Achtergrond Autonieuws

Alles wat je moet weten over de Nissan Qashqai

oktober 30, 2022

Geschiedenis Nissan Qashqai

De Nissan Qashqai is een middelgrote crossover SUV van de Japanse autofabrikant Nissan. De Qashqai werd gepresenteerd in 2006 en in 2007 werden de eerste auto’s verkocht. In 2008 volgde de zevenzits variant, de Nissan Qashqai +2. De zevenzits Qashqai 21 centimeter groter dan zijn vijfzits broer. De verkoopcijfers waren geweldig. Ten tijde van de introductie was het de meest succesvolle auto in de geschiedenis van Nissan. De Qashqai is ontworpen als een gezamenlijke inspanning van Nissans ontwerpstudio’s in Europa en Japan. De auto werd ontworpen met het doel het SUV-imago te verbeteren en het een aparte uitstraling te geven waardoor het opvalt tussen de andere voertuigen in zijn categorie. De Nissan Qasqai wordt gebouwd in Sunderland in het Verenigd Koninkrijk.

Nissan Qashqai concept 2004
Nissan Qashqai concept uit 2004

Waarom is de Qashqai zo populair?

De populariteit van de Qashqai kan aan veel dingen worden toegeschreven. Van zijn unieke design tot zijn uitgebreide uitrusting, er zijn veel reden om deze crossover te kiezen. Het eerste wat deze auto onderscheidt van de rest is zijn design. De ontwerpers van de Qashqai wilden een crossover maken met het imago van een SUV, maar met een stijl die hem zou onderscheiden van de rest. Het resultaat is dat de Qashqai een strak en modern uiterlijk heeft, maar met een toch redelijk sportieve uitstraling die hem aantrekkelijker maakt voor het brede publiek. Er is binnenin ook voldoende ruimte voor vijf passagiers en achterin is voldoende opbergruimte. Ook een zevenzits Qashqai is beschikbaar geweest, die bij grote gezinnen erg populair was. Bovendien is de Qashqai ook voorzien van enkele geavanceerde veiligheidsvoorzieningen om de inzittenden te beschermen.

Het ontwerp van de Nissan Qashqai

Het ontwerp van een auto kan het uiterlijk ervan maken of breken. De ontwerpers van de Qashqai wilden een crossover creëren die in de smaak zou vallen bij een breed publiek. Dat is gelukt, want veel mensen zijn gevallen voor de combinatie van het uiterlijk en zijn veelzijdigheid. Het sillouhet van de auto is vrij rechthoeking, maar binnen deze vormen heeft de Qashqai dynamische lijnen gekregen. De daklijn loopt lichtjes af. De achterkrant is vrij verticaal, zeker bij de Qashqai +2. In 2021 ontving de Qashqai een facelift. Niet alleen ontving de auto een compleet nieuuw vormgegeven front, ook binnenin kreeg de Qashqai een aantal fijne upgrades zoals nieuw instrumentenpaneel, betere geluidsisolatie en meer opbergruimte.


Rode Nissan Qasqai eerste generatie voorkant


Achterkant Nissan Qasqai +2


Nissan Qashqai facelift

Tweede generatie Nissan Qasqai

De tweede generatie Nissan Qasqai werd onthuld in 2017. Het design lag meer in lijn met de gemoderniseerde designtaal van het merk. De auto kreeg een sportiever front met spitsere koplampen en een grotere grille. Ook de achterkant oogt dynamischer dan de eerste generatie. Binnenin oogt het allemaal een stuk moderner door onder andere het integrale navigatiesysteem en het golvende dashboard.


Nissan Qasqai voorkant van de tweede generatie


Nissan Qasqai achterkant van de tweede generatie

Derde generatie Nissan Qashqai

In 2021 bracht Nissan de derde generatie van de Qashqai op de markt. De afmetingen zijn ietsje groter dan zijn voorganger, maar veel scheelt het niet. De ruimte binnenin is wel toegenoemen ten opzichte van de tweede generatie Qasqai. Wederom is het ontwerp een stukje moderner dat het vorige model en past nu meer in de Nissan-familie, waar ook de Nissan Juke, Ariya en de Nissan X-trail deel van uit maken. Voor het eerst is de Qashqai ook verkrijgbaar met een gelektrificeerde aandrijflijn, waarbij de turbobenzinemotor geholpen wordt een elektromotor. Deze aandrijflijn heet e-POWER.

Nissan Qashqai achterkant van de derde generatie

Opties in de Nissan Qasqai

De Nissan Qashqai is er in verschillende uitvoeringen, van redelijk basis tot aan rijk uitgerust. De Nissan Qashqai Tekna is de meest luxe uitvoering. De Qashqai is uit te voeren met lichtmetalen wielen, keyless entry, dual-zone climate control, een touchscreen voor navigatie en multimedia, Bluetooth-connectiviteit, achteruitrijcamera, een premium geluidssysteem, verwarmde voorstoelen en een 360-graden parkeercamera. Verder was de auto ook te krijgen met vierwielaandrijving.

Voordelen en nadelen van een Qashqai

De Qashqai wordt geleverd met een rijke lijst opties, waardoor hij een voorsprong heeft op zijn concurrenten. Het hybride model heeft echter een extra voordeel op het gebied van brandstofefficiëntie en prestaties. De Qashqai heeft een comfortabel maar praktisch interieur. Ook de hoge instap wordt door veel mensen als prettig ervaren. Bovendien is hij verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. De Qashqai is echter geen perfecte auto. Hij heeft een paar nadelen waar autokopers rekening mee moeten houden, zoals een stijf rijgedrag en een laag trekvermogen voor sommige motoriseringen.