Autonieuws

Als automobilist overstappen naar de motor: waarom wel en waarom niet?

september 27, 2022

Motorrijders zijn een slag apart. De meesten van ons autorijders voelen zich er niet zo door aangetrokken, maar er moet toch een reden zijn waarom sommige mensen ervoor kiezen om niet de auto, maar de motor te pakken. Misschien is het zelfs ook wel iets voor jou. We bespreken waarom je niet zou moeten willen motorrijden als automobilist, maar ook waarom je het wellicht wél zou moet willen.

Waarom niet?

Om maar met de deur in huis te vallen: procentueel gebeuren er met motoren veel meer ongelukken dan met auto’s en veelal ook met ernstige gevolgen: er is tot wel achttien keer zoveel kans op een dodelijk ongeval per gereden kilometer in vergelijking met de auto. Als motorrijder loopt je niet slechts wat blikschade op bij een ongeluk en de kans op zwaardere verwondingen is groter. Gelukkig zorgen motorhelmen ervoor dat het hoofd goed beschermd wordt, anders zouden de statistieken nog dramatischer zijn. Daarnaast ben je natuurlijk als motorrijder overgeleverd aan de elementen. Je zet niet even de verwarming omhoog, de airco aan of de ruitenwissers aan. Autorijden is simpelweg comfortabeler. Ook omdat je in een auto veel meer bagage kunt meenemen.

Waarom wel?

Bovenstaande doet je jezelf mogelijk afvragen waarom mensen überhaupt zouden willen motorrijden. Daar zijn echt wel een aantal goede redenen voor te bedenken. Ten eerste krijg je op de motor pas echt de ultieme rijbeleving, omdat je alles volledig voelt en ervaart. Daarnaast sta je als motorrijder veel minder lang in de file, omdat je er tussendoor mag (zij het op lage snelheid). Ook is motorrijden over het algemeen redelijk betaalbaar. Een betrouwbare beginnersmotor kost een heel stuk minder dan een betrouwbare auto. Verzekering en wegenbelasting kost je ook een stuk minder dan voor de auto. Natuurlijk moet je nog wel een goed motoroutfit kopen met een goede motorhelm om jezelf te beschermen, maar dan nog ben je goedkoper uit dan wanneer je een fatsoenlijke auto wilt kopen. Een andere goede reden om toch te gaan motorrijden, is dat er wat voor te zeggen is dat het je ook een betere automobilist maakt. Juist door die kwetsbaarheid leer je beter te anticiperen en ben je bewuster met het verkeer bezig, en dat zijn waardevolle ervaringen om mee te nemen als je weer in de auto stapt.

Er zijn dus goede redenen om het niet te doen, maar zeker ook plausibele redenen om het toch een kans te geven. Uiteindelijk ligt het er vooral aan hoe avontuurlijk je ingesteld bent en of je openstaat voor een nieuwe uitdaging. Wie weet word je helemaal verliefd op het motorrijden.