Achtergrond Autonieuws Lifestyle

5 tips om je auto zo goed mogelijk te verkopen – zo levert hij meer op

februari 4, 2023

Eerste indruk belangrijk bij verkopen van auto

Zou je zelf kiezen voor een vieze auto van een onbekende, als je voor min of meer hetzelfde geld ook een schoon en netjes exemplaar kunt vinden? Nee toch! Als je je auto vanaf het begin goed onderhoudt en dat documenteert, dan loont dat tegen de tijd dat je hem weer wilt verkopen. Zonder onderhoud takelt je auto af – zowel technisch als uiterlijk – en wordt die ook snel minder waard.

Tip 1: bied een schone, nette auto aan

Zorg dus dat je auto schoon is als je hem te koop aanbiedt, dat de lak glanst en dat er ook geen stripjes en andere kleine onderdelen ontbreken. Dan ziet hij er al bij de eerste aanblik aantrekkelijk uit. Ook het interieur moet natuurlijk netjes zijn, net als de bagageruimte. Maak ook de motorruimte netjes. Natuurlijk krijg je het daar niet net zo blinkend als de buitenkant, maar blaadjes, zand, modder en sporen van olie en andere vloeistoffen kun je eenvoudig verwijderen. Zorg dat alle vloeistoffen op het juiste niveau zijn: olie, koel-, rem-, ruitensproeiervloeistof etc.
Mocht je geen zin of tijd hebben om je auto zelf onder handen te nemen, dan kun je overwegen om het over te laten aan een professioneel autopoetsbedrijf.

Schoonmaken
Young woman washing car and cleaning car windows

Tip 2: laat de onderhoudshistorie zien van de auto die je wilt verkopen

Voor de potentiële koper van jouw auto is het belangrijk te weten of je auto goed is onderhouden. Je moet dus de zogenoemde ‘onderhoudshistorie’ kunnen laten zien. Het bekende onderhoudsboekje, waarin de dealer aangeeft wanneer welke servicebeurten zijn uitgevoerd, is natuurlijk belangrijk. Maar ook rekeningen van eventuele reparaties en accessoires zijn goed om te laten zien. Dan krijgt de koper een goed beeld van de staat van onderhoud van jouw auto.

Tip 3: wees eerlijk over de auto die je wilt verkopen

Als kleuter hebben we al geleerd dat je niet mag jokken, maar soms lijkt dat niet te gelden bij het verkopen van auto’s. Maar je moet als verkoper de koper eerlijk informeren; de koper moet echter ook zelf zijn best doen om de benodigde informatie te krijgen. Vertel eerlijk over eventuele schades en gebreken. Als je reparaties niet laat uitvoeren omdat je je auto gaat verkopen, moet je dat melden aan de koper. Hij kan dan beslissen of hij de auto nog wil kopen.

LEES OOK: Alles wat je moet weten over banden

Logische kilometerstand

Wat voor de koper ook belangrijk is en waarover je eerlijk moet zijn, is de kilometerstand. Een extreem lage stand wekt wantrouwen, want er wordt nog altijd gerommeld met kilometerstanden. Maar je garage kan natuurlijk ook gewoon een tikfoutje hebben gemaakt. Op de RDW-site kun je zien of je kilometerstand logisch is.

kilometerstand

Tip 4: oriënteer je op de vraagprijzen

Oriënteer je op de prijzen waarvoor auto’s van jouw model en type worden aangeboden. Kijk op meerdere autosites en ga langs bij garagebedrijven. En bepaal op basis van de informatie die je zo verzamelt je vraagprijs. Vergeet niet om enige onderhandelingsruimte in te bouwen, want kopers dingen graag af. Je mag natuurlijk vragen wat je wilt, maar je moet je vraagprijs wel kunnen onderbouwen. En als je te weinig vraagt, krijg je ook te weinig voor je auto of vermoeden kopers een addertje onder het gras. Als je te veel vraagt, is de kans kleiner dat je serieuze reacties krijgt.

Tip 5: gebruik verkoopservice of verkoopsites voor gebruikte auto

Natuurlijk kun je net als vroeger een A4’tje met ‘TE KOOP’, de vraagprijs en je telefoonnummer achter de ruit plakken, je auto langs de weg zetten en afwachten. Maar je zit vast niet te wachten op vreemdelingen aan je deur, die je auto ook nog eens afkraken. Als je geen zin hebt om bij de garage, op Marktplaats, Autotrader en andere websites te ‘leuren’ met je auto, dan kun je hem ook aanbieden via de ANWB Verkoopservice, de ViaBovag Online Autoverkoopservice. Of sites als www.ikwilvanmijnautoaf.nl, www.wijkopenautos.nl en talloze andere met veelzeggende namen.