Autonieuws Autotests

30 jaar Mini Cabrio! Mini Cooper S Cabrio (2023) Review

oktober 9, 2023

Mini cabriolet

Time flies when you’re having fun, vooral wanneer je het dak omlaag hebt en de wind in je haar voelt. De compacte cabrio bestaat dit jaar 30 jaar. De allereerste officiële Mini Cabriolet maakte zijn langverwachte debuut op de NEC Motor Show in 1992. In 1993 konden bestuurders er daadwerkelijk de showroom mee uitrijden. In die tijd kon je kiezen uit twee kleuren – Nightfire Red of Caribbean Blue. Alle auto’s waren uitgerust met een 1,3-liter motor, een luxe walnoot dashboard en Cobra sportstoelen.

15 seconden

Zo’n 7 jaar later, eind september 2000, werd de eerste nieuwe Mini gepresenteerd op de Mondial de l’Automobile in Parijs. In 2004 kwam de Mini Cabriolet op de markt. Het had een paar vaste chromen rolbeugels waar het dak achter kon passen. Inmiddels is er een elektronisch inklapbare dak, dat in staat is om volledig in te klappen en te sluiten in slechts 15 seconden. Handig wanneer het Nederlandse weer zijn gebruikelijke grillen vertoont.

Kart gevoel

Mini staat bekend om zijn sportieve rijgedrag, en de Cabrio is daarop geen uitzondering. Het lage zwaartepunt en de wendbaarheid van de Mini zorgen voor een heerlijke rijervaring, vooral in bochtige wegen. De grip lijkt soms oneindig in de Cooper S Cabrio die wij aan de tand voelen. De potente tweeliter turbomotor met 178 pk en het stijve chassis van de Cabrio zorgen ervoor dat je oneindig kunt genieten van scherpe bochten. En zonder dat het rijcomfort verloren gaat. Tuurlijk, voor een paar flinke drempels moet je even kort op de remmen, maar dankzij de kwaliteit van de Nederlandse wegen zul je nooit last van rugklachten krijgen.

Meer spulletjes

Een Mini koop je niet voor zijn praktische eigenschappen. Stijl en uitstraling, daar draait het om. Het design van de Mini Cooper is gedurende de jaren steeds verder aangescherpt. Zo ook dat van de Cabriolet. Het model werd steeds verder aangekleed met onder andere chroom omlijste koplampen, een zeshoekige radiatorgrille, grotere lichtmetalen velgen, een ruimer interieur, een gekoelde handschoenenkast, een achteruitrijcamera en parkeersensoren, en een geheel nieuw infotainmentsysteem. Het John Cooper Works-pakket dat op onze testauto zit, zorgt voor een extra scherp randje. Kijk maar eens naar die diffuser. De afgelopen jaren zijn er ook steeds meer kleuropties toegevoegd aan het assortiment. De testauto is uitgevoerd in de opvallende kleur Zesty Yellow. Knalt lekker, toch?

Volledig elektrisch

Sinds 2023 kun je bij Mini ook in haast volledige stilte – en zonder enige schadelijke uitstoot – genieten van een open rijervaring. Er is nu namelijk een volledig elektrische Mini Cabrio: de Mini Electric Cabrio. Het merk zwaait de huidige generatie van de Mini Electric uit met deze cabrioversie . Er komt volgend jaar namelijk een compleet nieuwe generatie Mini op de markt: kijk deze video maar eens. Hoe is het om in een geruisloze auto zonder dak te rijden? Dat zie je in de video hieronder: