Autonieuws

Accijnzen op benzine en diesel per april omlaag

maart 11, 2022

Crisistijd

In tijden van crisis kunnen zelfs overheden snel handelen. Maatregelen die voorheen nooit voor mogelijk werden gehouden, zijn ineens geen enkel probleem meer en complexe wets- en budgetwijzigingen zijn opeens binnen een dag geregeld. Denk maar aan de vergaande sancties tegen Rusland, of Duitsland die ineens 100 miljard extra investeert in de Bundeswehr. Ook in Nederland zijn plotseling een hoop onderwerpen bespreekbaar. Zoals bijvoorbeeld accijnsverlaging op brandstof.

Accijnsverlaging  

Vanochtend schreven we al dat de Nederlandse overheid heeft besloten om een accijnsverlaging door te voeren op benzine en diesel, maar pas vanaf 1 juli. Terwijl de pijn nu het grootst is. De adviesprijs voor een liter Euro95 is op het moment van schrijven 2,492 euro en voor diesel 2,379 euro. Met zulke prijzen duren vijf maanden behoorlijk lang.

1 april

Maar minister Karien van Gennip van Sociale Zaken heeft goed nieuws. Vrijdag na de ministerraad heeft ze bekendgemaakt dat de belastingverlaging maanden eerder komt. Namelijk al vanaf 1 april. Drie maanden eerder dus.

Door de accijnsverlaging betaal je vanaf april 17 cent minder per liter benzine en diesel wordt 11 cent goedkoper. Met de huidige benzineprijs komt een liter benzine dan uit op 2,322 euro. Van goedkope benzine is dus nog absoluut geen sprake, zelfs het woord ‘betaalbaar’ durven we eigenlijk niet op te schrijven. Maar het is in ieder geval iets. Tanken over de grens blijft nog steeds zeer aantrekkelijk, want dankzij serieuze accijnsverlaging in België gaan de brandstofprijzen daar een stuk harder dalen dan bij ons.

Energieprijzen vanaf 1 juli

De btw op energie gaat wel pas vanaf 1 juli naar beneden. Gas en elektriciteit vallen dan onder een laag btw-tarief van 9 procent, in plaats van 21 procent. Eigenaren van elektrische auto’s moeten dus nog even wachten, voordat ze voordelig hun auto thuis kunnen opladen.

Lees ook: Belgische regering wil korting op benzine en diesel