Autonieuws

Afeela: het nieuwe automerk van Sony en Honda

januari 6, 2023

Afeela is werkelijkheid

Sony droomde al langer van het ontwikkelen van een eigen auto. Begin 2022 presenteerde de techgigant nog de Vision-S, een smaakvolle elektrische auto die feitelijk zo in productie zou kunnen gaan. Achter de schermen heeft Sony hard gewerkt aan de ontwikkeling van zijn auto. Het merk kreeg daarbij hulp van autogigant Honda. De twee partijen bundelen nu hun krachten en komen met Afeela. De merknaam drukt volgens de makers de relatie uit waarbij mensen mobiliteit ‘voelen’ als een intelligente entiteit.

Afeela komt in lente 2026

In de lente van 2026 verschijnt de eerste auto op de Noord-Amerikaanse markt, kort nadat eind 2025 de orderboeken worden geopend. De eerste auto van Afeela is een gestroomlijnde elektrische sedan bomvol technologie, onder meer van Sony (hoe kan het ook anders). De sedan is 4.895 mm lang, 1.900 mm breed en 1.460 mm hoog. Dankzij een riante wielbasis van 3.000 mm genieten inzittenden van volop beenruimte. Deze afmetingen zijn vergelijkbaar met een Mercedes-Benz EQE of Hyundai IONIQ 6. De vierwielaangedreven sedan van Afeela biedt plaats aan vijf personen.

Afeela

Minimalistisch interieur

Het interieur ziet er bijzonder clean uit. We bespeuren een stuurwiel vergelijkbaar met de ‘Yoke’ van Tesla en een gigantisch display over de gehele breedte van het dashboard. Zijspiegels heeft de auto niet, wel zijcamera’s. Het beeld van die zijcamera’s wordt afgespeeld op twee displays bij de A-stijlen.

Media Bar

Ook aan de buitenkant bespeuren we een aantal opvallende kenmerken. De ‘Media Bar’ is er een van. In het front is er een display aangebracht waarop niet alleen het logo van Afeela wordt getoond, maar ook andere boodschappen zoals de laadstatus van het voertuig.

Afeela

Deels autonoom rijden mogelijk

Afeela streeft ernaar om ’s werelds meest uitgebreide ADAS-pakket te realiseren. Dit zijn slimme rijhulpsystemen die (deels) autonoom rijden mogelijk moeten maken. Het kersverse automerk combineert hierbij sensortechnologie van Sony met de veiligheidstechnologie van Honda. Naar verwachting kan de auto straks autonoom rijden volgens Level 3. Hierbij kan de bestuurder ook langere afstanden zijn handen van het stuur halen.

45 camera’s voor Afeela

Het prototype is uitgerust met in totaal 45 camera’s en sensoren binnen en buiten het voertuig. Dankzij 800 TOPS maximale rekenkracht voor ECU is dit feitelijk een PlayStation 5 op wielen. Afeela adopteert chiptechnologie van Snapdragon, een product van Qualcomm Technologies. Technische gegevens over de aandrijflijn van de elektrische sedan zijn nog niet bekend. Afeela maakt die gegevens in een later stadium bekend.

Drie video’s Afeela

Afeela heeft tijdens de presentatie in Las Vegas tijdens de 2023-editie van de Consumer Electronics Show (CES) ook diverse video’s vrijgegeven die een goed beeld geven van de nieuwe auto. Die drie video’s tref je hieronder aan.





Afeela





























Afeela