Achtergrond Autonieuws

Analyse: wat gaat er gebeuren met Ford ST-label van Ford Performance?

april 4, 2023

Modelstrategie van Ford

Het zal geen verrassing meer voor je zijn: de Ford Fiesta en Ford Focus gaan uit productie. Beide modellen passen niet meer in de modelstrategie van Ford. Door een veranderende markt met een verschuiving naar crossovers en SUV’s neemt de vraag naar traditionele hatchbacks als de Fiesta en Focus af. Dat zie je ook bij de verkoopcijfers van Ford. De vraag naar de Fiesta neemt af en de Puma wint alleen maar meer terrein. De elektrische Explorer moet de rol van de Focus zelfs gaan overnemen. Met andere woorden: de Explorer EV moet het volumemodel van Ford worden.

Vaarwel Fiesta en Focus

De Ford Fiesta – en daarmee dus ook de Fiesta ST hot hatchback – zwaait al af in juni 2023. De fabriek waar de Ford Fiesta van de band rolt, wordt vanaf dat moment omgebouwd tot productielocatie van de nieuwe elektrische Ford Explorer. De productie van de Ford Focus stopt past ergens in 2025, dus die kan nog even mee. Hetzelfde geldt voor de 280 pk sterke Focus ST die naar verwachting nog wel even in productie blijft.

Focus ST, Fiesta ST, Puma ST

Wat blijft er na het verdwijnen van de Focus ST en Fiesta ST nog over van ST? Slechts een model: de Ford Puma ST. Die is er dan wel in twee smaken: als Puma ST met 200 pk sterke 1.5 EcoBoost in combinatie met een handgeschakelde zesbak of als Ford Puma ST Powershift automaat, met 1,0-liter EcoBoost en 170 pk. In 2024 presenteert Ford nog een Puma Electric. Die krijgt ook iets andere styling. De huidige Puma met benzinemotoren zal naast deze elektrische variant blijven bestaan, maar krijgt vermoedelijk dan wel een lichte opfrisser. De komst van de Puma Electric betekent dus niet direct het einde van de Puma met verbrandingsmotoren.

Toekomst Ford ST

Maar dan rest de vraag: hoe geeft Ford Performance de toekomst van ST vorm? Vanaf 2026 heeft elke nieuwe Ford een stekker. Een stekker wil zeggen: PHEV of batterij-elektrisch. Komt Ford dan met ST-producten met een stekker? De fabrikant doet daar op dit moment geen enkele uitspraak over. Toch lijkt het verdwijnen van ST niet voor de hand te liggen, want autosport staat bij Ford hoog in het vaandel. In de nabije toekomst zelfs nog meer dan ooit.

Ford en autosport

Op basis van de nieuwe Mustang komt het merk ook met een Ford Mustang Dark Horse, een performanceversie. Met die auto heeft Ford Performance grote ambities. Want de auto verschijnt ook in verschillende internationale raceklassen, zoals de GT3, GT4, FIA GT en NASCAR. Zelfs Le Mans staat op de kalender. En niet te missen: Ford is vanaf 2026 actief in de Formule 1 als technisch partner. De Amerikaanse autofabrikant gaat een langdurig, strategisch en technisch partnerschap aan met Red Bull Powertrains. Een merk waarbij autosport zo belangrijk is, kan niet anders dan ook performancemodellen blijven ontwikkelen voor op straat. Anders is de vertaalslag van het circuit naar de straat compleet zoek.

Volbloed scheurijzer

Een nieuwe vijfdeurs B-segment hatchback ligt niet in de lijn der verwachting. De Fiesta ST is definitief verleden tijd. Vervanging voor de Focus komt er niet. Die is namelijk al gepresenteerd in de vorm van de Explorer EV. Dan blijft voor nu de Puma ST over, een auto waarmee overigens de stuurman aan zijn trekken komt in het B-segment. Want ook de Puma ST is net als de Fiesta ST en Focus ST een volbloed scheurijzer, maar in dit geval wel op hogere poten.

Ford Puma ST

Performancemodellen van Ford

En daarna? Het kan niet anders dat Ford Performance er alles aan wil doen om het ST-label in leven te houden. Ford blijft sowieso performancemodellen ontwikkelen, zeker als je ziet hoe actief Ford is in autosport. Wellicht komt er een link met geëlektrificeerde modellen met een ST-badge, of verschijnen er sportievere ST-varianten van batterij-elektrische auto’s. Momenteel is het gissen, maar een blik in de glazen bol kan nooit kwaad.

Interessante tijd voor Ford Performance

Het wordt dus een interessante tijd voor Ford Performance. Het label RS is eerder al verdwenen, maar ST en Shelby zijn nog twee labels die bijzonder waardevol zijn voor Ford Performance. Kijk maar naar de ST-Line modellen van Ford. Wel de looks, niet de power, zo valt ST-Line samen te vatten. ST-Line is het populairste uitrustingsniveau van alle Ford-modellen. ST leeft dus enorm.

Ford Performance producten

Overigens zijn ST, RS en Shelby echte Ford Performance producten. Het GT-label op de Mustang Mach-e GT officieel niet. Die mag gezien worden als een ‘gewone’ variant met dikke motor. Pas als het label ‘Shelby’ aan de Mustang Mach-e hangt, mag je spreken over Ford Performance. Ach, de autowereld staat toch al volledig op zijn kop, dus wie weet wat de toekomst brengt. De match tussen autosport en Ford blijft in ieder geval ook in de toekomst bestaan.

Strategiewijzigingen

Wat wel opvalt is dat Ford de laatste tijd meerdere strategiewijzigingen doorvoert. Niet alleen door het einde aan te kondigen van de Fiesta en Focus. Je merkt vooral dat Ford zijn modellen meer gaat linken aan zijn Amerikaanse roots, niet alleen qua design maar ook wat betreft naamgeving. Denk maar aan de Explorer, Mustang of Bronco. Dit doet Ford naar aanleiding van uitgebreid klantenonderzoek.

“Vanuit onze kant heerst er vooral nieuwsgierigheid hoe Ford het label Sports Technologies een toekomst geeft, als het merk dat überhaupt van plan is.”

Onderzoek

Wat kwam naar voren uit dat onderzoek? Mensen hebben over het algemeen een goed beeld van Ford: betrouwbaar, goede value for money, degelijk, maar emotie ontbrak een beetje. Daar gaat het merk meer lading aan geven de komende tijd. Ford hanteert hiervoor de Adventure Spirit-filosofie. Wie in de toekomst een Ford ziet rijden – of dat nu een Mustang of Bronco is – dan moeten andere mensen het idee hebben dat die persoon iets avontuurlijks gaat doen. Zij dat op een circuit rijden met een Mustang of juist off-roaden met een Bronco.

Individuele ‘hero nameplates’ onder de paraplu van Ford

Dat avontuurlijke randje poogt Ford door de hele line-up heen te benadrukken. Het merk probeert afscheid te nemen van een groot familiegezicht. Ford wil juist toe naar meer individuele ‘hero nameplates’ onder de paraplu van Ford. Mustang is een duidelijk label, net als Bronco en Explorer. Voor de Puma geldt hetzelfde. Alle Ford-modellen krijgen een eigen gezicht. Op die manier poogt Ford de modellen meer uitgesproken te maken. Op welke manier het label ST in die zin een rol van betekenis krijgt, is op dit moment nog niet bekend.

De toekomst van Ford

Wat we wel kunnen melden is dat Ford met diverse nieuwe modellen komt. Er komt nog een model te staan op de MEB-voertuigarchitectuur van Volkswagen. Dat wordt een iets grotere crossover ten opzichte van de Explorer. Een wat hogere SUV. Daarnaast volgt er een personenautoversie op basis van de nieuwe generatie Courier, een meer boxy gezinsauto. De Puma Electric staat ook op stapel. Tel je mee? Mustang Mach-e, Explorer, Puma Electric en nog een grotere EV-SUV. Kortom: er komt genoeg aan bij Ford. Vanuit onze kant heerst er vooral nieuwsgierigheid hoe Ford het label Sports Technologies een toekomst geeft, als het merk dat überhaupt van plan is. Laten we hopen van wel.