Autonieuws

Alles over het opladen van een hybride auto

juli 4, 2022

Moet je een hybride auto opladen?

Of je een hybride auto moet opladen, hangt af van het soort hybride auto. Een reguliere hybride auto heeft een relatief kleine batterij die tijdens het rijden wordt opgeladen. Bijvoorbeeld doordat de motor stroom opwekt, of door middel van remenergie die wordt omgezet in elektriciteit.

Een plug-in hybride auto heeft een grotere batterij die niet alleen tijdens het rijden wordt opgeladen, maar ook moet worden opgeladen met een stekker. Vandaar de naam plug-in hybride.

Hybride auto thuis opladen

Als je een plug-in hybride auto hebt, dan is het ’t handigst om hem thuis op te laden. De elektrische actieradius van een plug-in hybride is vaak groot genoeg voor de meeste dagelijkse ritten. De Hyundai Tucson Plug-In Hybrid komt bijvoorbeeld 63 kilometer ver op een batterijlading (WLTP). Als je met een opgeladen batterij van huis vertrekt, heb je de brandstofmotor dus nog maar weinig nodig.

De auto thuis opladen kan op twee manieren: via het huishoudelijke stopcontact of via een eigen laadpaal of wallbox. Opladen via het huishoudelijke stopcontact is vooral een noodoplossing, want dat duurt lang. De stroomsterkte van een huishoudelijk stopcontact is namelijk voldoende voor huishoudelijke apparaten, maar aan de zwakke kant voor het opladen van een auto. Laad je de plug-in hybride auto wel op aan het stopcontact, denk er dan aan dat je een stopcontact neemt binnen een stroomgroep waar geen (actieve) zware huishoudelijke apparaten zoals een strijkbout of wasdroger op zitten.

De beste manier om een plug-in hybride auto thuis op te laden is dus met een eigen laadpaal of wallbox. Een wallbox is eigenlijk ook een laadpaal, maar dan zit de laadaansluiting aan de muur gemonteerd. De installatie van een laadpaal of wallbox is wel een investering, maar vaak zijn daar subsidies voor aan te vragen. Zo niet, bedenk dan dat je de investering vrij makkelijk terugverdient met het opladen van de plug-in hybride, in plaats van dat je een auto voltankt.

Hybride auto onderweg opladen

Zoals gezegd is de actieradius van een plug-in hybride vaak toereikend voor de meeste dagelijkse ritten. Is je rit toch langer en wil je ook weer met volle batterij terug aan de terugweg beginnen? Dan kan je de plug-in hybride auto opladen aan een openbare laadpaal. Tegenwoordig zijn die in Nederland gelukkig op heel veel plaatsen te vinden. Er zijn wel een paar dingen om rekening mee te houden.

Zo mag je alleen bij een openbare laadpaal parkeren als de auto daadwerkelijk oplaadt. Is de batterij eerder volledig opgeladen dan dat jij naar huis wilt, dan moet je dus tussentijds even de auto verzetten naar een gewone parkeerplaats.

Ook niet onbelangrijk: om bij een openbare laadpaal te kunnen laden heb je een laadpas nodig. Vaak heb je die al vanwege je eigen laadpaal, maar het is toch goed om even uit te zoeken welke laadpas voor jou de beste keuze is.