Autonieuws

Alles over de nieuwe Hyundai Kona Electric 2023

maart 7, 2023

Hyundai Kona Electric is meer EV dan ooit

Hyundai koos voor een andere aanpak dan normaal. Want het merk heeft eerst de elektrische variant van de Kona ontwikkeld en pas daarna de varianten met verbrandingsmotoren. Op die manier komt de Hyundai Kona Electric beter tot zijn recht en is de SUV meer EV dan ooit, inclusief bijbehorende kenmerken. Denk maar aan een frunk: een bagageruimte voorin. De auto heeft ook actieve luchtkleppen, een Eco-pakket en een verwarmde laadpoort die werkt bij temperaturen tot -30° Celsius. De laadpoort is ook verlicht voor betere zichtbaarheid ’s nachts.

Eigen styling

Elke aandrijfvariant van de nieuwe Kona heeft zijn eigen styling. De volledig elektrische Kona is voorzien van pixelaccenten op de grille en de achterbumper. Ook valt hij op door een op pixels geïnspireerd design voor de lichtmetalen wielen.

Hyundai Kona Electric 2023

i-Pedal

Andere kenmerken van de Hyundai Kona Electric zijn i-Pedal, voor one-pedal driving. Je kan dus accelereren, afremmen en stoppen met alleen het gaspedaal. Het Smart Regenerative System past automatisch de mate van regeneratief remmen aan op basis van informatie verkregen uit de verkeersstromen vóór de auto.

Andere apparaten opladen

De SUV heeft ook Vehicle-to-Load-functie (V2L) voor het opladen van elektrische apparaten, zoals een laptop of elektrische fiets. De V2L-functie heeft een maximaal vermogen van 3,6 kW. Aan Electronic-Active Sound Design (e-ASD) is ook gedacht. Dit zorgt voor meer beleving tijdens het rijden. Het volume van het geluid van e-ASD is afhankelijk van de rijsnelheid, het koppel, de elektromotor en de acceleratie.

Een Head-Up Display met een 12-inch groot projectiescherm maakt de Hyundai compleet. Dit systeem projecteert de belangrijkste rij-informatie, zoals snelheid van het voertuig en snelheidslimiet, recht in het gezichtsveld van de bestuurder.

Hyundai Kona Electric 2023

Actieradius Hyundai Kona Electric 2023

Het belangrijkste voor een EV is natuurlijk de elektrische actieradius. Van de nieuwe Hyundai Kona Electric verschijnen twee versies: een Standaard en een Long Range. De Standaard heeft een batterij van 48,4 kWh, goed voor 342 kilometer rijbereik (WLTP). Het systeemvermogen bedraagt 114,6 kW met 255 Nm aan koppel. Hyundai noemt een gemiddeld stroomverbruik van 15,7 kWh per 100 kilometer.

Long Range

De Hyundai Kona Electric Long Range heeft een 65,4 kWh batterij. Het WLTP-rijbereik komt uit op 490 kilometer. Deze variant is met 160 kW iets sterker. Het koppel van 255 Nm is gelijk aan de Standaard. Tot slot nog het gemiddelde stroomverbruik 15,1 kWh per 100 kilometer. Opladen van 10-80 procent aan de snellader neemt ongeveer 41 minuten in beslag. Preconditioning van de batterij zorgt voor veilig opladen en een optimale actieradius in de winter.

Afmetingen

De nieuwe Kona Electric is 4.355 mm lang, een fractie langer dan de Mild-Hybrid of Hybrid (4.350 mm). De breedte bedraagt 1.825 mm en de wielbasis komt uit op 2.660 mm.

Hyundai Kona Electric

Exterieurkleuren

Er is uiteindelijk keuze uit elf exterieurkleuren, te weten Meta Blue Pearl, Abyss Black Pearl, Atlas White, Serenity White Pearl, Shimmering Silver Metallic, Ecotronic Gray Pearl, Engine Red en Jupiter Orange Metallic. In November 2023 komen daar nog Ultimate Red Metallic, Cypress Green Pearl en Sailing Blue Pearl bij.

Rijhulpsystemen

Wat betreft rijhulpsystemen zit de nieuwe Hyundai Kona Electric 2023 bomvol. Denk bijvoorbeeld aan een Surround View Monitor (SVM) voor 360 graden zicht rond de auto tijdens het in- en uitparkeren, dodehoekdetectie, Remote Smart Parking Assist (RSPA) voor hulp tijdens in- en uitparkeren en meer.