Alles over hybride accu’s
De accu’s in hybride auto’s en plug-in hybrides (stekkerauto’s) houden het behoorlijk lang vol. Oké, de capaciteit neemt wel af, maar niet zo snel als die van de batterij in een smartphone. Niet voor niets geven de meeste merken flinke garantie. Minimaal 7 jaar heb je bij de meeste hybridemerken wel.
Batterij hybride auto: levensduur
De garantie houdt in dat minimaal 70% van de batterijcapaciteit in de genoemde periode/afstand wordt gegarandeerd. Uit tests van hybride auto’s die al meer dan tien jaar rijden en de 200.000 kilometer zijn gepasseerd, blijkt dat de batterijcapaciteit zelden onder de 80% zit. Meestal nog boven de 90% zelfs. Dus eigenlijk gaat de batterij een autoleven mee.
Opladen hybride auto
Een goede behandeling en werkomgeving heeft de hoogvoltageaccu in een hybride auto per definitie. Vooral doordat het opladen en energieverbruik automatisch wordt gemanaged door de auto. Helemaal leeg rijden van de batterij komt niet voor, want bij nog 20% capaciteit wordt er geen stroom meer onttrokken. Dan doet de verbrandingsmotor al het werk. Dus te ver ontladen, wat de levensduur kan bekorten, is niet aan de orde.
80% of 100% opladen
Het opladen wordt al rijdend geregeld door de hybride. Eigenlijk zal de batterij nooit boven de 80% worden geladen. Met een plug-in hybride kan dat wel. 100% volladen kost meer tijd en energie. Het laden van 80% naar 100% via de stekker duurt dus in verhouding wat langer. Bij veel plug-in hybrides is het mogelijk om het laden op 80% maximaal in te stellen. Als je zeker weet dat je de maximale elektrische range de volgende dag nodig zou hebben, dan kun je altijd nog 100% instellen.
Batterij hybride-auto: vervangen
Meer dan 200.000 kilometer rijden met een hybride auto zonder batterijproblemen is eerder regel dan uitzondering. Stel dat de batterij toch vervangen zou moeten worden dan is dat vaak niet meer de investering waard. Reken op een bedrag van tussen de 4.000 en 5.000 euro, afhankelijk van de grootte van de batterij. Met twee ton op de teller doe je die investering niet. Je zou dan ook geen nieuwe verbrandingsmotor laten monteren. Dat kost minstens evenveel.
Batterij hybride auto: repareren
Is een kapotte batterij te repareren? Die vraag wordt nog wel eens gesteld. Veel ervaringen zijn er echter niet. In theorie zijn kapotte cellen of delen in de lithium-ion batterij te vervangen, maar het is veel werk en de meeste dealers of garages hebben niet het benodigde gereedschap. Bovendien kost reparatie ook duizenden euro’s.
Tweedehands batterij hybride auto?
De vraag naar een gereviseerde of tweedehands batterij voor hybride auto’s is er nauwelijks. Dus worden ze ook niet aangeboden. De veroudering van het wagenpark van hybride auto’s kan die vraag overigens wel aanwakkeren. Vooral van kopers die langer van hun auto gebruik willen maken, alleen zal de keuze voor een tweedehands batterij dan sterk afhangen van de prijs die ervoor wordt gevraagd. De marktwerking van vraag en aanbod geldt hier.