Achtergrond Autonieuws

Alpine toont spierballen: 7 modellen in aantocht!

juni 27, 2023

Alpine sinds 2017 weer terug

Eerst even een terugblik. Alpine werd nieuw leven in geblazen in 2017 met de komst van de A110. Maar helaas ontbrak het bij Alpine aan toekomstperspectief. Dus werd het in 2021 tijd voor een reorganisatie. Alpine werd vanaf dat moment een zelfstandige Business Unit.

Er ligt nu een gedegen toekomstplan op tafel waarbij Alpine niet alleen wat betreft nieuwe modelintroducties zijn spierballen laat zijn, maar ook op het gebied van internationalisering. Want meer mensen wereldwijd gaan kennismaken met Alpine.

Modellenline-up afgestemd op nieuwe markten

De lancering van nieuwe 100% elektrisch modellen vanaf 2024 stellen Alpine in staat om zijn inkomsten te verhogen, zodat het break-even-doel vanaf 2026 dichterbij komt. Vanaf 2027 start Alpine met het verder uitbreiden van zijn internationale voetafdruk, ondersteund door een modellenline-up afgestemd op nieuwe markten, waaronder de Verenigde Staten. Deze verdere uitrol helpt om de financiële prestaties en merkwaarde te verbeteren.

Alpine

Alpine toekomstplan: alles op een rij.

Zeven nieuwe modellen

Tot slot komt Alpine zoals aangegeven met zeven nieuwe modellen. Deze komen allemaal vóór 2030 op de markt. Welke modellen staan er op stapel?

Alpine A110 populairder dan ooit

Bijna zeven jaar na de lancering is de A110 de meest verkochte sportwagen in Frankrijk en behoort hij tot de top 5 van sportwagens in Europa. De orderboeken zijn voor ruim zeven maanden gevuld en de verkoop passeert naar verwachting in 2023 de 4.200 eenheden. De huidige A110 heeft nog een benzinemotor, maar de opvolger wordt 100% elektrisch, afgestemd op de toekomstplannen van Alpine.

APP (Alpine Performance Platform)

Het modulaire Alpine Performance Platform (APP) vormt de basis van alle toekomstige modellen van Alpine. Dankzij het modulaire karakter van APP kan het platform voor de toekomstige elektrische A110 naar behoefte in lengte en breedte worden aangepast. APP dient ook als basis voor een roadster op basis van de A110 en de nieuwe A310, een sportcoupé met vier zitplaatsen. Naast het APP-platform ontwikkelt Alpine ook eigen technologieën voor zijn exclusieve sportmodellen, zoals een interne verbrandingsmotor op waterstof of ADM (Alpine Dynamic Module).

Internationale expansie Alpine

Laurent Rossi, CEO of Alpine, zegt: “Deze uitgebreide line-up aan sportwagens zal ons marktaandeel in onze belangrijkste markten in Europa en Japan versterken. Ze geven onze internationale groei een boost, met name in de Verenigde Staten en Azië, waar onze nieuwe modellen vanaf 2027 te koop zullen zijn. Ons doel is om uit te groeien van een nichesegmentmerk tot een volwaardig wereldwijd merk. Door een groter assortiment te combineren met internationale expansie, streven we naar een operationele marge van meer dan 10% in 2030.”

Luca de Meo, Renault Group CEO, zegt: “Alpine is het merk voor liefhebbers van motorsport en hypermoderne technologie. De focus ligt op excellentie. Nog maar twee jaar geleden zat Alpine op een doodlopende weg en ontbrak het aan duidelijke perspectieven. Sindsdien hebben we van Alpine een volwaardige autofabrikant gemaakt, met uitstekende troeven: een technisch centrum van topklasse, een unieke fabricagekennis, een groeiend distributienetwerk. Bovendien bereidt de toetreding van Alpine tot de F1 het bedrijf voor op het bereiken van nieuwe hoogten, waardoor het merk de erkenning krijgt die hoort bij het toppunt van de autosport.”

Alpine heeft bijna 2.000 medewerkers, 140 verkooppunten en vijf ontwerp- en productiefaciliteiten.