Autonieuws

Alpine A290: een elektrische hot hatchback gebaseerd op de Renault 5

juni 13, 2024

Dream Garage van Alpine

De Alpine A290 bijt het spits af voor de 100% elektrische Dream Garage van Alpine. De GT C-Crossover en de nieuwe A110 volgen later in deze reeks. De A290 is een volledig Frans product. De productie vindt plaats in de fabriek in Douai, onderdeel van ElectriCity. De elektromotor komt uit de Megafactory in Cléon. Vanaf de zomer van 2025 wordt ook de batterij in Frankrijk geproduceerd.

Vier carrosseriekleuren

De catalogus omvat vier carrosseriekleuren, waaronder het nieuwe Alpine Vision Blue, een kenmerkende kleur die een bijzondere diepte heeft gekregen om een ​​groter contrast tussen lichte en donkere gebieden te bieden. Bij de lancering wordt een gelimiteerde Première Edition van 1.955 aangeboden in 4 versies: Première Edition in Deep Black, Beta in Nival White, La Bleue in Alpine Vision Blue en La Grise in Tornado Matte Grey.

Wielen en remmen

Lichtmetalen 19-inchwielen zijn standaard. Het ontwerp van de Iconic-wielen verwijst naar de wielen van de Alpine A310. De Snowflake-wielen verwijzen naar de merknaam Alpine en zijn er in drie tinten zwart. De Brembo-remklauwen vóór, met vier zuigers en het Alpine logo, zijn identiek aan die van de A110. De remklauwen voor en achter zijn er in Racing Red en Alpine Blue.

Interieur Alpine A290

De A290 is een compacte, sportieve vijfpersoonsauto. De cockpit is uitgevoerd in de kleur Deep Blue. Het dashboard is op de bestuurder gericht en het driespaaks sportstuur is bekleed met nappaleder. Met de RCH-draaiknop (‘Recharge’) links regelt de bestuurder de mate van energieregeneratie. Rechts zit de keuzeknop voor de rijmodi en daarboven de rode OV-knop (‘Overtake’). Vanaf het stuur zijn verder de telefoon, de assistentiesystemen en de stemassistent te bedienen en is de instrumentenweergave te kiezen. Het centrale 10,1-inch scherm is op de bestuurder gericht. De hoge middenconsole – eveneens bekleed met nappaleder – is geïnspireerd op die in de A110. In de topversies GT Premium en GTS zijn de stoelen, het dashboard en de deurpanelen bekleed met duurzaam verwerkt Europees nappaleder in Deep Blue en Eevee Grey.

Binnenaanzicht van een moderne blauwe Renault 5 met leren stoelen, een digitaal dashboard en de skyline van de stad zichtbaar door de ramen.
Binnenaanzicht van een moderne blauwe Renault 5 met leren stoelen, een digitaal dashboard en de skyline van de stad zichtbaar door de ramen.

AmpR Small-platform

Op basis van het AmpR Small-platform verliep de ontwikkeling van de A290 in historische Alpine stijl: een bestaand platform uitrusten met een sterkere motor, exclusief ontwikkelde wielophanging, remmen, banden en koppelmanagement. De A290 is slechts 3,990 meter lang, 1.820 mm breed en 1.520 mm hoog. De wielbasis is 2.530 mm en de draaicirkel slechts 10,20 meter. De bagageruimte bedraagt 326 liter.

Wielophanging

De multilink-achterwielophanging met specifiek ontwikkelde stabilisatorstangen geeft de A290 een eersteklas rijgedrag. De auto is volgens de makers zeer precies te plaatsen en zeer stabiel in snelle bochten. De onderstelafstelling roept het sportieve gevoel op dat deel uitmaakt van het DNA van Alpine. De combinatie van dynamiek en stabiliteit geeft een rijgedrag dat zowel responsief als controleerbaar is.

Vier rijmodi

Met een knop op het stuur zijn de vier rijmodi te activeren: Save, Normal, Sport en Personal. In die laatste kan de bestuurder de mate van stuurbekrachtiging en gasrespons, maar ook de verlichtingssfeer en Alpine Drive Sound afzonderlijk aanpassen. De elektronische stabiliteitscontrole kan volledig worden uitgeschakeld.

Close-up van een Alpine A290-stuur met een logo in het midden, met een deel van het dashboard en de zijruit op de achtergrond.
Close-up van een Alpine A290-stuur met een logo in het midden, met een deel van het dashboard en de zijruit op de achtergrond.

Twee vermogensvarianten

De Alpine A290 is er in twee vermogensvarianten: 132 kW (180 pk) voor de basisversie en de GT Premium, en 162 kW (220 pk) voor de GT Performance en GTS. De sterke prestaties van de Alpine A290 nemen niet af als de batterij leger raakt. De topversie sprint van 0 naar 100 km/u in 6,4 seconden.

In beide motorvarianten wordt de gasrespons gekalibreerd om de A290 ondanks zijn hoge vermogen en koppel goed onder controle te kunnen houden. De Alpine A290 is daardoor weliswaar zeer sportief, maar ook praktisch bruikbaar en efficiënt. Afhankelijk van de gekozen rijmodus varieert de reactie op het gaspedaal, maar de auto reageert altijd progressief en voorspelbaar voor meer rijplezier en optimale prestaties.

Het grote koppel van de elektromotor (300 Nm) moet voor optimale tractie gecontroleerd op de wielen worden overgebracht. Daarvoor heeft Alpine het Alpine Torque Precontrol ontwikkeld. Dat reguleert nauwkeurig de optimale hoeveelheid koppel en zorgt in combinatie met aanvullende activering van de remmen voor maximale tractie.

Overtake-functie

De Overtake-functie om sneller in te halen is te activeren met de rode OV-knop op het stuur. Als de boost vrijkomt, toont het instrumentarium een animatie die snelheid en resterende tijd weergeeft. Er verschijnt ook een animatie op het Alpine Telemetrics-scherm.

Batterij Alpine A290

De Alpine A290 is standaard voorzien van een 52 kWh-batterij, goed voor een actieradius tot aan 380 kilometer (WLTP, in afwachting van homologatie). Een warmtepomp optimaliseert de temperatuur in het interieur en tegelijkertijd de actieradius. Dankzij het 100 kW DC-snellaadsysteem in de Alpine A290 is zijn batterij in 30 minuten op te laden van 15 tot 80%, in 15 minuten is de actieradius al met tot 150 kilometer uit te breiden (WLTP).

Aan een AC-laadpunt laadt de ingebouwde 11 kW-lader de batterij in 1 uur en 20 minuten op van 50 naar 80%. Eén uur opladen levert 70 kilometer extra actieradius (WLTP). Opladen van 10 naar 80% kan in 3 uur en 20 minuten.

Close-up van de voorkant van een blauwe Alpine A290, met de nadruk op het logo op de grille en gedetailleerde koplampen, legt de essentie vast van deze elektrische hot hatchback die geworteld is in de geest van de Renault 5.
Close-up van de voorkant van een blauwe Alpine A290, met de nadruk op het logo op de grille en gedetailleerde koplampen, legt de essentie vast van deze elektrische hot hatchback die geworteld is in de geest van de Renault 5.

Bidirectionele boordlader

De bidirectionele boordlader heeft V2L-functies (vehicle-to-load) waarmee bijvoorbeeld een elektrisch apparaat via de oplaadaansluiting van stroom kan worden voorzien. De A290 is daarnaast V2G-compatibel (vehicle-to-grid). Daarmee kan in de nabije toekomst elektriciteit worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Slimme routeplanner

Google Maps-navigatie omvat de routeplanner voor elektrische voertuigen, die rekening houdt met de route, laadstatus, batterijtemperatuur, het realtime verbruik en automatische voorconditionering van de batterij om de beste route te berekenen door het opladen te optimaliseren.

GT, GT Premium, GT Performance en GTS

De Alpine A290 is er in vier versies: de GT, de GT Premium, de GT Performance en de GTS.

A290 GT

De GT wordt aangedreven door een elektromotor met 132 kW (180 pk) vermogen gecombineerd met – net als alle andere versies – een 52 kWh batterij en een V2G boordlader van 11 kW, een DC-lader van 100 kW en een warmtepomp. De GT staat op lichtmetalen 19-inch Iconic-wielen met Michelin Pilot Sport EV-banden en is voorzien van led-koplampen, adaptive cruise control met stop-go-functie en een compleet pakket infotainment. De verwarmbare sportstoelen zijn bekleed met een mix van gecoate stof. Alpine Portal integreert Google-services en navigatie met routeplanning voor elektrische voertuigen. Ten slotte zijn parkeerhulpsystemen voor en achter en een achteruitrijcamera standaard.

A290 GT Premium

De A290 GT Premium biedt comfort en verfijning en is voorzien van een zwart gelakt dak, elektrisch inklapbare buitenspiegels, getinte achterruiten en remklauwen in de kleur Alpine Blue. Het interieur is bekleed met nappaleder en voorzien van een Devialet premium audiosysteem met Alpine Drive Sound, een verwarmbaar stuur, een draadloze smartphone-oplader en een automatisch dimmende binnenspiegel.

A290 GT Performance

De A290 GT Performance is extra sportief en beschikt over de krachtigste elektromotor met 162 kW (220 pk), speciale Michelin Pilot Sport 5-banden, rood gelakte remklauwen en Alpine Telemetrics.

A290 GTS

De topversie GTS combineert het beste van de GT Premium en Performance en voegt daar onder meer zwarte Snowflake-wielen aan toe.


Een blauwe Renault 5 rijdt op een lege snelweg met op de achtergrond de skyline van een verre stad onder een bewolkte hemel.


Een blauwe compacte Alpine A290 rijdt op een lege, brede snelweg met een onscherpe omgeving, wat snelheid suggereert. De auto is van de achterkant gezien.


Een blauwe Alpine A290 met zwart dak staat geparkeerd op een leeg, gemarkeerd asfaltgebied met zichtbare remsporen.


Een blauwe Alpine A290 hatchback geparkeerd op een leeg, verhard oppervlak, doorsneden door witte en blauwe lijnen.


Een blauwe compacte SUV met een zwart dak, dat doet denken aan de stijlvolle Renault 5, staat geparkeerd op een groot, leeg asfaltoppervlak gemarkeerd met concentrische cirkellijnen.


Een blauwe compacte SUV staat geparkeerd op een grote open plek met meerdere elkaar kruisende witte en blauwe lijnen op het asfalt, niet ver van een Alpine A290.


Een Alpine A290, een strakke elektrische hot hatchback, staat geparkeerd midden op een leeg, uitgestrekt verhard terrein met verschillende blauw-witte lijnen die het oppervlak markeren.


Een blauwe elektrische hot hatchback wordt van achteren vastgelegd op een asfaltoppervlak met cirkelvormige bandensporen.


Een blauwe Alpine A290 elektrische hot hatchback wordt vanuit een lage hoek onder een bewolkte hemel getoond. De grilles en koplampen aan de voorkant zijn zichtbaar, met het Alpine-logo en het "A290"-plaatje in zicht.


Close-up van de voorkant van een blauwe Alpine A290, met de nadruk op het logo op de grille en gedetailleerde koplampen, legt de essentie vast van deze elektrische hot hatchback die geworteld is in de geest van de Renault 5.


Close-up van het achterste gedeelte van een blauwe SUV met opvallende achterlichten, die doen denken aan het strakke ontwerp van een Alpine A290, tegen een bewolkte hemelachtergrond.


Close-up van de achterkant van een blauwe Alpine A290 GTS elektrische hot hatchback, met de "ALPINE" en "A290 GTS" badges boven de achterste kentekenplaat, waarop staat "A290.


Close-up van een zwart lichtmetalen velg met een logo in het midden, afgezet tegen de strakke blauwe carrosserie van een Alpine A290.


Binnenaanzicht van een moderne blauwe Renault 5 met leren stoelen, een digitaal dashboard en de skyline van de stad zichtbaar door de ramen.


Interieur van een moderne Alpine A290 met de bestuurdersstoel, het stuur, het touchscreen-display met verschillende apps, de middenconsole en de skyline van de stad op de achtergrond.


Close-up van een Alpine A290-stuur met een logo in het midden, met een deel van het dashboard en de zijruit op de achtergrond.


Close-up van het stuur van een auto, met een rode schakelpeddel aan de linkerkant en verschillende bedieningsknoppen op het stuur, die doen denken aan het sportieve ontwerp van een Alpine A290 elektrische hot hatchback.


Close-up van de middenconsole van een auto met een keuzehendel, drie ronde bedieningselementen en blauwe bekleding met stiksels. Op de armleuning is het embleem 'A290' zichtbaar, wat verwijst naar de Alpine A290, een knipoog naar zijn wortels in het Renault 5-erfgoed als elektrische hot hatchback.


Close-up van een auto-interieur met donkerlederen bekleding met zichtbare stiksels en de tekst in reliëf met de tekst "A290" en "ALPINE", wat de elegantie van het ontwerp van de elektrische hot hatchback Alpine A290 benadrukt.


Close-up van een autoluidspreker in het interieur die is geïntegreerd in het dashboard van de Renault 5, met een geperforeerd grille-ontwerp.


Close-up van een auto-interieur met een ventilatierooster en een deel van het dashboard met het woord "ALPINE" erop gedrukt, wat verwijst naar het verfijnde ontwerp van de Alpine A290 elektrische hot hatchback.


De afbeelding toont de achterbank van een Alpine A290 elektrische hot hatchback, voorzien van blauw-witte bekleding met veiligheidsgordels en hoofdsteunen. De deur aan de linkerkant staat open, waardoor er vrij zicht is op het zitgedeelte.


Open kofferbak van een blauwe Alpine A290, met een leeg en schoon interieur met zichtbare achterlichten.


Een Alpine A290 met het opschrift "A290" rijdt over een brede weg met de skyline van een stad op de achtergrond onder een heldere hemel en laat zijn strakke ontwerp zien als een elektrische hot hatchback.