Autonieuws

Alpine A110 San Remo 73: die wil je hebben!

maart 16, 2023

Alpine A110 San Remo 73

Alpine strooit de laatste tijd met limited editions van de succesvolle A110. In 2022 verscheen er nog een Alpine A110 Tour de Corse 75. Nu komt de Franse sportautoproducent met de Alpine A110 San Remo 73.

Original Caddy Blue

Het design van de limited edition is geïnspireerd op de Alpine A110 die de Rallye Sanremo van 1973 won. De carrosserie is uitgevoerd in de kleur Original Caddy Blue, gecombineerd met zwarte dakstijlen en een rood koolstofvezel dak. Daarmee verwijst de A110 San Remo 73 naar de legendarische kleuren van de klassieke Berlinette uit 1973.

Alpine A110 San Remo 73

San Remo 73-opschriften

Zwart-witte graphics op de portieren zijn een aanvulling op de San Remo 73-opschriften op de voorklep, de portieren en de achterbumper. De auto is verder aangekleed met 18-inch Grand Prix-wielen in de kleur Brilliant Blanc, antracietkleurige Brembo-remklauwen, zwart omrande koplampen en in zwart uitgevoerde Alpine emblemen en monogrammen.

Interieur

Het interieur van de Alpine A110 San Remo 73 is voorzien van een cockpit bekleed met microvezelstof met grijze stiksels, Sabelt Racing-kuipstoelen met World Champion 73-decoratie en bevestigingspunten voor zespunts racegordels. De Sport-pedalen, de aluminium voetsteun voor de passagier en de Alpine vloermatten maken de sportieve rallysfeer compleet. De portierpanelen zijn voorzien van twee zwart-witte strepen.

Alpine A110 San Remo 73

300 pk sterk

Voor de aandrijving van de Alpine A110 San Remo 73 zorgt een 300 pk sterke 1,8-liter turbobenzinemotor. Zoals gezegd bouwt Alpine tweehonderd stuks. Die zijn allemaal genummerd van 1 tot 200. Ook is deze limited edition rijk uitgerust, met onder meer een high-performance remsysteem, een actieve sportuitlaat, elektrisch inklapbare buitenspiegels, een automatisch dimmende binnenspiegel, parkeerhulp voor en achter, een achteruitrijcamera, een Focal-audiosysteem en Alpine Telemetrics.

Terugblik op San Remo 1973

In seizoen 1973 domineerde Alpine met vier overwinningen in de eerste negen rally’s van het WRC. De Berlinettes behoorden tot de favorieten voor de tiende rally van het seizoen, die van San Remo. Deze rally werd voor een deel verreden over dezelfde wegen als de Rallye Monte Carlo. De route was daardoor in het voordeel van de auto’s van Alpine met hun uitstekende vermogen-gewichtsverhouding.

Op de eerste rallydag bouwde Alpine #1 – met aan het stuur Jean-Luc Thérier en Jacques Jaubert als navigator – een voorsprong op van meer dan vijf minuten, mede dankzij een risicovolle maar succesvolle bandenstrategie. Met een achterstand van meer dan negen minuten op de leider aan het begin van dag twee van de rally zette Alpine #5 proef na proef de beste tijd neer. Uiteindelijk finishte #5 als derde, achter een Fiat 124 op de tweede plaats en de Alpine #1, die de Rallye Sanremo won met meer dan zes minuten voorsprong. Daarmee behaalde Alpine al in de tiende van de dertien rally’s van seizoen 1973 de eerste wereldtitel in het WRC.

De auto die de wereldtitel op zijn naam schreef, was uitgevoerd in een blauw-wit-rood kleurenschema met zwarte en witte strepen. Dit iconische kleurenschema krijgt anno 2023 dus een nieuwe invulling ter gelegenheid van het 50-jarige jubileum van de overwinning in de Rallye San Remo van 1973. De Alpine A110 San Remo 73 is vanaf 17 maart te bestellen via het officiële Alpine-netwerk. Mag het een tandje extremer? Neem dan een Alpine A110R!