaal besluit zelf wanneer het voordeligste moment is om op te laden, zolang de batterij maar is opgeladen op het (vooraf ingestelde) moment dat je weer weg wilt. Met een slimme laadpaal is het ook extra makkelijk om gebruik te maken van bijvoorbeeld zelf opgewekte stroom van je eigen zonnepanelen. Zo laad je je auto op met je eigen stroom, dat is nog eens een win-win situatie!

Kan mijn elektrische auto ook opladen aan een gewoon stopcontact?

Ja, maar dat duurt wel erg lang. De stroom uit een huishoudelijk stopcontact is relatief zwak. De grote batterij van een elektrische auto opladen kan dan zomaar twaalf uur of langer duren. Nog iets om op te letten: de stroomgroep waarop je de auto aansluit. Je kunt immers ook niet tegelijkertijd je wasmachine, droger, vaatwasser en strijkbout op dezelfde stroomgroep aansluiten en tegelijk gebruiken. Let er tot slot op of de laadkabel/adapter die je gebruikt goed is beveiligd tegen oververhitting. Een elektrische auto opladen vraagt namelijk nogal wat van de stroomaansluiting.

Wil je meer weten over een passende laadpaal of laadpas? Plan dan een gratis adviesgesprek in met een laadpaaladviseur van Essent. Deze helpt je van advies tot installatie. Zo kun je straks zorgeloos de weg op!