Achtergrond

Amsterdam plaatst 4.400 borden: de maximumsnelheid gaat naar 30 km/u

oktober 2, 2023

4.400 borden

Vanaf maandag 2 oktober plaatst de gemeente de eerste borden op de toekomstige 30-kilometerwegen, waar je nu nog 50 mag rijden. Op de borden zit tijdelijk een sticker met de boodschap ‘8 december hier 30km/u’. De sticker wordt in de nacht van donderdag 7 december op vrijdag 8 december verwijderd. Vanaf dan mag je op 80 procent van de wegen in Amsterdam maximaal 30 kilometer per uur rijden. Hoe hard je waar mag rijden, staat bij elke straat duidelijk aangegeven met verkeersborden. In totaal gebruikt de gemeente daar 4.400 nieuwe borden voor.

‘Onze buurt is onveilig!’

Uit stadsgesprekken blijkt dat 67 procent van de Amsterdammers het verkeer in de buurt (zeer) onveilig vindt. En 83 procent vindt dat te hard rijden zorgt voor onveilig verkeer. “Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers is ongeveer 20 per jaar en het aantal gewonden meer dan 800. Met een lagere maximumsnelheid neemt het aantal ongelukken af met 20 tot 30 procent. Ook zijn de gevolgen van ongelukken dan minder ernstig. Cijfers laten zien dat de remweg met de helft afneemt als je van een snelheid van 50 kilometer per uur gaat naar 30 kilometer per uur”, meldt de gemeente.

Extra lijnen 50-kilometerwegen

In de komende weken brengt de gemeente op de wegen die 50 kilometer per uur blijven extra belijning aan. Zo moet je duidelijk het verschil tussen een weg waar je straks 30 moet rijden en wegen die 50 kilometer per uur blijven kunnen zien. Het aanbrengen van de lijnen duurt ongeveer 15 minuten per locatie.

Persrichels

Om het openbaar vervoer zo goed mogelijk door te laten rijden, legt de gemeente op sommige plekken aparte OV-banen aan. Hier mag het openbaar vervoer 50 kilometer per uur blijven rijden. Het verkeer op de naastgelegen rijbaan mag maximaal 30 rijden. Op deze locaties komen zogeheten persrichels. Dit zijn banden die de OV-baan scheiden van de rijbaan.