Autonieuws Autotests

8 redenen waarom de F-Pace de bestverkochte Jaguar ooit is.

maart 20, 2024

1. Weer eens wat anders dan Duits

De Jaguar F-Pace is een serieus alternatief voor de eeuwige gevestigde orde in het segment. Dat lijstje kennen we allemaal met daarop de BMW X3, Audi Q5, Mercedes-Benz GLC en in zekere zin ook de Porsche Macan. Wie net wat anders wil dan Duitse concurrenten heeft aan de F-Pace een zeer interessante optie.

2. Looks

Dat hij een serieuze concurrentie is voor eerder genoemde modellen niet alleen te wijten aan de aandrijflijn (waarover later meer), maar ook vooral aan de looks. Want eerlijk is eerlijk, de F-Pace is gewoon een knappe SUV om te zien. ‘Onze’ Portofino-blauwe testauto is voorzien van het R-Dynamic HSE-pakket, dat onder meer bestaat uit standaard lichtmetalen 21-inch velgen, grotere remschijven, adaptief onderstel, verlichte dorpels, zwartkleurige accenten en rode remklauwen. Geen echte uitlaten helaas, die zitten verstopt achter de bumper.


Jaguar-F-Pace-looks---voorkant-dichtbij


Jaguar-F-Pace-looks---achterkant-rechts




3. Hij is er als plug-in hybride

Naast benzine- en dieselvarianten (waaronder natuurlijk de SVR met heerlijk klinkende V8) biedt Jaguar ook een versie met een plug-in hybride aandrijflijn, de F-Pace P400e, onze testauto. Een Jaguar met een stekker dus. Hij is daarmee niet alleen beter voor het milieu, maar ook een stuk zuiniger dan de versies zonder elektrische ondersteuning.


Jaguar-F-Pace-plug-in-hybride-motor


Jaguar-F-Pace-plug-in-hybride

4. Prima rijbereik

Onder de vloer van de kofferbak van de F-Pace P400e ligt een accu verstopt met een capaciteit van 17,1 kWh. Ja, de elektrische actieradius van de Jaguar F-Pace P400e varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals rijstijl, wegcondities en omgevingstemperatuur. Maar over het algemeen kan je rekening houden met een elektrische actieradius van ongeveer 50 kilometer op een volgeladen batterij. Bovendien kun je door middel van diverse rijmodi bepalen op welke momenten je de P400e elektrisch laat rijden. De maximum snelheid op de Nederlandse snelweg haal je elektrisch prima met deze F-Pace, maar het is beter is om wat elektriciteit te bewaren voor als je bijvoorbeeld daarna nog door druk stadsverkeer moet rijden. Dat kan eenvoudig door een andere modus te kiezen aan de hand van de selectieknop die in de middenconsole verdwijnt. Blijft mooi.


Jaguar-F-Pace-actieradius


Jaguar-F-Pace-rijmodi

5. Dito prestaties

De plug-in hybride aandrijflijn in de P400e combineert een 2,0-liter viercilinder benzinemotor met 300 pk en een elektromotor met nog eens 143 pk. Het resultaat is een systeemvermogen van een indrukwekkende 297 kW (404 pk). Met het koppel zit het ook wel goed, want met 640 Nm zit je nooit verlegen om trekkracht. Dankzij de elektromotor is er direct koppel beschikbaar, zowel vanuit stilstand als rollend. De P400e is altijd rap van zijn plek en dat is knap, want de auto weegt een serieuze 2.230 kg. Een sprintje vanuit stilstand duurt 5,3 seconden, maar het zijn vooral de tussensprintjes die indruk wekken. De topsnelheid is met 240 km/u meer dan prima.

6. Hij is voorzien van alle luxe

Tja, zeg je Jaguar, zeg je luxe. Dat is bij de F-Pace niet anders. Het is binnenin een heel fijne plek om te zijn. Het grote panoramadak zorgt voor veel lichtinval en geeft een ruimtelijk gevoel. Dat is stiekem wel wenselijk hoor, want de ramen rondom zijn relatief klein. Dat geeft daarentegen wel weer een direct een sportief gevoel. Over sportief gevoel gesproken: het aannemen van een sportieve zitpositie gaat uitstekend in de F-Pace. Allereerst neem je plaats in werkelijk fantastische stoelen. Hoewel ze in eerste instantie niet direct comfortabel ogen, omdat ze nogal dun lijken, zitten ze werkelijk voortreffelijk. Ze omarmen je, precies op de juiste manier. Ze bieden een zeer hoog comfort, ook op langere ritten. De sportstoelen zijn zestienvoudig elektrisch te verstellen, koel-/verwarmbaar en voorzien van massagefunctie. Het dikke stuurwiel is in hoogte en diepte verstelbaar.

Ook met de afwerking is het allemaal dik in orde. Er zijn mooie materialen gebruikt voor de bekleding van de stoelen en het dashboard. Ook de delen in het interieur die je vaak aanraakt voelen robuust en solide, zoals de selectieknop voor de rijmodi en de fysieke knoppen voor de climate control.

Ook het Pivi-Pro infotainment draagt bij aan de fijne gebruikservaring van de F-Pace. Het systeem werkt intuïtief en reageert snel op je input. Bovendien is de interface aantrekkelijk vormgegeven, al is dat natuurlijk een kwestie van smaak. Als je liever de voorkeur geeft aan een koppeling met Apple CarPlay of Android Auto, kan dat uiteraard ook.


Jaguar-F-Pace-interieur-stoelen


Jaguar-F-Pace-interieur-pivipro


Jaguar-F-Pace-interieur


Jaguar-F-Pace-interieur-automaatpook


Jaguar-F-Pace-interieur-stoelverwarming-achter


Jaguar-F-Pace-interieur-achterbank

7. Sportieve rijeigenschappen

Het zou zonde zijn als het sportieve gevoel dat het interieur geeft niet zou matchen met de rijeigenschappen van de Jaguar F-Pace. Gelukkig is dat niet het geval, want de F-Pace is een lekker sportieve SUV. Qua wegligging en stuurgevoel heeft de bestuurder van de F-Pace niets te klagen. Hij is ondanks zijn forse afmetingen en gewicht verrassend makkelijk te plaatsen en ook de koets blijft lekker stabiel. Het gewicht van het sturen is vast in positieve zin op; het is zwaar genoeg voor het sportieve gevoel en licht genoeg om comfortabel te zijn. Het vermogen en het direct beschikbare koppel werkt beslist mee aan het sportieve karakter van de auto. Ook het geluid van de viercilinder klinkt prima.

8. Het financiële plaatje

Tot slot misschien wel een van de belangrijkste redenen: zijn prijs. Even vooropgesteld: de F-Pace is geen goedkope jongen met zijn vanafprijs van een kleine 89.000 euro. Maar voor dat geld heb je wel gelijk de 404 pk sterke P400e plug-in hybride. De volgende stap in de prijsladder van de F-Pace is de D165 met 165 pk die voor dik 95.000 euro op de prijslijst staat. Dat komt natuurlijk doordat er op die auto maar liefst 26.500 euro bpm zit, terwijl dat voor de P400e 1.250 euro is. Tja, dan is de keuze snel gemaakt. Nog een leuk feitje: de aanschafprijs van de P400e is ‘slechts’ 13.000 euro meer dat het hele bpm-bedrag dat je moet aftikken bij de aankoop van de F-Pace SVR met 575 pk sterke V8. Yikes!